• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/novac.jutarnji.hr

08.03.2022

12:39

HRVATSKO SKLADIŠTE GASA POTPUNO PRESUŠILO!

pexels.com

Balkan

HRVATSKO SKLADIŠTE GASA POTPUNO PRESUŠILO!

Podeli vest

Iako zasad nema naznaka da bi nabavka gasom bila ugrožena, u slučaju prekida dostave ruskog gasa hrvatski sistem bi se našao pod pritiskom

Presušilo je hrvatsko podzemno skladište gasa Okoli, saopštila je kompanija Podzemno skladište plina, koja upravlja infrastrukturom u Okolima, od ponedeljka, 7. marta skladište je sprovelo redovnu promenu ciklusa rada i nadalje će raditi u "načinu rada utiskivanje". Pojednostavljeno rečeno, to znači da se više iz skladišta ne može izvlačiti gas, već će se samo u njega utiskivati nove količine koje će biti trošene od 1. oktobra.

Ta vest dolazi u trenutku kad Evropu potresa najveća gasna kriza u poslednjih desetak godina, a cene tog energenta zbog neizvesnosti koje je po pitanju sigurnosti snabdevanja izazvala specijalna vojna operacja Rusije u Ukrajini dostigle su rekordno visok nivo. Stručnjaci naglašavaju da će svojevrsno krizno stanje u evropskom gasnom sektoru potrajati do kraja sezone grejanja, koje predstavlja i najveći sektor potrošnje plina. Generalno, smatra se da  je kraj sezone grejanja u Hrvatskoj 1. april, pa iz toga proizlazi da će pritisak na hrvatski gasni sistem trajati još barem nekoliko nedelja, ali će zemlja ove godine u taj kritični deo "plinske godine" ući bez važnog faktora sigurnosti snabdevanja.

Razlog ovogodišnjeg rapidnog pražnjenja hrvatskog skladišta gasa verovatno se može prepoznati u tržišnim okolnostima. Naime, kako je cena plina od prošlog leta naovamo kontinuirano rasla, a posebno snažno na jesen, sve kompanije koje su zakupile kapacitete u skladištu i napunile ga plinom imale su snažan ekonomski motiv da troše taj plin, umesto da ga kupuju po višestruko višim cenama na tržištu. Ipak, takva poslovna logika dovela je do iscrpljivanja tih rezervi, pa do kraja sezone grejanja sigurnost nabavke plinom u Hrvatskoj zavisi isključivo o domaćoj proizvodnji i uvozu - ponajviše putem TPG terminala.

Foto: AP/Photo

Iako zasad nema naznaka da bi nabavka gasom bila ugrožena, u slučaju prekida dostave ruskog gasa  - čime se proteklih dana pretilo iz Moskve - hrvatski sistem bi se našao pod pritiskom. Ipak, i u takvim okolnostima, dobre su šanse da će Hrvatska kraj sezone grejanja dočekati bez značajnijih poremećaja u snabdevanju.

Ono što je znatno izazovniji problem, a već se sada nazire, jest punjenje skladišta kao pripremu za sledeću sezonu grejanja. S obzirom na to da je već najavljeno da će Evropska unija uvesti obavezu punjenja gasnih skladišta na minimalno 90 odsto pre početka sezone greanja, ispada da će do 1. oktobra u Okolima trebati utisnuti oko 4,5 milijardi kilovatsati gasa. Uz cenu od otprilike 200 evra po megavatsatu - koliko je trenutno dosegla na referentnoj CEGH berzi u Austriji - punjenje skladišta koštalo bi oko 900 miliona evra. Vrlo je upitno imaju li hrvatski gasni snabdevači dovoljno finansijske snage za takvu transakciju. Ukoliko u narednom, relativno kratkom periodu ne dođe do znatnog pada cene gasa u Evropi, za očekivati je da će se u operaciju letnjeg punjenja skladišta u Okolima morati uključiti država i kroz državna jamstva ili neki sličan finansijski mehanizam snabdevačima pomoći da na vreme kupe gas.

Stanje skladišta:
28. februara 2022. - 813 miliona kWh
28. februara 2021. - 1,412 miliona kWh



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17