• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

09.12.2021

09:40

MOSKVA NA OPREZU, Bajden 'spreman' na ustupak Putinu po pitanju širenja NATO na Istok?!

Reuters

Vesti

MOSKVA NA OPREZU, Bajden 'spreman' na ustupak Putinu po pitanju širenja NATO na Istok?!

Podeli vest

Američki predsednik Džo Bajden načinio je značajan diplomatski ustupak Rusiji izjavom da se priprema susret na kojem bi bila razmotrena zabrinutost Moskve zbog širenja NATO, piše "Fajnenšel tajms"

Kako navodi britanski dnevnik, Moskva želi da Alijansa preuzme na sebe odgovornost i odustane od širenja na Istok i da se uzdrži od raspoređivanja kontingenata u zemljama koje se graniče sa Rusijom a koji mogu biti upotrebljeni za napad na nju.

- Bajdenovo pominjanje potencijalnog kompromisa sa Moskvom u istočnoj Evropi plaši mnoge istočnoevropske članice NATO i saveznike SAD koji strahuju da bi (ruski predsednik Vladimir) Putin ikoristio pretnju primene vojne sile kako bi dobio ustupke po pitanju vojnog prisustva Amerike u Evropi -  navodi FT.

Foto: AP/Photo

Tačan datum susreta na najvišem nivou biće najavljen krajem nedelje, saopšteno je ranije u Beloj kući a na samitu bi pored Rusije i Amerike učestvovala još četiri ključna saveznika Vašingtona, mada Bajden nije precizirao o kojim zemljama se radi, navodi se u članku.

Foto: AP PHOTO

Podsetimo, u utorak je održan razgovor bajdena i Putina i to putem video-veze, koji je trajao oko dva sata. Pomoćnik ruskog lidera Jurij Ušakov saopštio je da je predsednik Rusije Vladimir Putin svom američkom kolegi Džozefu Bajdenu tokom onlajn razgovora govorio o "crvenim linijama" i pretnjama koje zabrinjavaju Moskvu.

Američki lider je, sa svoje strane, izrazio zabrinutost zbog zaoštravanja situacije oko Ukrajine. Prema rečima Ušakova, šef Bele kuće je takođe upozorio Putina da SAD spremaju velike sankcije u slučaju dalje eskalacije situacije oko Ukrajine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17