• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.10.2024

12:00

U nedelju dobijamo sat više sna! Evo kako da se prilagodite

Shutterstock

Zdravlje

U nedelju dobijamo sat više sna! Evo kako da se prilagodite

Podeli vest

U noći između subote i nedelje vraćamo se na zimsko računanje vremena, tako da u tri sata ujutro treba vratiti kazaljke za jedan sat. Postoje određeni saveti kako da se što lakše prilagodite.

U noći između subote i nedelje vraćamo se na zimsko računanje vremena, tako da u tri sata ujutro treba vratiti kazaljke za jedan sat. Mnogi će se u nedelju verovatno probuditi mnogo bolje volje nego inače, uz osećanje da su se dobro naspavali. Ipak, brojni lekari upozoravaju da pomeranje sata loše deluje na sveukupno zdravlje ljudi i životinja, što rezultira glavoboljom, hroničnim umorom i nesanicom. Uzrok svemu je u unutrašnjem satu organizma, koji određuje da li smo pospani ili ne, a njime upravlja svetlost. Na sličan način kao što to radi "džet leg", pomeranje sata ima veliki uticaj na organizam, a to najgore pada "noćnim tipovima" ljudi.

Dobro je imati na umu da našem organizmu treba tri do pet dana da se privikne na ovu promenu. Iako se većina toj promeni raduje, prvenstveno zbog osećaja da možemo da spavamo duže, važno je ne zanemariti činjenicu da promena nosi "minus" od jednog sata u večernjim satima. To znači da mrak odjednom pada mnogo ranije i da ćemo neke od obaveza "odrađivati" po mraku, kad organizam već pomalo počinje da se priprema za san.

Foto: Shutterstock

 

Kako biste premostili negativnu stranu ove promene, preporuka stručnjaka je da bar narednu sedmicu zadržite postojeći ritam postupno se navikavajući na promenu.

Lagano i bez stresa

Poželjno je da izbegavate stvari koje stvaraju nelagodu i nervozu kako biste smanjili nivo stresa. Takođe, bilo bi dobro uvesti laganiji životni ritam. Smanjite količinu kafe i cigareta. Poželjno je u dane uoči i nakon promene sata smanjiti unos kafe i broj popušenih cigareta, a u jelovnik uvrstiti više voća i povrća.

Postupno menjajte ritam

Stručnjaci preporučuju da ne pokušavate prisilno da odspavate sat više, nego da se na promenu navikavate postupno.

Zaboravite na nedeljnu dremku

Izbacite dremanje pored televizora. Bilo bi dobro da ustajete i ležete u isto vreme svakoga dana.

Ne zatrpavajte se poslom

Ne preterujte sa večernjim radom za kompjuterom ili gledanjem TV nakon pomeranja sata, jer je lako završiti i s jednim satom manjka sna.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Jadne i bedne manipulacije tajkunskog glasila "Danas"! Pokazali svoje pravo lice, jedini cilj im je da svakodnevnim lažima ocrne Vučića!
Politika

Jadne i bedne manipulacije tajkunskog glasila "Danas"! Pokazali svoje pravo lice, jedini cilj im je da svakodnevnim lažima ocrne Vučića!

U svom najnovijem izdanju, tajkunski list "Danas" pokazao je svoje pravo lice, čak i na naizgled benignoj temi. U naslovnoj priči, koja se prvobitno činila neutralnom, uredništvo je odlučilo da doda malo "sočnosti" - najpre su izbacili jednu rečenicu, a zatim su pokušali da manipulištu s podnaslovima u kojima se spominju "ljudska prava", "demokratija" i "autojkratija".

28.10.2024

07:49

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Tramp pokreće totalni rat protiv ovih?! Kada pobedi, spremio je žestoku osvetu: Evo šta su mu uradili u samom finišu kampanje!
REPUBLIKANCI BESNI

Tramp pokreće totalni rat protiv ovih?! Kada pobedi, spremio je žestoku osvetu: Evo šta su mu uradili u samom finišu kampanje!

Ako Donald Tramp postane novi predsednik Sjedinjenih Američkih Država, on će pokrenuti „totalni rat“ protiv britanskog premijera Kira Starmera zbog navodnog mešanja Laburističke partije u američke izbore u korist potpredsednice Kamale Haris, prenosi Dejli mejl pozivajući se na neimenovane izvore iz Konzervativne partije.

28.10.2024

07:10

Zabava

Džet set

Srbija