• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

07.08.2024

22:00

Pre spavanja nikako nemojte piti vodu! To je ozbiljna pretnja za zdravlje - Stiglo upozorenje!

Shuterstock

Zdravlje

Pre spavanja nikako nemojte piti vodu! To je ozbiljna pretnja za zdravlje - Stiglo upozorenje!

Podeli vest

Pravilna hidratacija je ključna za zdravlje, ali ispijanje previše vode pred spavanje može poremetiti san i oslabiti imunološki sistem.

Ashlei Hainsvorth iz Bed Kingdoma ističe da je pravilna hidratacija tokom dana od suštinskog značaja za zdravlje, dok preterano ispijanje vode, naročito pred spavanje, može negativno uticati na san i oslabiti imunološki sistem. Ona objašnjava da unutrašnji sat tela reguliše mnoge funkcije, uključujući ravnotežu tečnosti u organizmu.

- Hidracija u ranijim delovima dana ključna je kako bi se telo imalo dovoljno vremena za obradu tečnosti, čime se smanjuje verovatnoća noćnih poremećaja - kaže Hainsvorth.

Ona upozorava da pijenje velike količine vode pre spavanja uzrokuje da bubrezi proizvode više urina, što dovodi do češćih odlazaka u toalet tokom noći. Takvo prekidanje prirodnog ciklusa spavanja može dugoročno štetiti zdravlju. Isprekidan san onemogućava postizanje dubokog, okrepljujućeg sna koji je neophodan za optimalno fizičko i mentalno zdravlje.

Foto: Shutterstock

 

 

- Konstantno poremećeni ciklus spavanja, naročito zbog čestih noćnih odlazaka u toalet, nije samo smetnja, to je ozbiljna pretnja našem celokupnom zdravlju. To može dovesti do povećanog stresa, smanjene kognitivne funkcije, oslabljenog imunološkog sistema, pa čak i povećanog rizika od hroničnih bolesti poput kardiovaskularnih problema i dijabetesa. Vreme je da prioritet damo odmoru. Počnite s hidratacijom rano ujutro i održavajte ujednačen unos tečnosti tokom dana. Na taj način ćete smanjiti potrebu za prekomernom konzumacijom vode kasno uveče - naglašava Hainsvorth, prenosi "Mirror".

Ona takođe predlaže smanjenje unosa tečnosti nekoliko sati pre spavanja.

- Dva sata pre odlaska na spavanje postepeno smanjite unos tečnosti. To vašem telu daje dovoljno vremena da obradi tečnost, smanjujući rizik od poremećaja sna. Preporučuje se izbegavanje alkohola i kofeina, poput čaja, kafe i nekih gaziranih pića pre spavanja -  prenosi Bristol Live.

- Kofein i alkohol mogu ometati san.Ova pića deluju kao diuretici, povećavajući stvaranje urina. Preporučljivo je ograničiti njihovu konzumaciju, naročito u večernjim satima - upozorava Hainsvorth.

Istakla je važnost uspostavljanja rutine hidratacije kako bi se optimizovao san.

- Ključno je stvoriti rutinu hidratacije koja je usklađena s ritmom tela. Reagujte na žeđ, posebno ranije tokom dana. To ujednačava unos tečnosti i smanjuje preteranu konzumaciju pre spavanja. Nije samo važno koliko pijete, već kada i kako se to uklapa u vaš dan. Usvajanjem promišljene rutine možete poboljšati kvalitet sna i celokupno zdravlje - zaključuje Hainsvorth.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

(VIDEO) Milione koje dobija za rat, Zelenski troši na kupovinu vinograda! Ukrajina nestaje kao država, a predsednik je najveći ratni profiter!
Live TV

(VIDEO) Milione koje dobija za rat, Zelenski troši na kupovinu vinograda! Ukrajina nestaje kao država, a predsednik je najveći ratni profiter!

Potpuna histerija Zapada je ono što smo mogli da vidimo u proteklih 48 sati. Oni više nemaju načina da se izbore i sve što se dešava ide u korist ruskoj strani. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su politički filozof Dragoljub Kojčić i pilot u penziji. Uživo u program javio se i urednik "Srbija tajms" Antonije Kovačević koji je komentarisao situaciju u Americi pred predsedničke izbore.

07.08.2024

22:29

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija