• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.01.2024

22:00

Zavirite u WC šolju! 11 stvari koje vam stolica poručuje o zdravlju

Shutterstock

Zdravlje

Zavirite u WC šolju! 11 stvari koje vam stolica poručuje o zdravlju

Podeli vest

Boja i nijansa stolice mogu da variraju iz dana u dan i to je normalno jer se stvari stalno menjaju. Ali promene u boji stolice takođe mogu da budu znak moguće infekcije ili zdravstvenog problema.

Telo ima načine komunikacije koji, ako znate da ih čitate, mogu da budu od velike pomoći. U tom smislu, često možda zaboravljate na stolicu.

Evo nekoliko razloga zašto bi trebalo da posvetite više pažnje svom varenju i zdravlju generalno. 

1. Bela stolica

Bela ili glinena stolica je abnormalna i može da ukazuje na ozbiljan zdravstveni problem, jer je boja posledica toga što jetra ne proizvodi žuč ili žuč ne teče u tanko crevo da bi razgradila hranu. Žuč je digestivna tečnost koju proizvodi jetra, koja se skladišti u žučnoj kesi i daje stolici normalnu braon boju tokom varenja.

Foto: Shutterstock

Hepatitis je jedan od uzroka

Bolesti jetre, kao što su hepatitis ili ciroza, mogu da budu uzrok bele stolice. Pored toga, određeni lekovi i supstance, kao što je barijum koji se koristi u rendgenskim snimcima digestivnog trakta i određeni antacidi koji sadrže aluminijum hidroksid, takođe mogu da promene boju stolice. Ako se pojavi bela stolica, važno je odmah potražiti medicinsku pomoć kako bi se utvrdio osnovni uzrok.

2. Zelena stolica

Prema rečima lekara, boja i nijansa stolice mogu da variraju iz dana u dan i to je normalno jer se stvari stalno menjaju. A ove promene mogu da budu uzrokovane konzumiranjem zelene hrane, kao što su brokoli, kelj i spanać, što je najverovatnije objašnjenje zašto imate zelenu stolicu. Hlorofil, koji ovom povrću daje zelenkastu boju, može da ofarba stolicu. Upotreba antibiotika može da utiče na varenje i promeni boju stolice. To je zato što ovi lekovi manjaju bakterijsku floru u crevima, što može da dovede do zelenkaste nijanse. Pored toga, neki lekovi mogu da uznemire stomak i izazovu zelenkastu dijareju zbog prisustva žuči.

Foto: Shutterstock

Neki lekovi mogu da uznemire stomak

Prisustvo zelenkaste nijanse može takođe da bude znak bakterijske, virusne ili parazitske infekcije u telu, što može da izazove brzu reakciju prolaska crevnog sadržaja i neapsorbovane žuči. U takvim slučajevima, ove i druge tečnosti se ne apsorbuju pravilno u crevima, što može da dovede do zelene ili vodenaste stolice.

3. Žuta stolica

Smeđa boja stolice je uobičajena zbog prisustva bilirubina i žuči. Bilirubin se proizvodi u jetri iz crvenih krvnih zrnaca i meša se sa žuči u žučnoj kesi pre nego što prođe u creva, gde ga bakterije razgrađuju i izlučuju izmetom ili urinom. Jedan od najčešćih razloga za žutu stolicu je ishrana bogata mastima. Međutim, ova boja može da bude uzrokovana i raznim zdravstvenim stanjima. Prema mišljenju stručnjaka, u igri su bolesti jetre i žučne kese, poremećaji pankreasa, celijakija, Gilbertov sindrom, đardijaza, stres i loša ishrana.

4. Crna stolica

Crna stolica može da bude rezultat konzumiranja tamno obojene hrane i pića, kao što je cvekla, ili dijetetskih suplemenata kao što je gvožđe. Može da bude i znak krvarenja u gornjem delu gastrointestinalnog trakta. Ako je stolica crna i ima neprijatan miris možda je reč o zdravstvenim problemima kao što su peptički čir, gastritis, zapaljenje, polipi debelog creva. Ako je to slučaj, važno je konsultovati lekara koji može da preporuči endoskopiju ili kolonoskopiju kako bi se otkrio izvor problema.

5. Crvenkasto-žuta stolica

Crveni izmet može da bude zbunjujuć i zabrinjavajuć. Iako je ponekad rezultat konzumiranja crvene hrane ili boja, kao što je bizmut, može da bude i znak krvarenja u donjem delu gastrointestinalnog trakta. Uzroci ovog drugog mogu da budu hemoroidi, pukotine u debelom crevu ili znaci upale u crevima, krvarenje u želucu ili crevima.

Foto: Shutterstock

Krvarenja u donjem delu organa za varenje

Ako primetite jarko crvene pruge na toalet papiru ili u toaletu, a imate bol ili svrab, to je verovatno zbog hemoroida ili analne fisure. Takođe može da bude posledica upale u crevima. Međutim, ako crvenu stolicu prati groznica i malaksalost, ili ako krv izgleda zrnasto kao talog kafe, stručnjaci preporučuju da se odmah obratite lekaru, jer to može da bude znak unutrašnjeg krvarenja u digestivnom traktu.

6. Tvrda stolica kao loptice

Ako je vaša stolica mala, tvrda i loptasta, verovatno imate zatvor ili smanjeno pražnjenje creva. Ovo se obično dešava kada ishrana sadrži malo vlakana. Ostali faktori koji mogu uticati na trdoću su hidratacija i fizička aktivnost. Pored toga, konstipacija takođe može da bude posledica određenih lekova ili medicinskih stanja koja utiču na funkciju creva.

7. Pukla stolica

Ako je vaša stolica u obliku kobasice sa pukotinama na površini, možda imate blagi zatvor zbog loše ishrane ili dužeg sedenja. Ova stolica je uobičajena u slučajevima funkcionalnog zatvora, uzrokovanog ishranom ili načinom života, i može da ukazuje na to da je stolica bila u crevima oko sedam dana pre nego što je eliminisana.

Foto: Shutterstock

Od konstipacije do dijareje

8. Meka i glatka stolica

Zdrava stolica je obično u obliku kobasice, otprilike širine banane. Kada se ispere, treba da zadrži svoj oblik i da ima odgovarajuću količinu vode i hranljivih materija. Idealna konzistencija je slična mekom sladoledu. Pored toga, imati zdrav, normalan digestivan trakt znači prazniti creva svakih jedan do tri dana.

9. Stolica u obliku kapljice

Kada stolica ima meku konzistenciju i pada u obliku malih kapi sa jasnim ivicama, smatra se da je malo retka. Normalno je da oni koji idu u toalet dva ili tri puta dnevno dožive ovu vrstu pražnjenja creva, posebno posle obilnih obroka. Meka stolica u obliku kapi prolazi lako i bez napora.

10. Sa slabo definisanim ivicama

Mekana stolica sa pahuljastim komadićima je rana faza dijareje. Ovo se može desiti kada stolica brzo prođe kroz debelo crevo, zbog nagle promene u ishrani ili nivou fizičke aktivnosti, ili kada prolazite kroz stresne situacije.

Foto: Shutterstock

Dijareja može da bude posledica strresa

Kada dođe do retke stolice, teško je kontrolisati hitnost ili vreme pražnjenja creva. Kada telo doživi stres ili nije naviklo na zdravu ishranu i način života, može da izlučuje stolicu brže nego obično. Ako ne ostane dovoljno dugo u crevima, ne vari se kako treba i može da sadrži vodu i hranljive materije koje još nisu apsorbovane.

11. Tečna stolica

Kada stolica postane vodenasta i van kontrole, vi ste u poodmakloj fazi dijareje. Ovo stanje je uzrokovano iritacijom tankog creva, što uzrokuje da hrana prolazi kroz telo bez odgovarajuće obrade. Iako deo može da se apsorbuje u debelom crevu, većina se nakuplja u rektumu i uzrokuje iznenadni, teški proliv.

Da bismo ostali zdravi i osećali se odlično, važno je ne samo da čitamo signale tela, već i da pazimo šta jedemo, spavamo i budemo aktivni, prenosi Bright Side.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija