• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24eu

01.01.2023

08:05

TAČNO U PONOĆ! Hrvatska ušla u Šengen i uvela evro, ukinuta granica sa Slovenijom

Balkan

TAČNO U PONOĆ! Hrvatska ušla u Šengen i uvela evro, ukinuta granica sa Slovenijom

Podeli vest

Hrvatska je u ponoć ušla u šengenski prostor, čime su ukinute granične kontrole sa Slovenijom. U isto vreme, Hrvatska je prešla na evro

Pristupanje Hrvatske Šengenu simbolično su najavili odgovorni ministri Slovenije i Hrvatske Sanja Ajanović Hovnik i Davor Božinović podizanjem barijera na graničnom prelazu Obrežje i paljenjem zelenog svetla na semaforu koje omogućava prelazak granice.

Ulaskom Hrvatske u šengenski prostor promenjen je režim prelaska granice između dve zemlje. Na kopnenoj granici obustavljena je granična kontrola, preko graničnih prelaza dozvoljeno je slobodno odvijanje saobraćaja. Svi putnici mogu da pređu granicu bilo gde, ali i dalje moraju da nose važeću ličnu kartu.

Hrvatska će ukinuti kontrole na aerodromima za putnike koji putuju unutar Šengena 26. marta, kada na snagu stupa letnji red letenja.

Pored ministarke državne uprave u svojstvu ministra unutrašnjih poslova Sanje Ajanović Hovnik i hrvatskog ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića, događaju na Obrežju prisustvovao je i vršilac dužnosti generalnog direktora policije Boštjan Lindav.

Slovenačka i hrvatska delegacija pozdravile su policijske službenike koji su se povlačili sa graničnih prelaza u stanicama granične policije Obrežje i Bregana.

Slovenački policajci uglavnom će biti raspoređeni u jedinice za mere kompenzacije koje će delovati na teritoriji cele zemlje, objašnjavaju u MUP-u. Dve specijalizovane jedinice za kontrolu državne granice nastaviće kao i do sada da obavljaju policijske zadatke na celoj teritoriji Slovenije, a poseban akcenat biće stavljen na delovanje mobilnih policijskih jedinica, objasnili su iz MNZ.

Foto: tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Davor Božinović i Sanja Ajanović u ponoć simbolično podigli rampu

Prijem nove članice u šengenski prostor, koji sada ima 27 zemalja, danas će u podne susretom na Obrežju proslaviti predsjednica Republike Nataša Pirc Musar, hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjednica Evropske Komisija Ursula fon der Lajen.

Nakon trojnog sastanka, Pirc Musar će se sastati i sa fon der Lejnovom, a ovo će biti njihov prvi susret otkako je novi slovenački predsednik stupio na dužnost. Nju će ovom prilikom pratiti i ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon, saopšteno je iz kabineta predsednika.

Posle 15 godina, Slovenija više ne štiti spoljnu šengensku granicu. Granica između Slovenije i Hrvatske i između Mađarske i Hrvatske postala je unutrašnje šengenske granice, dok je spoljna šengenska granica od danas granica između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

Ministri unutrašnjih poslova EU dali su 8. decembra zeleno svetlo za ulazak Hrvatske u Šengen na sastanku u Briselu. Slovenija je podržala ulazak Hrvatske uprkos nerešenom graničnom pitanju između dve zemlje, ali je upozorila da neće odustati od sprovođenja arbitražne presude.

Foto: tanjug/AP Photo/Darko Bandic

"Slobodan prolaz" na prelazu između Hrvatske i Slovenije

Od danas je zvanična valuta u Hrvatskoj evro

Hrvatska je danas, pored ulaska u šengenski prostor, postala 20. članica evrozone. Plaćanje u kunama biće moguće do zaključno 14. januara, a od 15. januara isključivo u evrima. Proteklih dana hrvatska vlada i banke pozvale su građane da se opskrbe gotovinom u evrima, jer svi bankomati neće raditi do 15. januara.

Ministar finansija Marko Primorac i guverner Hrvatske centralne banke Boris Vujčić večeras će prvi podići evre sa bankomata. Hrvatski premijer Plenković odvešće predsednika Evropske komisije na kafu na Trg bana Jelačića u prestonici i naplatiti račun kovanicama evra.

Prve dve nedelje u Hrvatskoj će važiti dvostruki promet, što znači da potrošači od danas robu i usluge mogu plaćati u kunama ili evrima, a povrat novca je moguće izvršiti samo u evrima. Nakon isteka ovog perioda, evro će postati jedino službeno sredstvo plaćanja u Hrvatskoj.

U Sloveniji će zamjena kuna biti moguća u prvim mjesecima sljedeće godine, a nakon toga samo u Hrvatskoj. Banke u Hrvatskoj će za celu 2023. kunu menjati za evre po fiksnom kursu od 7,53450 kuna za jedan evro. Zamena će biti moguća i u jedinicama Hrvatske finansijske agencije (Fina) i u filijalama Hrvatske pošte. Hrvatska centralna banka menjaće kovanice do kraja 2025. godine, a novčanice bez ograničenja.

Zbog prilagođavanja plaćanja gotovine u evrima u Hrvatskoj neće svi bankomati raditi sve vreme do 15. januara. Bankomati će prva tri meseca emitovati samo novčanice od 10 i 20 evra, a od aprila i novčanice od 50 evra.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sretna 2023

pre 1 godinu

Kad se samo sjetim da smo prije samo 30-ak godina bili zajednicka drzava.. Danas je Hrvatska dio zapadnog Eu civilizacijskog kruga(europska unija,sengen,euro),je li to dobro-ne znam,vidjet cemo.. Srbija danas(donedavno) ima barikade,balvane(sve isto kao 90-ih),pricaju o ratu zbog kosova,ima iste politicare 90-ih(vucic,dacic,seselj..),trebaju vam vize,male plate,imate najlosiji standard(bar od ove 2 zemlje),isto vam idu na zapad raditi(sigurno svatko od vas ima rodbinu,prijatelja u tim zemljama),podrzava rusiju i putina te su im uzor splavovi,zadruge,pink.. Koji smo mi civilizacijski,mentalno razlicit narod,a zivimo jedni uz druge..mislim da to nema nigdje na svijetu.. A mogli smo biti kao norveska,danska(mi najljepsa zemlja- turizam,vi najbogatija-zlato,bakar,litij..)

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17