• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

16.06.2021

20:07 >> 19:32

SAMIT JE BIO USPEŠAN! Odmah nakon Bajdenovog obraćanja, Putin se uputio ka aerodromu! /VIDEO/

Printskrin Youtube

Vesti

SAMIT JE BIO USPEŠAN! Odmah nakon Bajdenovog obraćanja, Putin se uputio ka aerodromu! /VIDEO/

Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin i američki lider Džozef Bajden sreli su se danas u Ženevi na rusko-američkom samitu koji se održava u Švajcarskoj

19:53 - Bajden o ljudskim pravima

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je na konferenciji za novinare da je ruskom lideru Vladimiru Putinu preneo da će ljudska prava uvek biti tema.

Bajden je potvrdio da je tokom razgovora sa Putinom posebno insistirao na značaju ljudskih prava.

Predsednik SAD je pokrenuo i pitanje puštanja na slobodu dvojice bivših američkih marinaca, Pola Vilana i Trevora Rida, koji su trenutno u ruskom zatvoru, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

"Rekao sam Putinu i da naša polika nije protiv Rusije ili nekog drugog, nego je za američki narod", ukazao je Bajden.

Foto: AP/Photo


 

19:31 - Bajden se obraća medijima nakon sastanka sa Putinom

Američki predsednik Džo Bajden rekao je novinarima nakon sastanka s Putinom da je program njegove administracije usmeren na američku javnost, podvlačeći da "nije protiv Rusije".

- Rekao sam predsedniku Putinu da moja agenda nije protiv Rusije ili bilo koga drugog. To je za američki narod - primetio je Bajden, dodajući da je njegov fokus na borbi protiv kovida 19, obnovi američke ekonomije i jačanju veza sa saveznicima. "Takođe sam mu rekao da nijedan predsednik Sjedinjenih Država ne može da održi veru u američki narod ako se ne izjasni da brani naše demokratske vrednosti".
 

Foto: AP/Photo

Džo Bajden

18:40 - Putin: Počeću konsultacije sa Bajdenom o sajber-bezbednosti

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da se sa američkim kolegom DŽozefom Bajdenom dogovorio da treba da počnu konsultacije o sajber-bezbednosti, tvrdeći da su hakerski napadi na Rusiju došli iz SAD.

Putin, koji se u Ženevi prvi put susreo sa predsednikom Bajdenom, rekao je da nije bilo neprijateljskih tonova na sastanku i dodao da su obe strane pokazale želju da razumeju jedna drugu, preneo je Rojters.

SAD su nekoliko puta iznele tvrdnje da su sajber-napadi na američke agencije i kompanije došli iz Rusije.

Foto: AP/Photo

18:15 - Putin: Razgovori bili uspešni

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas, nakon samita sa američkim kolegom Džoom Bajdenom da su razgovori bili dobri i da nisu imali neprijateljsku prirodu.

On je na konferenciji za novinare rekao da su razgovori bili čak i konstruktivni i da su obe strane pokazale spremnost da ražumeju jedna drugu.

Takođe, rekao je Putin, Bajden se složio da dve strane započnu pregovore o sajber bezbednosti, a nakon nedavnih hakerskih napada na velike korporacije.

Takođe, Putin je kazao i da su se složili da se ambasador Rusije u SAD i SAD u Rusiji vrate na svoja radna mesta i nastave svoje diplomatske aktivnosti.

Foto: AP/Photo

Vladimir Putin

17:45 -  Završen razgovor u proširenom sastavu

Razgovori predsednika SAD i Rusije Džozefa Bajdena i Vladimira Putina u proširenom sastavu, u okviru samita u Ženevi, završeni su, prenosi agencija TAS S.

Prethodno su razgovori održani u užem formatu, a osim predsednika prisustvovali su šefovi diplomatija i prevodioci.

Posle samita predviđene su odvojene pres konferencije.

15:55 - Završeni razgovori Bajden-Putin u užem sastavu

U Ženevi su danas po podne završeni pregovori predsednika SAD i Rusije, Džozefa Bajdena i Vladimira Putina, u užem sastavu, izjavio je za RIA Novosti portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Prvi deo samita trajao je gotovo dva sata, a uskoro će početi razgovori u proširenom sastavu.

Previđeno je da samit traje pet sati.

Dve strane će nakon sastanka održati odvojene pres konferencije.

To je prvi susret Putina i Bajdena od kada je Bajden preuzeo dužnost predsednika Sjedinjenih Država.
 

13:42 - Bajden: Sastanak u četiri oka - koristan

Američki predsednik Džozef Bajden je rekao je Putinu da je sastanak oči u oči koristan. Rekao je i da računa da će sa Putinom razgovarati o pitanjima iz sfera potencijalne saradnje, ali i nesuglasicama. Prema njegovima rečima, američka strana pokušava da razjasni odnose sa Rusijom, gde postoje pitanja od obostranog interesa.

13:38 - Putin: U odnosima sa SAD ima mnogo pitanja

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je pred početak samita da u odnosima dve zemlje ima mnogo pitanja.

13:33 - Počeo samit Putin-Bajden

U vili La Granž je počeo samit Putina i Bajdena u užem sastavu. Pred početak razgovora, predsednik SAD nije odgovorio novinarima na pitanje da li je spreman na resetovanje odnosa sa Moskvom.

Ovo je prvi zvanični susret Putina i Bajdena kao dva predsednika, a dešava se u trenutku velikih tenzija na relaciji Moskva - Vašington.

Foto: Printskrin Youtube

Park „La Granž“ u kojem se nalazi istoimena vila u kojoj se sastanak dvojice lidera održava okružen je metalnim ogradama sa bodljikavom žicom, a zabranjeno je parkiranje automobila u blizini.
 

Foto: Printscreen Youtube

Od juče su uvedena i ograničenja u korišćenju vazdušnog prostora iznad Ženeve i teritorija susedne Francuske, a na Ženevskom jezeru zabranjena je plovidba.

Rusko-američki Samit koji se danas održava u Ženevi, biće prvi zvanični susret Vladimira Putina i Džozefa Bajdena kao dva predsednika.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17