• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

06.08.2024

10:00

Proverite da li vašem telu nedostaje kalijum! Ovo su znaci koje ne smete da ignorišete

Shutterstock

Zdravlje

Proverite da li vašem telu nedostaje kalijum! Ovo su znaci koje ne smete da ignorišete

Podeli vest

Mineral kalijum veoma je značajan za ljudsko zdravlje. Kalijum osigurava pravilnu kontrakciju mišića u telu, reguliše telesne tečnosti i ravnotežu minerala u organizmu.

Uz to, ublažava učinke preterane konzumacije soli, što je problem s kojim se susreće mnogo ljudi u svetu. Povrh svega, štiti krvne sudove od oštećenja i zadebljanja i snižava visoki krvni pritisak. Ako jedete mnogo brze hrane ili grickalica, verovatno imate premalo kalijuma u organizmu, tvrdi nutricionistkinja Lorin Blejk iz SAD. Ipak, postoje i gotovo sasvim sigurni znaci da vam ovaj mineral nedostaje.

Umor

Telu je potreban kalijum da bi normalno funkcionisalo. Ako ste stalno umorni, a spavate koliko bi trebalo, manjak kalijuma bi mogao da bude uzrok, tvrdi Lorin Blejk. Umor može biti i posledica stresa, loše ishrane i nedostatka sna, što su takođe problemi koji se povezuju s manjkom kalijuma u organizmu.

Grčevi u mišićima

Kalijum je neophodan za pravilan rad mišića u celom telu. Kada su nivoi tog minerala u telu niski, osoba oseća bolove i grčeve tokom dana ili dok vežba.

Foto: freepik

 

 

Osećaj slabosti i vrtoglavica

Količine kalijuma mogu da variraju tokom dana, a veliki pad tog minerala u telu može da dovede do usporavanja otkucaja srca, pa će vam se učiniti kao da ćete se onesvestiti. To nije uobičajeno, ali ako vam se dogodi, obavezno posetite lekara, upozorava američka nutricionistkinja. Nemojte zanemarivati ni ako osećate trnce u rukama i nogama.

Visok krvni pritisak

Bez odgovarajućih količina kalijuma u telu, krvni sudovi se mogu suziti, što dovodi do visokog krvnog pritiska. Pripazite i na srčane palpitacije - najvažniji mišić ne može dobro da radi kada u telu postoji neravnoteža natrijuma i kalijuma.

Stalna nadutost

Telo ima problem s regulacijom soli kada u organizmu nedostaje kalijum. Sve to može dovesti do nadutosti. Ako vas često muči ova tegoba, ovo bi mogao da bude jedan od razloga.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Kroz tri konkursa država obezbedila 98 miliona dinara za učenike i poslodavce u sistemu dualnog obrazovanja
Društvo

Kroz tri konkursa država obezbedila 98 miliona dinara za učenike i poslodavce u sistemu dualnog obrazovanja

Kancelarija za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija raspisala je dva konkursa u vrednosti od 48 miliona dinara, za dodelu bespovratnih sredstava u školskoj 2024/2025. godini, od kojih se jedan odnosi na učenike koji se školuju na dualnim obrazovnim profilima za deficitarna zanimanja, a drugi na poslodavce za subvencionisanje dela naknade za učenje kroz rad učenicima koji se školuju na dualnim obrazovnim profilima za deficitarna zanimanja.

06.08.2024

11:36

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija