• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

16.08.2024

20:00

Osećate slabost, nesvesticu i zamagljen vam je vid? Nutricionista Mirković otkriva šta da jedete ako imate nizak pritisak

Miloš Rafailović/shutterstock

Zdravlje

Osećate slabost, nesvesticu i zamagljen vam je vid? Nutricionista Mirković otkriva šta da jedete ako imate nizak pritisak

Podeli vest

Nutricionistkinja Branka Mirković otkrila je za Informer.rs da nizak krvni pritisak može biti uzrokovan mnogim faktorima, zdravstvenim tegobama, hroničnim bolestima i nekim lekovima.

Nutricionistkinja Mirković objašnjava u kojim situacijama treba da se konsultujete sa lekarom.

- Nizak krvni pritisak moze ponekad da bude normalno stanje, ali ako je često nizak i ako se pojavljuju simptomi kao što su zamagljen vid, nesvestica, slabost i preznojavanje, najbolje je da se konsultujete sa lekarom opšte prakse - ističe Branka Mirković.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

 

Zašto se javlja nizak pritisak?

Naša sagovornica kaže da povremeno nizak pritisak može da bude posledica promena u načinu života i životnih okolnosti, kao i hormonalnih poremećaja ili preterane fizičke aktivnosti bez dovoljno unosa tečnosti i hrane.

 - Nizak pritisak se naziva hipotenzija. Javlja kada se kroz arterije pumpa niži pritisak od normalnog. Moguće je da za njega postoji i genetska predispozicija. Međutim, iznenadni pad pritiska i učestale nagle pojave pada pritiska, mogu biti najava zdravstvenih problema i  nikako se ne smeju zanemariti - navodi Branka Mirković.

Foto: Shutterstock

merenje pritiska

Važno je doručkovati i unositi dovoljno tečnosti

 - Nizak krvni pritisak je veoma čest kod osoba koje preskaču obroke, neredovno doručkuju i imaju dugačak razmak između obroka. To sve dovodi do smanjenja nivoa šećera u krvi. Smanjuje se i elastičnost krvnih sudova što je posledični uzrok pada pritiska i njegovog održavanja u optimalnom opsegu -kaže nutricionistkinja.

Ona ističe da osobe koje pate od niskog pritiska treba da imaju više manjih obroka u toku dana.

- Posebno je važno doručkovati, a razmaci između obroka treba da budu od 3 do 4 sata.  Veoma je važno unositi dovoljne količine tečnosti u toku dana -naglašava Branka Mirković.

Ona dodaje da pogrešna ishrana, preskakanje obroka, kao i držanje neadekvatnih dijeta,  mogu veoma negativno da utiču na pad sećera u krvi i posledično na pad pritiska.

Foto: Shutterstock

unošenje dovoljno tečnosti je veoma važno

Kako održavati normalan pritisak?

Nutricionistkinja Branka Mirković ističe da postoji i poseban režim ishrane za osobe sa niskim krvnim pritiskom.

Pored toga što je važno često piti vodu, važno je unositi i vitamin B 12.

- B12  pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca i sprečava anemiju, a utiče na regulisanje širenja krvnih sudova. Treba uzimati sledeće namirnice: jaja, piletinu, morsku ribu, lososa, tunjevinu, kao i mlečne proizvode sa niskim sadržajem masnoće.

Foto: Shutterstock

mlečni proizvodi

Naša sagovornica napominje da hrana bogata folatima vitamin B 9 ili folna kiselina takođe pomažu ćelijama da stvaraju više krvnih zrnaca.

- Jedite zeleno lisnato povrce, spanać, brokoli, kelj, razne druge zeleniše, ali i pomorandze, mahunarke, sočivo, posebno leblebije i orašaste plodove -orah, lešnik, badem - napominje Branka Mirković.

Foto: pexels.com

spanać

Branka Mirković navodi i koja hrana uzrokuje povećanje srčanog ritma i skok krvnog pritiska.

- To su kofein, razne vrste kafa, čaj, kakao, čokolada. Krvni pritisak mogu da povećaju i namirnice sa visokim sadržajem soli. Među njima su masline, razni slani sirevi, konzervisana riba, slani krekeri, supe i sosovi sa dosta soli.

Foto: Shutterstock

kafa

 

Koju hranu treba izbegavati?

Branka Mirković napominje da osobe koje pate od niskog krvnog pritiska treba da izbegavaju krompir, pirinač, hleb, testeninu, slatka pića, sokove i sirupe sa dosta sećera, kao i alkohol.

 -  Jabuke nisu dobre za osobe sa niskim pritiskom, posebno ako se jedu na prazan stomak. Isto važi i za med, matični mleč, kesten, šargarepu. Sve namirnice koje naglo podignu šećer u krvi i naglo spuste šećer u krvi treba izbegavati - napominje naša sagovornica.

Ona dodaje da, ako imate nizak krvni pritisak, neke namirnice treba jesti umereno. 

Među njima su lubenica, paradajz, dinja, crni luk, boranija, razne semenke.  

Potrebno je izbegavati i alkohol. 

- Alkohol prvo podigne pritisak i stimuliše rad srca. On, međutim, izaziva dehidraciju i vazolizaciju pa će pritisak naglo opasti. Mnogo kafe moze da izazove iste simptome - kaže još Branka Mirković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Evo ko je podržao eko-teroriste Ristića i Bjelića! LGBT udruženje koje je godinama služilo kao paravan za prodaju droge
Politika

Evo ko je podržao eko-teroriste Ristića i Bjelića! LGBT udruženje koje je godinama služilo kao paravan za prodaju droge

Pre deset dana, nakon velikog protesta povodom najave otvaranja rudnika litijuma, uhapšeni su NVO aktivisti Ivan Bjelić, Nikola Ristić i Jevđenije Dimitrijević, koji su kratko zadržani u pritvoru zbog blokade pruge. Podršku ovim aktivistima pružila je čitava NVO zajednica, brojne kontraverzne ličnosti i LGBT udruženja, između ostalog i udruženje “Da se zna”, organizacije koja se u prošlosti već dovela u vezu sa kriminalnim aktivnostima, uključujući trgovinu narkoticima.

16.08.2024

22:16

TV

Rusi bi mogli da upotrebe taktičko nuklearno oružje i bez Putinovog odobrenja u slučaju kolapsa fronta! Ko bude upravljao energentima - kontrolisaće svet!
Live TV

Rusi bi mogli da upotrebe taktičko nuklearno oružje i bez Putinovog odobrenja u slučaju kolapsa fronta! Ko bude upravljao energentima - kontrolisaće svet!

Brojna žarišta trenutno postoje širom sveta. Jedna bukte, druga tinjaju, a treća se tek pripremaju. Kakva je situacija na frontu u Ukrajini, ali i na Bliskom istoku, kao i kakva ratna dešavanja se odvijaju širom planete komentarisali su ekspert za energetiku profesor dr Dragan Škobalj i Mihajlo Olujić iz Centra za društvenu stabilnost tokom gostovanja u "Ratu uživo".

16.08.2024

22:28

Hrvati hoće da izbrišu bilo kakvo sećanje na Republiku Srpsku Krajinu! Hapšenje advokata Berića je još jedan dokaz da je pravosuđenje etnički motivisano! (VIDEO)
Live TV

Hrvati hoće da izbrišu bilo kakvo sećanje na Republiku Srpsku Krajinu! Hapšenje advokata Berića je još jedan dokaz da je pravosuđenje etnički motivisano! (VIDEO)

Srpski advokat Nemanja Berić osuđen je na 15 dana zatvora u Hrvatskoj, u Prekršajnom sudu u Šibeniku, zato što je na svom Fejsbuku objavio snimak na kom se vidi kako u automobilu peva pesmu o Kninu "Do Dinare niđe ne stajem", što je kod hrvatskih sudskih vlasti ocenjeno kao kršenje javnog reda i mira, te širenje mržnje i nacionalne netrpeljivosti. Tim povodom, gosti "Info dana" Informer TV bili su predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta i Aleksa Grubešić iz Centra za društvenu stabilnost.

16.08.2024

16:21

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija