• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Euronews Srbija/Njujork Tajms

13.01.2022

16:27

RUSIJA PODELILA AMERIKU! Republikanci i demokrate U KLINČU zbog Severnog toka 2 i SANKCIJA MOSKVI

youtube

Vesti

RUSIJA PODELILA AMERIKU! Republikanci i demokrate U KLINČU zbog Severnog toka 2 i SANKCIJA MOSKVI

Podeli vest

Gasovod Severni tok 2 koji ide od Rusije do Nemačke nije ni stupio u rad, a već bi mogao da bude predmet sankcija. Istovremeno, pokazao je još jednom kolike podele vladaju u američkoj politici, jer tamošnji zvaničnici ne mogu da se dogovore oko zakona kojim bi eventualne sankcije Rusiji bile nametnute.

Članovi Demokratske partije u Senatu SAD predstavili su u sredu zakon kojim bi se uvele sankcije Rusiji ukoliko ta zemlja izvrši invaziju na Ukrajinu. Ovo je, zapravo, pokušaj da se "uguši" zakon koji su predložili predstavnici Republikanske partije, a koji podrazumeva sankcije ruskim zvaničnicima bez obzira na to da li će napasti Ukrajinu ili ne.

Senat će u toku ove nedelje glasati o meri koju je predložio republikanac Ted Kruz, a kojom bi se uvele sankcije Severnom toku 2, ruskom podvodnom gasovodu do Nemačke koji se smatra "sredstvom za uticaj na Evropu".

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je u nekoliko navrata pozvao senatore SAD da podrže predlog zakona, označavajući ovaj gasovod kao "egzistencijalnu pretnju", jer bi Rusija dobila veliku prednost nad Evropom a ukrajinski gasovod koji ide do Poljske bio bi zastareo i donosio bi Kijevu znatno manje prihoda, preneo je Njujork tajms.

Bajdenova administracija i njeni saveznici u Kongresu, međutim, lobiraju protiv Kruzove mere koja bi stupila na snagu 15 dana nakon potpisivanja zakona, bez obzira na to da li je Rusija napala Ukrajinu ili ne.

Oni tvrde da bi brzoplete odluke poput ove pokvarile odnose SAD sa evropskim saveznicima poput Nemačke, u kojoj se Severni tok 2 smatra veoma važnim za dalji industrijski i ekonomski razvoj. Takođe, tvrdi se i da bi sankcije imale mali uticaj na samu izgradnju gasovoda, jer je skoro završen.

Umesto toga, žele da podrže zakon koji je predložio senator Robert Menendez, kojim bi se uvele sankcije najvišim ruskim zvaničnicima, uključujući i predsednika Vladimira Putina, "ukoliko Rusija učestvuje ili podrži značajnu eskalaciju neprijateljske akcije u Ukrajini ili protiv nje". Takođe, Ukrajina bi dobila 500 miliona dolara hitne pomoći ukoliko je Rusija napadne, kako piše na zvaničnom sajtu Komiteta Senata za spoljne poslove. 

"Potreban nam je zakon koji se bavi političkom situacijom sa kojom se danas suočavamo, odnosno koji će biti odgovor na sve veću rusku agresiju sada, a ne na situaciju od prošle, ili od pre dve godine. Dinamika se promenila, kao i naša strategija", rekla je senatorka Džin Šahin, demokrata iz Nju Hempšira.

Republikanci su, u odbrani svog predloga zakona, navodili da bi sankcije i dalje mogle da zaustave završetak Severnog toka 2. Takođe, optužili su i predsednika Bajdena da je "otvorio vrata ruskom bezakonju" prošle godine, kada je administracija SAD odustala od sankcija na gasovodu u pokušaju da popravi odnose sa Nemačkom.

Ruski ambasador: Ne plaše nas pretnje

Ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov nazvao je pozive sa Kapitol Hila o uvođenju sankcija Rusiji, kao i pojedinim ruskim liderima, provokativnim i besmislenim.

"Neće nas zastrašiti sankcije", rekao je Antonov, objavila je ruska ambasada u SAD na Fejsbuk stranici. Antonov je naveo da iza zahteva poslanika da se kazni Rusija stoji pokušaj da se utiče na Moskvu u pozadini tekućih razgovora o evropskoj bezbednosti.

"Mi vidimo takav pritisak kao nesposobnost SAD da brani svoje stavove za pregovaračkim stolom na razuman način", istakao je Antonov, prenosi TASS . Prema njegovim rečima, "tvrdnje o navodnom planu napada Rusije na susednu državu plod su bolesne mašte lokalnih rusofobičnih krugova".

Nemačka poziva na razgovor, Francuska "spremna na reviziju"

Gasovod za isporuke ruskog gasa Nemačkoj, koji ide po dnu Baltičkog mora, završen je u septembru, ali možda neće dobiti dozvolu za rad do sredine godine pošto je Nemačka usporila proceduru sertifikacije.

Nemačka vladajuća koalicija je podeljena po pitanju Severnog toka 2, pri čemu socijaldemokrate kancelara Olafa Šoca podržavaju gasovod, jer je zemlji preko potreban prirodni gas nakon zatvaranja nuklearki i elektrana na ugalj, dok je stranka Zelenih, mlađi koalicioni partner u vladi, protiv tog gasovoda.

Nemačka ministarka odbrane Kristina Lambreht upozorila je danas da ne bi trebalo povezivati gasovod Severni tok 2, odnosno transport gasa iz Rusije ka Nemačkoj, sa razlikama po pitanju Ukrajine sa Moskvom.

"Ne bi trebalo uvlačiti (Severni tok 2) u ovaj konflikt, koji je potrebno razrešiti", izjavila je Lambreht za javni servis RBB, preneo je Rojters.

"Treba ga rešiti razgovorima, to je šansa koju imamo u ovom trenutku i trebalo bi da je iskoristimo, umesto što povezujemo projekte koji nemaju veze sa ovim konfliktom", navela je ona.

Ranije je programski direktor organizacije Novi treći put Dimitrije Milić u predviđanjima politike Nemačke za 2022. godinu, naveo kako ne očekuje oštre zaokrete u odnosu na Moskvu. On je dodao i da je partija nemačkih Zelenih već ublažila neke pozicije u vezi sa Severnim tokom 2, i da ono što je u početku moglo da bude tvrd pritisak, verovatno neće tako izgledati.

"Kratkoročno gledano, Nemačka nema mnogo alternativa u energetskoj sferi u odnosu na ruski prirodni gas, jer će postojati velika energetska rupa koji obnovljivi izvori energije neće moći da popune", naveo je Milić za Euronews Srbija.

Nedavno je u vezi sa Severnim tokom 2 govorio i šef diplomatije Francuske, Žan-Iv le Drijan. on je rekao da bi vojni upad Rusije u Ukrajinu izazvao "ozbiljne strateške posledice", od kojih bi jedna bila i revizija gasovoda.

"To je pre svega pitanje za Nemačku. Francuska je uvek pokazivala veliku uzdržanost prema Severnom toku 2. Ali mislim da će to pitanje biti razmotreno ukoliko dođe do nove agresije u Ukrajini", odgovorio je Le Drijan za televiziju BFM na pitanje da li smatra da je potrebno zatvoriti Severni tok 2 ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

Vesti

Predsednik Vučić čestitao Dan Vojske Srbije!
Politika

Predsednik Vučić čestitao Dan Vojske Srbije!

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Dan Vojske Srbije ministru odbrane Milošu Vučeviću, načelniku Generalštaba Vojske Srbije generalu Milanu Mojsiloviću i svim pripadnicima Vojske Srbije.

23.04.2024

08:19

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav
Politika

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav

Ambasador Ruske federacije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je večeras da bi Rezolucija o Srebrenici mogla da otvori "Pandorinu kutiju", ali i da je veoma važno što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio prisutan danas na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj se raspravljalo o šestomesečnom izveštaju Unmika o situaciji na Kosovu i Metohiji.

22.04.2024

23:44

TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)
Live TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)

Na sednici Saveta bezbednosti UN Vjosa Osmani dala je repliku na reči predsednika Aleksandra Vučića. Gosti "Info dana" bili su analitičar Dejan Miletić, advokat Pavle Staničić, politikolog Marko Šćepanović i pukovnik Veselin Šljivančanin komentarisali su govor Vjose Osmani u Njujorku. Uživo u studio javio se i Lazar Stević, dopisnik Informera sa Kosova i Metohije.

22.04.2024

18:09

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20