• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.02.2022

07:11

BAJDEN ĆE MORATI DA POPUSTI PUTINU! Stručnjaci o najverovatnijem rešenju ukrajinske krize, TRI SU MOGUĆA IZLAZA...

Reuters/Tanjug/Fotoilustracija

Vesti

BAJDEN ĆE MORATI DA POPUSTI PUTINU! Stručnjaci o najverovatnijem rešenju ukrajinske krize, TRI SU MOGUĆA IZLAZA...

Podeli vest

Postoje tri moguća izlaza iz krize - započinjanje trećeg svetskog rata, održavanje statusa kvo ili nalaženje kompromisa. Za SAD bi najmanje bolno bilo da pristanu na neke ruske zahteve, uključujući to da Ukrajina nikad ne uđe u NATO, kažu analitičari

Ukoliko bi Putin pristao na to da Ukrajina ostane neutralna, Bajden bi to mogao da predstavi kao svoju pobedu, tvrde analitičari...

Američki predsednik Džozef Bajden najverovatnije će biti primoran da učini ustupke ruskom predsedniku Vladimiru Putinu kako bi kriza oko Ukrajine bila okončana. Analitičari vide tri moguća izlaza iz sadašnje situacije - započinjanje trećeg svetskog rata, održavanje statusa kvo ili nalaženje kompromisa. Međutim, kako kažu, za američku administraciju najmanje bi bilo bolno da Bajden pristane na neke ruske bezbednosne zahteve, uključujući to da Ukrajina bude neutralna i nikad ne uđe u NATO.

Izbori za Kongres

Prema rečima stručnjaka, rat protiv Rusije prosto nije opcija za Vašington. Čak i ako SAD ozbiljno vide Ukrajinu kao buduću članicu NATO, ne postoji šansa da svih 30 država tog vojnog bloka pristane na kolektivno samoubistvo, odnosno sukob sa Rusijom. Ukoliko Ukrajina reši sama da se obračuna sa proruskim snagama u Donbasu, mogla bi da završi kao Gruzija 2008, kad je Rusija za samo šest dana rata obezbedila samostalnost Južne Osetije i Abhazije, nakon što je Tbilisi tamo poslao vojsku i pobio stotine civila i ruskih mirovnjaka.

- To je poslednje što je Bajdenu i Evropi potrebno. Oni znaju da se Putin ne šali i da je spreman da po svaku cenu zaštiti rusko stanovništvo na istoku Ukrajine - kažu analitičari.

Oni dodaju da postoji i opcija da se zapravo ne uradi ništa i da ukrajinska kriza dobije status kvo. To, međutim, Bajdenu ne odgovara zbog domaće političke scene.

- Ove godine se u SAD održavaju važni izbori za Kongres. Ukoliko Bajden želi da demokrate dobiju većinu u oba doma Kongresa, status kvo ukrajinske krize mu sigurno neće doneti pobedu. On mora nešto da uradi - objašnjavaju stručnjaci.

To dovodi do treće opcije, a to je kompromis. Bajden bi mogao da popusti Putinu i to kod kuće predstavi kao veliku diplomatsku pobedu SAD.

- Stav Rusije je jasan. Moskva ne samo da traži neširenje NATO na istok, već želi da se Alijansa povuče na granice iz 1997. Nedavna poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona Rusiji govori o tome da je NATO spreman na neki kompromis. Makron je Putinu predložio da Ukrajina bude kao Finska, odnosno vojno neutralna, i da nikad ne uđe u NATO. Ukoliko bi Putin pristao, Bajden bi to mogao da predstavi kao svoju pobedu, odnosno da ubedi glasače kod kuće da je naterao Putina da odustane od većine svojih zahteva. Osim toga, Bajden bi dobio priliku da nastavi da demonizuje celu rusku naciju, što je uvek dobrodošlo pred bilo koje izbore u Americi - ističu analitičari. 

Foto: Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Faktor je i Kina

Prema njihovim rečima, nakon toga Amerika bi morala da obezbedi ekonomske i bezbednosne pakete za Ukrajinu, koji bi toj zemlji pomogli da se pomiri sa vojnom neutralnošću. - To se ne bi dogodilo preko noći, ali ako bi se krenulo tim putem, bilo bi obezbeđeno smirivanje situacije i povlačenje američkih i NATO trupa iz Istočne Evrope, kao i povlačenje ruskih snaga sa granice sa Ukrajinom - smatraju stručnjaci.

Kako dodaju, Bajden je sada primoran da brzo nešto uradi, budući da se Kina uključila u krizu oko Ukrajine, stojeći čvrsto iza ruskih zahteva i pozivajući NATO da prekine da se širi na istok. Antrfile

Foto: Tanjug/AP

Amerikanci da napuste Ukrajinu

Predsednik SAD Džozef Bajden pozvao je američke državljane da odmah napuste Ukrajinu i poručio da neće slati vojnike da ih spasu ukoliko Rusija napadne.

- Nemamo posla sa terorističkom organizacijom. Suočavamo se sa jednom od najvećih armija na svetu. To je mnogo drugačije. Situacija bi brzo mogla da izmakne kontroli - kazao je Bajden.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17