• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

10.12.2021

23:12

NATO I EU PUMPAJU ORUŽJE U UKRAJINU! Za građanski rat u Ukrajini optužuju Rusiju, a gomilaju artiljeriju i jedinice uz granicu!

Vesti

NATO I EU PUMPAJU ORUŽJE U UKRAJINU! Za građanski rat u Ukrajini optužuju Rusiju, a gomilaju artiljeriju i jedinice uz granicu!

Podeli vest

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova, saopštila je da ukrajinska vojska se grupaciše na liniji kontakta u Donbasu, uz podršku NATO-a

- Evropska unija se uključila u proces militarizacije Ukrajine, dok su u pozadini pregovori o mirnom rešavanju ukrajinske krize zastali - kaže Marija Zaharova.

- Nedavno se Evropska unija uključila u proces militarizacije Ukrajine. Savet EU je 2. decembra odlučio da izdvoji 31 milion evra za vojno-tehničku pomoć oružanim snagama Ukrajine - rekla je ona.

Stav Evropske Unije

Evropska unija ne doprinosi rešenju u Donbasu, već samo otežava situaciju izlažući Rusiju kao stranu u sukobu, rekla je Zaharova.

- Premda se pretvara da je ozbiljna, EU ne samo da ne doprinosi miru u Donbasu, već samo pogoršava situaciju pokušavajući da predstavi Rusiju kao stranu u sukobu - rekla je ona.

Prema rečima zvaničnog predstavnika ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Evropska unija je direktno odgovorna za događaje u Ukrajini. Izaslanici Brisela su bili na takozvanim Majdanima, inspirisali su one koji su izvršili antiustavne udare, kaže Zaharova.

Pozov Kijevu

Zaharova je istakla da su sastanci kontakt grupe i njenih radnih podgrupa održani od 7. do 8. decembra ponovo završeni uzalud.

- Sastančili su uzaludno. Umesto da ispuni obaveze iz paketa mera iz Minska, kijevski režim jednostavno imitira proces, izbegava direktan dijalog sa Donjeckom i Luganskom i pokušava da odgovornost za skliznuće prebaci na Rusiju, koja je posrednik u mirovnom procesu - naglasila je Zaharova

Takve akcije imaju za cilj, između ostalog, da odvrate pažnju običnih ljudi, građana Ukrajine od unutrašnjih problema, rekla je Zaharova. "U pozadini bujnih nacionalističkih pokreta, informacija samog Tužilaštva Ukrajine da je u zemlji u opticaju 5 miliona komada vatrenog oružja bez evidencije je zaista alarmantna. Istovremeno, ukrajinske vlasti proširuju zakonodavni okvir koji podriva sporazume iz Minska,  dodala je ona.

- Pozivamo Kijev da odustane od sabotaže sporazuma iz Minska, da zaustavi masovna kršenja ljudskih prava, da obezbedi striktno poštovanje vladavine prava. Očekujemo da će naši zapadni partneri, kao i specijalizovane međunarodne organizacije, ohrabriti ukrajinske vlasti da ispune ove prioritetne zadatke - rekla je ona.

Podrška NATO

Ukrajinska vojska povećava prisustvo na liniji kontakta u Donbasu, koristeći podršku NATO-a, rekla je portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Zaharova.

- Uz podršku zemalja NATO-a, koje jednostavno upumpavaju oružje u Ukrajinu, koja je u stanju građanskog rata, Kijev povećava svoje vojno prisustvo na liniji kontakta u Donbasu - rekla je ona, izražavajući zabrinutost zbog razvoja događaja u istočnoj Ukrajini. Prema rečima Zaharove, broj kršenja primirja u zoni sukoba dostigao je skoro 90 hiljada slučajeva.

- Specijalna posmatračka misija OEBS-a beleži prebacivanje teškog naoružanja Kijeva na istok zemlje, uključujući artiljeriju velikog kalibra i oklopna vozila. Upotreba dronova je takođe nastavljena - zaključila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17