• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

14.10.2024

21:00

Stručnjak za čaj otkrio koja mešavina će vas uspavati kao bebu! To popijte i uživajte u mirnom snu!

Shutterstock

Zdravlje

Stručnjak za čaj otkrio koja mešavina će vas uspavati kao bebu! To popijte i uživajte u mirnom snu!

Podeli vest

Sve veći broj ljudi zbog ubrzanog tempa života ima problema sa spavanjem. Stručnjak za čaj otkriva koja mešavina može da vam pomogne da se opustite i zaspete brže, dok istovremeno poboljšava kvalitet sna.

Ako se mučite da zaspite noću, stručnjak za čajeve podelio je rešenje koje ne samo da pomaže da brže utonete u san, već poboljšava i njegov kvalitet.

Sve više ljudi, zbog ubrzanog načina života, ima problem sa spavanjem i ne dobija preporučenih sedam sati sna svake noći. 

Redovan san nije samo ključan za svakodnevno funkcionisanje, već, prema istraživanjima, može produžiti život i zaštititi od ozbiljnih bolesti.

Postoji mnogo tehnika za brže uspavljivanje, od relaksacije mišića do tehnika disanja, ali nutricionista ističe da šoljica čaja pre spavanja može biti jednostavno, ali efikasno rešenje.

Doktor Tim Bond iz "Tea Advisory Panel-a" objašnjava da nije samo kamilica ta koja pomaže boljem snu. Redovno konzumiranje bilo koje vrste čaja, uključujući crni ili zeleni čaj, može pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti, što su česti uzroci lošeg sna.

Foto: Shutterstock

 

Njihov panel je nedavno objavio izveštaj pod nazivom "San, stres, anksioznost i čaj", koji otkriva da gotovo polovina ispitanika smatra da im čaj pomaže u oslobađanju od stresa, dok četvrtina veruje da im pomaže kod problema sa spavanjem, prenosi "Mirror".

Osim biljnih čajeva poput kamilice i lavande, i čajevi poput crnog i zelenog, bogati L-teaninom, dokazano poboljšavaju san. Tokom trodelne studije, ispijanje pet šoljica zelenog čaja dnevno značajno je poboljšalo kvalitet sna, dok crni čaj bogat GABA-om produžava vreme provedeno u snu. L-teanin, prisutan u crnom čaju, takođe smanjuje vreme potrebno za uspavljivanje.

Dr Bond naglašava da kamilica poboljšava kvalitet sna zahvaljujući svojim sedativnim svojstvima, dok lavanda direktno deluje na nervni sistem, olakšavajući uspavljivanje. Takođe, studija je pokazala da dve šoljice lavandinog čaja dnevno smanjuju anksioznost i poboljšavaju san, posebno kod starijih osoba. 

Čak i crni čaj, koji sadrži oko 40 mg kofeina po šoljici, ne bi trebalo da bude razlog za zabrinutost. Istraživanja su pokazala da redovni konzumenti crnog čaja nemaju problema sa snom, čak i ako ga piju uveče, jer L-teanin ublažava efekat kofeina.

Pored toga, konzumacija čaja donosi i druge zdravstvene benefite -smanjuje stres, poboljšava rad srca, hidrira organizam i doprinosi zdravlju kostiju.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Petar Petković: Jačanje dokazanog prijateljstva Srbije i Kine
Politika

Petar Petković: Jačanje dokazanog prijateljstva Srbije i Kine

U Bеogradu jе danas održana konfеrеncija posvеćеna Trеćoj plеnarnoj sеdnici Cеntralnog komitеta 20. Kongrеsa Komunističkе partijе Kinе na kojoj sе prisutnima obratila šеfica kinеskе dеlеgacijе, član Cеntralnog komitеta KPK i dirеktor Državnе komisijе za rеformu javnog sеktora Li Sjaosin, kao i član Prеdsеdništva Srpskе naprеdnе strankе dr Pеtar Pеtković, uz učеšćе i ambasadora Narodnе Rеpublikе Kinе u Srbiji njеgovе еksеlеncijе Li Minga, prеdstavnika Socijalističkе partijе Srbijе Ivicе Radovića i naučnog prеdstavnika Instituta za mеđunarodnu politiku i privrеdu Alеksandra Mitića.

14.10.2024

19:12

TV

Sukobi u svetu počinju da prete i Balkanu? Srpski narod koji živi bilo gde van matice uzurpiran je i mučen! (VIDEO)
Live TV

Sukobi u svetu počinju da prete i Balkanu? Srpski narod koji živi bilo gde van matice uzurpiran je i mučen! (VIDEO)

Uprkos svim mirovnim konferencijama,, svet i dalje srlja ka kolapsu. Sukobi su sve veći, a za to vreme mi se trudimo koliko možemo da sve to izbegnemo. Balansiramo koliko možemo da ne bismo postali deo tog haosa koji je sve veći i sve širi. Da li ćemo uspeti da sprečimo "zapaljivanje" Balkana, a čini se da velike sile baš to hoće. Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su prof. dr Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije, pukovnik u penziji MIloje Pršić i Marko Šćepanović, savetnik potpredsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova.

14.10.2024

20:05

Srbija za korak bliža Evropskoj uniji! Balkan ima ključne resurse koji nedostaju zapadnim zemljama! (VIDEO)
Live TV

Srbija za korak bliža Evropskoj uniji! Balkan ima ključne resurse koji nedostaju zapadnim zemljama! (VIDEO)

Danas je održan Samit Berlinskog kongresa. Region zapadnog Balkana trebalo bi što pre pripojiti Evropskoj uniji! Srbiju je na Samitu predstavljao premijer Miloš Vučević koji je imao brojne sastanke sa nekoliko lidera zemalja. Na ovu temu u "Info danu" govorili su analitičar Veljko Jovanović i dopisnik "Politike" iz Severne Makedonije Željko Šajn. Uživo u program javio se i politikolog Andreja Lović koji je komentarisao na koji način je nemačka javnost reagovala na ovaj samit.

14.10.2024

16:33

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija

Nauka