• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.07.2020

09:51

IZBORI U SEVERNOJ MAKEDONIJI USRED PANDEMIJE! Makedonci biraju vladu koja će odrediti SUDBINU ZEMLJE!

Balkan

IZBORI U SEVERNOJ MAKEDONIJI USRED PANDEMIJE! Makedonci biraju vladu koja će odrediti SUDBINU ZEMLJE!

Podeli vest

Severnoj Makedoniji danas se održavaju 10. parlamentarni izbori od osamostaljenja te zemlje, ovoga puta u posebnim uslovima zbog epidemije koronavirusa


Biračka mesta otvorena su u sedam sati i na njima će birači moći da glasaju do 21 sat uz obavezno nošenje maske i druge epidemiološke preporuke.


U biračkom spisku je 1.814.263 građana sa pravom glasa, a na izborima učestvuje 1.578 kandidati iz 15 koalicija i partija.

Za pobedu će se boriti dva bloka. Prvi, okupljen oko vladajuće socijaldemokratske stranke Zorana Zaeva, pokušaće da naplate uspeh ulaksa Severne Makedonije u NATO, kao i zeleno svetlo za početak pristupnih pregovora sa Evrospkom unijom, koje su u međuvremenu uspeli da osiguraju nakon što su zbog EU rampe u oktobru i raspisali prevremene izbore.

Na drugoj strani je desna stranka VMRO-DPMNE predvođena Hristijanom Mickoskim koja tvrdi da je promena imena zemlje bila previsoka cena za uspehe socijaldemokrata. Ignorišući novo ime Severna Makedonija i upotrebljavajući stari naziv Makedonija, Mickoski se tokom predizborne kampanje obraćao onim Makedoncima koji sporazum sa Grčkom smatraju nepravednim i koji bi ga najradije povukli u ime spašavanja nacionalnog identiteta.

Vodeće socijaldemokrate, koji vladaju zajednički sa strankom Albanaca, upozoravaju da bi glas za opoziciju mogao da znači "povratak u mračno doba". Čini se da i mnogi evropski političari dele te strahove, pa su, poput nemačkog i luksemburškog ministra spoljnih, otvoreno dali podršku Zaevu.

Jedini evropski političar koji je otvoreno podržao VMRO-DPMNE je mađarski premijer Viktor Orban.

Pitanja imena i identiteta bila su u centru političke debate u zemlji sve dok pandemija nije potpuno promenila fokus. Sada se dva vodeća bloka međusobno optužuju za loše odgovore na zdravstvenu krizu i novi porast broja zaraženih.

Proteklih šest meseci zemljom upravlja tehnička vlada sa članovima obe stranke. Privremena vlada na vlasti je od raspuštanja parlamenta i trebalo je potraje do izbora prvobitno zakazanih za april. Zbog pandemije izbori su pomereni za jul i biće održani iako je, paradoksalno, boroj zaraženih sada mnogo veći nego u aprilu.

Podsetimo, u ponedeljak i utorak u Severnoj Makedoniji su glasala lica zaražena virusom Kovid-19, oni koji su u samoizolaciji i bolesna lica, kao i zatvorenici i oni koji su u pritvoru.

Zbog pandemije, Državna izborna komisija u toj zemlji je napravila posebnu proceduru za glasanje za građane koje su zaraženi, ili su u samoizolaciji.

Severna Makedonije je omogućila zbog pandemije da se formiraju posebni birački odbori sastavljeni od troje zdrastvenih radnika i predstavnika političkih partija, kako građanima koji su zaraženi virusom korona ne bi bilo uskraćeno pravo glasa.

Na ovim izborima dijaspora neće glasati, jer se tokom vanrednog stanja nije prijavio dovoljan broj makedonskih državljana za glasanje.

Prvi izbori za poslanike u makedonskom Sobranju održani su u novembru 1990. godine, dok su poslednji održani 2016. godine. Pored parlamentarnih izbora, u toj zemlji do sada je sprovedeno šest izbora za predsednika i sedam izbora za lokalne vlasti, navodi MIA.

Makedonski građani od osamostaljivanja do danas glasali su tri puta i na referendumima - 1991. za nezavisnu državu, 2004. za novu unutrašnju teritorijalnu podeljenost zemlje i 2018. godine za Sporazum između Severne Makedonije i Grčke o novom imenu te zemlje.

Prvobitno izbori je trebalo da budu održani 12. aprila, ali su zbog pandemije virusa Kovid-19 odloženi za 15. jula.

Kao i na prethodnim izborima 2016. godine, a u skladu sa Sporazumom iz Pržina, koji je postao deo makedonskog izbornog zakona, u toj zemlji 100 dana pre izbora se bira tehnička vlada sastavljena od ministara iz redova vlasti i opozicije.

Zbog pandemije virusa Kovid-19 i vanrednog stanja u toj zemlji, mandat tehničke vlade produžen je do okončanja izbornih radnji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17