• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

04.10.2021

19:30

Dodik uputio pisma liderima EU i ZB, pa opleo po Komšiću! On brani samo svoje lične i stavove svoje stranke!

Zoran Sinko

Balkan

Dodik uputio pisma liderima EU i ZB, pa opleo po Komšiću! On brani samo svoje lične i stavove svoje stranke!

Podeli vest

Milorad Dodik, Srpski član Predsedništva BiH uputio je uoči Samita EU-Zapadni Balkan pisma brojnim evropskim liderima tvrdeći da predstavnici BiH na tom skupu nisu legitimno odabrani i da predsedavajući Predsedništva Željko Komšić ne istupa u ime Bosne i Hercegovine

Imenovanje delegacije je u potpunosti u nadležnosti Predsedništva BiH, a kako navodi Dodik, uopšte nije bila zakazana sednica na kojoj je o svemu tome trebalo da se razgovara.

Milorad Dodik uputio je pisma predsednici EK Ursuli fon der Lajen, predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu i premijeru Slovenije Janezu Janši u kojima ih je podsetio da su sva spoljnopolitička pitanja u direktnoj nadležnosti Predsedništva BiH i o svakom pitanju potrebno je postići konsenzus u skladu sa Ustavom BiH i Poslovnikom o radu Predsedništva BiH, preneli su mediji u BiH.

- U skladu sa tim, svaki vid učešća na bilo koji način smatramo kršenjem Ustava BiH i poslovnika o radu Predsedništva BiH - poručio je Dodik.

On je ocenio da je, s obzirom da je ovaj put izostala zakonom predviđena procedura sazivanja sednice, ponašanje Komšića koji je najavio odlazak na samit, protivpravno i grubo kršenje postojećih zakonskih okvira u vezi sa nadležnostima Predsedništva BiH.

Foto: Zoran Sinko


U pismu Fon der Lajen i Mišelu, Dodik naglašava da je mislio da su razumeli i shvatili kako funkcioniše Predsedništvo BiH, kao kolektivni organ od tri člana i da taj organ odlučuje konsenzusom, ali da sada vidi da to sve nije tako.

- Na ovaj način su Vas direktno stavili u funkciju rušenja BiH i Dejtonskog sporazuma na čemu oni počivaju, a najviše Ustav BiH. Ovaj jednostrani pristup samo doprinosi raspadu BiH i svi akteri koji to podržavaju - podržavaju samo raspad - navodi se u pismu.

Takođe, Dodik dodaje da neki funkcioneri zloupotrebljavaju međunarodne forume, događaje i sastanke različitih tela iznoseći neusklađene i neovlašćene izjave koje ne odražavaju stav svih relevantnih aktera u BiH.

Poručio je i da Komšić u ovom slučaju izlaže samo lične ili stavove svoje stranke, ali ni pod kojim okolnostima ne treba smatrati da je takva izjava data u ime BiH.

Foto: PrintscreenYoutube



- Zlonamerna politička mantra, za koju se očekuje da će biti predstavljena u govoru Željka Komšića, u više navrata ističući dve od tri etničke pripadnosti kao pokretač svih problema u BiH, jednostavno je neistinita i odražava konstantnu praksu zamene teza - navodi Dodik.

Pisma iste sadržine Dodik je uputio i svim šefovima država EU i zemalja Zapadnog Balkana, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsedništva BiH.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zagor

pre 2 godine

Jedini ko pominje ovog debilka iz Laktaša......Informer :) Sličan se sličnom raduje :) Ljubi ih majka :)

Normalac

pre 2 godine

Ko se još osvrće šta ovaj vo izjavljuje?

Rokii

pre 2 godine

Ko još njega uzima zaozbiljno.Taj se frajko skrojz izgubio.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17