• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir

14.07.2021

07:00

(VIDEO) KINA I AMERIKA NA PRAGU RATA! VAŠINGTON JASAN URADITE TO I NAPADAMO VAS, TO JE CRVENA LINIJA! Da li će razum prevladati?!

Vesti

(VIDEO) KINA I AMERIKA NA PRAGU RATA! VAŠINGTON JASAN URADITE TO I NAPADAMO VAS, TO JE CRVENA LINIJA! Da li će razum prevladati?!

Podeli vest

Američki državni sekretar Entoni Blinken ponovio je da su Sjedinjene Države posvećene odbrani filipinskih snaga u Južnom kineskom moru, na osnovu 70 godina starog vojnog sporazuma

Blinken je to rekao na petu godišnjicu presude međunarodnog arbitražnog tribunala koji je odbacio teritorijalne zahteve Kine i stao na stranu Tajvana.

Tenzije u Južnom kineskom moru usijale su se ove godine. Manila optužuje Peking da pokušava da zastraši njihovu obalsku stražu, kao i da šalju "pomorsku miliciju" na ribarske čamce.

Blinken je naveo da će se SAD pozvati na zajednički vojni sporazum Amerike i Filipina u slučaju da kineska vojska sprovede neke akcije protiv Filipinaca u regionu.

- Potvrđujem da će oružani napad na filipinsku vojsku, javna plovila ili avione u Južnom kineskom moru značiti da će SAD ispuniti svoje vojne obaveze na osnovu sporazuma o odbrani iz 1951. godine - rekao je Blinken i pozvao Peking da poštuje međunarodno pravo i prekine sa "provokativnim ponašanjem" u Južnom kineskom moru.

Sud u Hagu je 2016. odbacio tvrdnje Kine da polažu pravo na Južno kinesko more i naveo da Kina krši suverenitet Filipina izgradnjom ostrva u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Manile, podeća CNN.

RUSIJA NIKAD BRUTALNIJA! AMERI, AKO NAĐEMO VAŠU VOJSKU KOD SUSEDA AVGANISTANA BIĆE... Moskva skinula rukavice, Vašington sada zna šta ga čeka?!

Peking je odbacio presudu tribunala i nastavio da gradi i povećava vojno prisustvo na svojim položajima u moru. Takođe tvrde i da SAD i druge zemlje povećavaju tenzije u regionu slanjem vojnih brodova koji krše njihov (kineski) suverenitet.

Vašington, sa druge strane, navodi da prisustvo njihovih brodova u Južnom kineskom moru podržava slobodu plovidbe, na osnovu međunarodnog pomorskog zakona.

Kao odgovor na Blinkenova upozorenja, Peking je danas saopštio da je kineska vojska otpratila američki ratni brod, koji je danas nelegalno ušao u kineske vode u blizini ostrva Parasel (Siša) u Južnom kineskom moru, preneo je Rotjers.

(VIDEO) ŠTA JE TO PUTIN SPREMIO, AMERI I NATO NA NOGAMA! Rusija najavila da će na "MAKS 2021" pokazati novi vojni avion! OVO SU KANDIDATI!

- Apelujemo na SAD da odmah prekinu sa provokativnim akcijama - saopštila je južna komanda Narodne oslobodilačke armije Kine.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 2 godine

Kakav bre sporazum o odbrani iz 1951. godine? Okolnosti su se promenile, prošlo je 70 godina.... kako zapad voli mnogo puta da kaže. Uostalom, Južno kinesko more se ne zove džabe Južno kinesko more. Kakvo je to ponašanje Kine u Južnom kineskom moru, a da je provokativno? Ne "provocira" Kina u Južnom američkom moru i šta, uostalom, traži američka flota u Južnom kineskom moru.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Živeo je za svoje sestre... bio je kum na svadbi nastradao na putu do kuće:  Tužna sudbina nastradalog suvozača kod Vlasotinca
Hronika

Živeo je za svoje sestre... bio je kum na svadbi nastradao na putu do kuće: Tužna sudbina nastradalog suvozača kod Vlasotinca

Nikola Ranđelović (31) iz Vlasotinca, suvozač u automobilu „reno megan“ kojim je upravljao G. K. (34), nastradao je u jezivoj saobraćajnoj nesreći koja se prekjuče dogodila u selu Gornje Zuniče, nedaleko od Knjaževca. Da priča bude još tužnija, on je nastradao nakon što se vraćao sa veselja na kome je bio kum jednom od najboljih prijatelja!

25.04.2024

12:37

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija