• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Kurir

18.10.2021

07:00

NISU POTREBNI SU-57 ILI S 500... HAKERI OBARAJU MOĆNI F-35? Upozorenje američke obaveštajne agencije zaledilo SAD, OVO JE HOROR ZA KOG NEMA...

Vesti

NISU POTREBNI SU-57 ILI S 500... HAKERI OBARAJU MOĆNI F-35? Upozorenje američke obaveštajne agencije zaledilo SAD, OVO JE HOROR ZA KOG NEMA...

Podeli vest

Hakeri bi mogli dobiti pristup najsloženijim sistemima naoružanja američke vojske, upozorava Nacionalna bezbednosna agencija (NSA)

Kako se vojska počinje suprotstavljati visokotehnološkim protivnicima poput Kine i Rusije, oružje koje koristi računare rizikuje da bude ugroženo, navodi agencija. Trenutno je teško zaobići tu stvarnost; U svetu u kojem Pentagon želi napredno oružje koje može bežično da prenosi podatke jedni na druge, skoro svi se oslanjaju na računare, mreže i veze za prenos podataka koje bi hakeri mogli da iskoriste.

Većina Amerikanaca poznaje NSA kao vodeću obaveštajnu agenciju u zemlji, odgovornu za prikupljanje stranih obaveštajnih podataka putem računara, mobilnog telefona i drugih elektronskih sredstava. Ali NSA je takođe odgovorna za sajber bezbednost i odbranu od drugih zemalja koje pokušavaju da prodru u američke računare i računarske mreže.

Sada, dok se SAD prave otklon u ratu protiv terorizma, NSA upozorava da je američko oružje podložno napadu. Tehnološki sposobni protivnici mogli bi kompromitovati oružje pomoću računara - koje NSA poznaje kao sisteme nacionalne bezbednosti - umanjujući sposobnost američkih snaga za borbu.

Kao rezultat toga, Pentagon mora da ojača sisteme nacionalne bezbednosti protiv spoljnih pretnji, posebno sajber napada. A sistemi naoružanja ne uključuju samo hiperzvučne projektile ili lasere. "Što se tiče sistema naoružanja, imamo računare na krilima, na moru i na kopnu. Ne razmišljamo o Šsistemima naoružanjaĆ na taj način, ali nijedan od njih ne radi bez računara", rekao je Rob Džojs - šef NSA Direktorata za sajber bezbednost - rečeno je tokom industrijskog događaja prošle nedelje, prema izveštaju sajta Brejking Difens.

PENTAGON NA NOGAMA, KOMANDANT VOJSKE IRANA U MOSKVI! PITANJE SVIH PITANJA JE, ŠTA ĆE IM RUSIJA DATI OD ORUŽJA?! Kod Šojgua će biti četiri dana!

Rusija i Kina, te u manjoj meri, Sjeverna Koreja i Iran, obučile su sajber osoblje čija bi jedina misija u ratu (ili čak u mirnodopsko doba) bila ulazak u američke računarske i mrežne sisteme. Čak i relativno malo, nezaštićeno oružje moglo bi hakerima omogućiti pristup većem sistemu.

Gotovo svo američko oružje, sa izuzetkom lakog naoružanja i oružja koje služi posada (poput mitraljeza), uključuje ugrađene računarske sisteme. Računari dodaju funkcionalnost, uključujući kontrolu vatre (ispravljanje i podešavanje cilja prema udaljenim ili brzo pokretnim ciljevima), navigaciju (prijem GPS signala) i komunikaciju (prenos glasa i podataka). Ovi računari se često povezuju u velike, ponekad globalne mreže za izdavanje naređenja, prikupljanje podataka, prijavljivanje viđenja neprijatelja, pa čak i koordinaciju napada ili odbrane među geografski različitim snagama.

KINA TESTIRALA HIPERSONIČNU RAKETU U ORBITI - AMERI ŠOKIRANI! Britanski mediji otkrili ono čega su se NATO i SAD najviše plašili!

Kako bi mogao izgledati jedan od ovih sajber napada? U floti duhova iz 2015., američka vojska istovremeno ratuje s Rusijom i Kinom. Rat uključuje iznenadni napad na Havaje, uključujući sveobuhvatan hakerski napor da se onesposobi najmoćnije američko oružje. Ratni brodovi, lovci F-35 i drugi sistemi izbačeni su iz borbe bez ijednog hica-ili pucanja na njih.

Foto: Pixabay

U stvarnom životu, hakovi koji najviše zabrinjavaju mogli bi izgledati slično: Pentagon je najviše zabrinut zbog napada koji bi ugrozili oružje, uzrokujući pad softvera koji ih pokreće. To bi moglo odvratiti borbeni avion ili radar koji štiti borbenu grupu nosača, ili uzrokovati isključenje satelita. Suptilnije hakerske aktivnosti mogle bi uključivati prodor komunikacionih mreža, sabotiranje baza podataka (brisanje rezervnih motora za borbene avione iz popisa rezervnih delova) i zaključavanje legitimnih korisnika iz ključnih mreža.

KINEZI ZAKUCALI AMERE, TEMPERATURA NA MESECU OSCILIRA ZA 300 STEPENI, AKO STE BILI TAMO KAKO SE ASTRONAUTI NISU SMRZLI?! Nešto je šuplje u priči...

NSA želi da vojno-industrijski kompleks ozbiljno shvati sajber ranjivost. Za razliku od kinetičkog bojnog polja - gde avioni i oklopna borbena vozila provode većinu svog vremena van kontakta sa neprijateljem - bežična priroda računarskih mreža znači da će to isto oružje biti pod stalnom pretnjom neprijateljskog napada. Za to je potrebna drugačija vrsta oklopa, oklopa koji bi mogao biti jednako važan kao i onaj koji zaustavlja metke i granate.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija