• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. MARKOVIĆ

23.11.2021

23:28

UGLEDNI AMERIČKI ANALITIČAR PROGNOZIRA RASPAD BiH! Karpenter: Bosna je zombi, Zapad ne može da je sačuva!

Tanjug/AP

Balkan

UGLEDNI AMERIČKI ANALITIČAR PROGNOZIRA RASPAD BiH! Karpenter: Bosna je zombi, Zapad ne može da je sačuva!

Podeli vest

* Bosna i Hercegovina je politički i ekonomski 'živi mrtvac' i nikakav zapadni napor ne može je vratiti u život. Tu realnost treba prihvatiti, kaže Ted Gejlen Karpenter sa Instituta 'Kejto' u Vašingtonu


Ted Gejlen Karpenter, ugledni američki analitičar sa Instituta 'Kejto' u Vašingtonu, poručuje da je Bosna i Hercegovina 'zombi država' i da je zapadni moćnici nikako ne mogu spasiti, te da je njen raspad neminovan!

Karpenter u svom autorskom tekstu pod naslovom Kada će Amerika shvatiti da je BiH zombi država?! navodi da je ova država propali politički eksperiment i da jednostavno više nije održiva. Američki stručnjak ističe i da je saglasan sa ocenom Milorada Dodika da BiH više ne funkcioniše.

Dodik je u pravu

Karpenter naglašava da BiH kao nefunkcionalna država opstaje samo na insistiranje arogantnih zapadnih moćnika.

BiH opstaje samo na insistiranje arogantnih američkih i evropskih zvaničnika, koji odbijaju da priznaju da je njihov pristup potpuno pogrešan još od samog početka. BiH je politički i ekonomski živi mrtvac i nikakav zapadni napor ne može je vratiti u život. Davno je prošlo vreme kad je trebalo prihvatiti tu realnost, piše Karpenter, dodajući da je Milorad Dodik potpuno u pravu kada govori da BiH ne može da opstane.

Istina

Svaki iole objektivni posmatrač stanja u BiH reći će vam da je Dodik potpuno u pravu kada kaže da želi da vrati otete nadležnosti RS

Anđelko Kozomara, analitičar

Dodik je u oktobru najavio nove napore za raspuštanje BiH i omogućavanje da većinski srpski region postane potpuno nezavisan kao Republika Srpska. Dodik je rekao i da je Bosna propala zemlja, zapadni eksperiment koji više uopšte ne funkcioniše. S obzirom na konkretne činjenice na terenu, teško je osporiti ovaj Dodikov zaključak, podvlači Karpenter.

Komentarišući ove navode, analitičar iz Banjaluke Anđelko Kozomara kaže da sve više stranaca uviđa pravu istinu i da je to ono što daje nadu.

Foto: Informer DN

Ted Karpenter

- Svaki iole objektivni posmatrač stanja u BiH mora priznati da je Dodik u pravu kada kaže da želi da vrati otete nadležnosti Republici Srpskoj. Problem je samo što se ta procedura kosi sa interesima zapadnih zemalja. Zato će biti teško ostvariti sve te ciljeve. Jako je važno što su Dodik i koalicija okupljena oko njega odlučni da idu do kraja, bez obzira na pretnje koje dolaze iz svetskih centara moći. Ipak, sve bi bilo mnogo lakše da opozicija u RS nije zaigrala po američkim notama i da nije okrenula leđa ne samo Dodiku nego i Republici Srpskoj! Ipak, nadu daje činjenica da sve više stranih političara i analitičara uviđa ispravnost Dodikove politike i da mu daju javnu podršku u njegovim nastojanjima - poručuje Kozomara.

Bošnjaci su krivi

Nenad Stevandić, lider Ujedinjene Srpske, ocenjuje da su za trenutno stanje u Bosni i Hercegovini glavni krivci upravo Bošnjaci.

- Bošnjaci nisu prihvatili ostanak u Jugoslaviji jer nisu želeli višenacionalnu državu. Zato već više od 30 godina živimo ovako i zato postoji nerešiva kriza u BiH. Današnja priča o BiH kao građanskoj državi nije istinita, jer to građansko društvo ne postoji van nacionalnih kolektiviteta - zaključuje Stevandić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija