• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug

22.02.2022

09:46

SUNOVRAT NA BERZAMA POSLE PUTINOVOG POTEZA, SVET U STRAHU, samo zlato i nafta drže glavu iznad vode, preti li nam globalni EKONOMSKI KOLAPS?!

AP PHOTO

Vesti

SUNOVRAT NA BERZAMA POSLE PUTINOVOG POTEZA, SVET U STRAHU, samo zlato i nafta drže glavu iznad vode, preti li nam globalni EKONOMSKI KOLAPS?!

Podeli vest

Akcije na globalnim tržištima su danas strmoglavo pale, dok su cene imovine koja važi za sigurna utočišta, poput nafte i zlata ojačale, jer se istočni deo Evrope nalazi na ivici rata nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin naredio trupama da uđu regione Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine

Najširi indeks azijsko-pacifičkih MSCI, bez japanskih, na putu je da zabeleži najgori dan u ovom mesecu za ovaj mesec, i trenutno je u minusu od 2,1 posto, pritisnut padom berzi u Hong Kongu i kontinentalnoj Kini, javlja Rojters. Japanski indeks Nikei potonuo je za 2,5 procenata.

Američke i evropske berze se takođe kreću ka snažnim gubicima na otvaranju trgovanja, pri čemu je indeks fjučersa NJujorške berze S&P 500 u padu za 1,8 odsto, tehnološki Nasdak za 2,5 posto, pan-evropski terminski indeks EuroStoks 50 za 1,53, a a lonskonski FTSE za 0,89 procenata.

Nasuprot tome, cena fjučersa evropske nafte Brent, odnosno ugovora za isporuku u narednom periodu po dogovorenoj fiksnoj cenia, porasla je za 1,5 posto na 96,85 dolara po barelu, nakon što je na početku trgovanja dotakla nov sedmogodišnji maksimum na 97,21 dolara zbog zabrinutosti da će ruski izvoz energije možda biti poremećen. Spot cena zlata je napredovala za 0,2 odsto na 1.909,10 dolara po unci, pri čemu je ranije tokom trgovinske sesije dostigla nov šestomesečni maksimum od 1.911,56 dolara.

Putin je u ponedeljak priznao dva otcepljena regiona u istočnoj Ukrajini kao nezavisne republike i naredio slanje ruske vojske, kako Moskva kaže, u mirovnu operaciju u toj oblasti, što je dovelo do vrhunca ukrajinske krize koja bi mogla da izazove veliki rat, navodi Rojters.
 

Foto: Tanjug/AP

Vašington i evropske prestonice osudile su taj potez, obećavajući nove sankcije. Ukrajinski ministar spoljnih poslova rekao je da je dobio uveravanja u „odlučan i ujedinjen“ odgovor Evropske unije. Međutim, jedan zvaničnik Bajdenove administracije izjavio je da potez Rusije još uvek ne predstavlja „invaziju“ koja bi pokrenula širi paket sankcija, jer ne predstavlja odstupanje od onoga što je Rusija već uradila.

Na berzi u Hong Kongu, akcije ruskog proizvođača aluminijuma Rusala pale su za čak 22,1 procenat na 6,18 hongkonških dolara, što je njihov najveci dnevni procentualni pad od aprila 2018. Kineske tehnološke akcije koje kotiraju u Hong Kongu potonule su za 2,7 procenata zbog spekulacija o novom talasu pooštravanja regulative, šo je pogodilo najviše deonice Tencenta i Alibabe.

Na tržištima valuta, dešavanja su nešto prigušenija, osim kada je reč o ruskoj rublji koja se na početku trgovanja u Aziji stropoštala na najniži nivo u poslednjih 18 meseci, pre nego što se stabilizovala.

Japanski jen sena otvaranju sesije vratio rastu, dostižići skoro tronedeljni maksimum od 114,50 za dolar. Švajcarski franak se drži blizu jednomesečnog najvišeg nivoa zabeleženog u ponedeljak, evro se spustio za 0,2 posto na jednonedeljni minimum od 1,1286 dolara.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Crnogorac

pre 2 godine

Ništa to nafta. Ne tako davno, plaćali smo gorivo 3 marke, kada nam je i plata bila 3 marke. Polako, izdržaćemo i ovo, kad smo ono.

BAJDEN DANAS "OPUŠTEN"- TENKOVI SE NISU JOŠ POKRENULI... SAD zbog Ukrajine nije spreman na širi paket sankcija Rusiji, iz Bele kuće kažu - ONI TAMO ŽIVE TAKO VEĆ 8 GODINA!
Planeta

BAJDEN DANAS "OPUŠTEN"- TENKOVI SE NISU JOŠ POKRENULI... SAD zbog Ukrajine nije spreman na širi paket sankcija Rusiji, iz Bele kuće kažu - ONI TAMO ŽIVE TAKO VEĆ 8 GODINA!

Odluka ruskog predsednika Vladimira Putina da pošalje mirovne trupe u "otcepljene regione" Ukrajine, još uvek ne predstavljala invaziju koja bi pokrenula širi paket sankcija SAD, izjavo je Rojtersu zvaničnik administracije predsednika DŽozefa Bajdena, uz napomenu da bi takav napad mogao da se dogodi u svakom trenutku

22.02.2022

08:41

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija