• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Jutarnji.hr

27.08.2022

09:47

NOVA POSKUPLJENJA ZA VIŠE OD 150.000 DOMAĆINSTVA U HRVATSKOJ! U Nemačkoj cena struje za godinu dana  naglo porasla - od cifre boli glava!

Balkan

NOVA POSKUPLJENJA ZA VIŠE OD 150.000 DOMAĆINSTVA U HRVATSKOJ! U Nemačkoj cena struje za godinu dana naglo porasla - od cifre boli glava!

Podeli vest

Hrvatska elektroprivreda, u čijem su sastavu najveće toplane u državi, objedinjene u HEP-Toplinarstvo, postaviće Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji zahtev za nove cene grejanja i tople vode, najavili su juče u HEP-u

"Tarifne stavke za proizvodnju i za distribuciju toplotne energije utvrđuju se na temelju metodologija koje je donela Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA). Stoga će visina promene krajnjih cena za kupce biti poznata tek nakon što HERA razmotri zahteve koje će podneti HEP, i donese odluke o novim tarifnim stavkama",  poručili su iz HEP-a, ne otkrivajući kakve će cene tražiti, i u kojem delu usluga koje HEP-Toplinarstvo pruža.

Jasno je, međutim, da HEP-Toplinarstvo i druge firme koje opskrbljuju domaćinstva, industriju, ustanove i druge potrošače, ne mogu poslovati rentabilno u uslovima rapidnog rasta cena plina na svetskom i domaćem tržištu, jer je plin gorivo s udelom od preko 90 posto u proizvodnji toplotne energije. Ostalo otpada na loživo ulje i obnovljive izvore energije.

Novi cenovnik


"Ove godine u više drugih gradova u Hrvatskoj u kojima ne posluje HEP-Toplinarstvo, zbog drastičnog povećanja ulaznih troškova poslovanja, već došlo do osetnog poskupljenja toplotne energije",  ističu u HEP-u. Osim u Zagrebu, HEP-Toplinarstvo, podsetimo, osigurava grejanje i toplu vodu, među ostalim, i u Osijeku. Procenjuje se da od 150 hiljada kupaca toplotne energije u Hrvatskoj, 80 posto podmiruje svoje potrebe kod HEP-Toplinarstva.

 

 

Nemačka ide ka krizi električne energije


Cena električne energije za godinu dana je naglo porasla na skoro 1.000 evra po megavat satu. Cena struje je porasla za 720% od početka godine. Takva povećanja dovešće do bankrota mnogih energetski intenzivnih preduzeća.
 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija