• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

29.07.2024

12:00

Ujed pauka je česta pojava tokom leta! Evo šta treba da uradite da neprijatni simptomi što pre prođu

Shutterstock

Zdravlje

Ujed pauka je česta pojava tokom leta! Evo šta treba da uradite da neprijatni simptomi što pre prođu

Podeli vest

Ujed pauka je česta pojava tokom leta, a evo kako da napravite prirodni lek da ublažite neprijatne simptome.

Ujed pauka postaje česta pojava tokom letnjih meseci, a može izazvati niz reakcija. Većina ugriza nije opasna, ali treba biti upoznat sa simptomima i posledicama da biste mogli da delujete na vreme. Do ugriza dolazi uglavnom zbog samoodbrane pauka, a do velikog broja ugriza dolazi jer je osoba pritisnula pauka ili ušla u njegovu mrežu.

Kako izgleda ujed pauka

Ugriz pauka uglavnom liči sa ugrizima drugih insekata. Obično je neprimetan, ali nekoliko sati nakon obično nastaje crvenilo i otok, koje prate osećaj svraba i bola. Najlakši način uočavanja ugriza jest ako ste stvarno videli da vas je pauk ugrizao. Nekad ugrizi mogu da prođu bez ikakvih značajniih znakova i simptoma.

Foto: Shutterstock

 

Koji su simptomi ujeda pauka

Simptomi ugriza pauka variraju zavisno od vrste pauka i reakcije tela, ali neki od najčešćih simptoma su: crvenilo, oteklina, bol i svrbež na mestu ugriza.

Može da dođe do grčeva u mišićima, umora, malaksalosti, groznice i znojenja, a kod otrovnijih paukova dolazi do nekroze tkiva. U slučaju trovanja osoba dobiva osip po koži, oseća stezanje u prsnom košu, teško diše, ima glavobolju i oseća vrućinu u tabanima. Naravno, reakcije su različite osobe do osobe, ali najčešće je reč o blažim simptomima koji su prisutni kod drugih uboda.

Prirodni lek za ujed pauka

Najčešće ugriz pauka ne zahteva posebno lečenje. Čak i u slučajevima grčenja mišića, takvi simptomi brzo prolaze i nije ih potrebno posebno tretirati. U određenim slučajevima ugriz može da se leči kod kuće. Osim dezinfekcije, postoji još nekoliko načina ublažavanja ugriza.

Operite mesto ugriza sapunom i vodom, a zatim možete da stavite hladnu oblogu s ciljem smanjenja boli. Led umotajte u tkaninu, nemojte stavljati direktno na kožu. Ostavite oblogu nekih 10-ak minuta i ponavljajte taj postupak nekoliko minuta. Smatra se da u ublažavanju svrbeža pomaže pasta od sode bikarbone i vode, a mnogi tvrde da esencijalno ulje od lavande smanjuje upalu.

Foto: Shutterstock

 

Možete napraviti i prirodni lek. Pomešajte dve do tri kapi ulja čajevca i lavande s jednom kašičicom  alkohola ili jabukovog sirćeta. Ovaj prirodni lek namažete na mesto ugriza tri puta dnevno. Isto tako, možete posegnuti za analgeticima i antibioticima, ali tada se radi o snažnijim simptomima.

Da biste izbegli ugriz, nosite zaštitnu odeću tokom rada u vrtu ili šumi i proveravajte odeću i obuću pre nošenja. Preporučuje se da držite mrežu na prozorima. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija