• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir / Informer

12.07.2021

07:06

OVO SU NAJMOĆNIJI PASOŠI NA SVETU! U koliko zemalja je Srbiji dozvoljen ulazak bez vize?

Pixabay

Vesti

OVO SU NAJMOĆNIJI PASOŠI NA SVETU! U koliko zemalja je Srbiji dozvoljen ulazak bez vize?

Podeli vest

Da postoji Olimpijada za pasoše Japan ne bi samo bio domaćin, već bi pobedio na tom takmičenju

Kako piše CNN prenoseći izveštaj kompanije "Henli i partneri" koji od 2006. godine rangiraju putne isprave 199 zemalja, Japan se ponovo našao na vrhu liste budući da "indeks pasoša" ne uzima u obzir privremene restrikcije. Japanski pasoš nudi mogućnost putovanja bez viza ili automatskog dobijanja vize u 193 destinacije širom sveta.

Kako navode istraživači, u prvom tromesečju 2021. godine međunarodna mobilnost i dalje bila samo 12 odsto nivoa pre pandemije, što znači da je "jaz između teorijskog i stvarnog pristupa putovanjima koji nude čak i dobri pasoši i dalje značajan“.

Foto: Pixabay

U stvarnom svetu, nosioci japanskog pasoša teprijski trenutno imaju slobodan pristup u manje od 80 destinacija, koliko i oni koji su "vlasnici" pasoša Saudijske Arabije koja je na 71. mestu liste. Saudijski trenutno stvarno mogu slobodno da putuju u svega 58 zemalja.

 

Spisak top 10 pasoša ostaje praktično nepromenjen kako ulazimo u drugu polovinu godine. Singapur je na drugom mestu sa mogućnošću ulaska u 192 zemlje, zatim Južna Koreja koja sa Nemačkom deli treće mesto sa mogućnošću ulaska u 191 zemlje sveta.

Na četvrtom mestu su Finska, Italija, Luksemburg, Španija, na petom Austrija i Danska, dok su Francuska, Irska, Holandija, Portugal i Švedska zajedno na šestom mestu.

SAD i Velika Britanija zauzimaju sedmo mesto, zajedno sa Švajcarskom, Belgijom i Novim Zelandom. Moć pasoša SAD i Velike Britanije je postepeno opadala od 2014. godine. U teoriji vlasnici pasoša SAD i Velike Britanije mogu da odu na 187 destinacija, a u stvarnosti imaju pristup na oko 60, odnosno 61 destinaciju.

Na osmom su Češka, Grčka, Malta i Norveška, na devetom mestu su Australija i Kanada, a na desetom je Mađarska.

Foto: Pixabay

Što se tiče začelja, najgore pozicije zauzele su zemlje čiji pasoš omogućava ulaza bez viza u manje od 40 zemalja sveta. To su: Severna Koreja, Nepal, Palestinske teritorije, Somalija, Jemen, Pakistan, Sirija, Irak i Avganistan.
 
Gde je Srbija na listi?

Srbija je na solidnom 38. mestu ove liste. Kako je navedeno u izveštaju, pasoš Srbije omogućava ulazak u 139 zemlja bez vize.

Ako bismo gledali plasman zemalja bivše Jugoslavije, Srbija je na sredini liste. Na 12 mestu je Slovenija čiji pasoš omogućava ulaz u 182 države sveta bez vize, dok je Hrvatska na 17. mestu sa slobodnim ulaskom u 173 zemlje sveta.

Od Srbije su lošije plasirane Severna Makedonija - 46. mesto i ulaz u 126 zemalja, Crna Gora koja je na 47. mestu i čiji pasoš otvara vrata 124 zemlje i na kraju Bosna i Hercegovina, na 53. mestu i slobodnim ulazom u 117 zemalja i teritorija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17