• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti

03.03.2022

10:14

BAJDEN POTPIRUJE RAT! Analiza budućeg scenarija jeziva, Britanci najbliži saradnici SAD u neobjavljenom ratu sa Rusima - ONI ŽELE DUGOTRAJAN SUKOB U UKRAJINI, Ukrajina treba da beži od njih, ne da hrli u NATO!

Printskrin/AP photo/Fotoilustracija

Vesti

BAJDEN POTPIRUJE RAT! Analiza budućeg scenarija jeziva, Britanci najbliži saradnici SAD u neobjavljenom ratu sa Rusima - ONI ŽELE DUGOTRAJAN SUKOB U UKRAJINI, Ukrajina treba da beži od njih, ne da hrli u NATO!

Podeli vest

Bajden i njegovi savetnici izgledaju više nego spremni da rizikuju nastavak regionalnog rata u Ukrajini i da nastave da potpiruju sukob, kaže bivši analitičar Pentagona i penzionisani vazduhoplovni potpukovnik Karen Kvjatkovski

„Bajdenovi savetnici su više nego spremni da rizikuju regionalni rat, regionalne humanitarne krize i povećanje troškova energije“, rekao je Kvjatkovski za Sputnjik internešnel.

Sjedinjene Države su snažno lobirale da se Ukrajina pridruži NATO-u od 2009. godine, a američka vojna pomoć i oružje Ukrajini su prodavani i isporučeni nekoliko puta za vreme oba predsednika, i Donalda Trampa i DŽoa Bajdena, primetio je Kvjatkovski.

„Ove akcije su eskalirale sukob, kako su i nameravali. To je politika SAD i NATO, a Putin ju je prošle nedelje naveo kao razlog", rekla je ona.

Izveštaj koji je pre tri godine objavio veoma uticajan američki trust mozgova dao je važan uvid u ciljeve i metodologije Vašingtonovog kreiranja politike o Ukrajini, kaže Kvjatkovski.

„Dokument o Rusiji, izneta u izveštaju Pentagonove RAND korporacije za 2019. može nam pomoći da shvatimo da i Bajden i Putin razumeju šta se dešava i kako se to dešava“, rekla je ona.

Foto: Tanjug/AP

Izveštaj je naslovljen „Preterano širenje i debalansiranje Rusije: procena uticaja opcija koje nameću troškove“ i u njemu se navodi da je pružanje smrtonosne pomoći Ukrajini poželjno, ali da bi trebalo da bude „pažljivo kalibrisano“ kako se ne bi provocirao sukob sa Rusijom izvan Ukrajine , rekao je Kvjatkovski.

„Studija RAND-a je procenila cenu i rizik od raznih akcija SAD i NATO-a, koje su sve usmerene ka destabilizaciji Rusije“, rekla je ona.

Nedavna pobuna u Kazahstanu, uz značajno učešće zapadnih obaveštajnih službi, nije uspela da izazove veliku međunarodnu zabrinutost, pošto su ruske snage kao deo mirovne misije Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti brzo uspostavile red, a potom se povukle, primetio je Kvjatkovski.

„Kazahstanska kriza potvrdila je da debalansiranje Rusije ostaje cilj SAD“, rekao je.

Američka politika je nastavila da bude tiho neprijateljska prema ruskim interesima umesto da traži kompromis i prilagođavanje Moskvi, primetio je Kvjatkovski.

„Rat na niskom nivou SAD sa Rusijom uključuje stalne napore da se Rusiji uskrate tržišta nafte i gasa (otuda se pokreće američka histerija oko već završenog Severnog toka 2), kao i uskraćivanje finansijske razmene i zalaganje SAD za globalne sankcije Rusiji. A to može uključivati i eventualnu operaciju promene režima u Moskvi“, rekao je on.

Prema Kvjatkovskom, aktivnosti SAD u odnosu na Ukrajinu, Crno more, Arktik i druge granice Rusije nisu bile „pažljivo kalibrisane“ kao što je preporučio izveštaj RAND-a za 2019.

Od početka ruske operacije prošle nedelje, „skoro 200 tona dodatnog naoružanja je poslato u Ukrajinu iz Pentagona, a zemlje EU i NATO ulivaju oružje u zemlju. Eskalacija sukoba je očigledno bila u javnom interesu vlade Sjedinjenih Država i njenih najbližih NATO saveznika poput Britanije, objasnio je Kvjatkovski.

Foto: Reuters

„S jedne strane, ovo je oružje za samoodbranu, a bez obuke, komandovanja i kontrole, ne doprinosi mnogo sposobnosti ukrajinske vlade da se odupre ruskoj vojsci. Ali to je u velikoj meri u skladu sa planom da troškovi za Rusiju na terenu budu veći“, kaže on.

Politika Bajdena i njegovih glavnih savetnika daju razloga za zabrinutost da li će trenutna kriza biti stavljena pod kontrolu, upozorio je Kvjatkovski.

"Imajući u vidu Bajdenovu krivicu za korupciju i mahinacije ukrajinske vlade, njegov spoljnopolitički tim, od kojih niko nije nosio vojnu uniformu, i zabrinutost Demokratske partije SAD zbog mogućeg gubitka većine u Kongresu, svet bi trebalo da bude zabrinut", rekao je on.

Lideri Ukrajine bi i dalje trebalo da traže istinsko neutralno rešenje za svoje bezbednosne probleme, a ne da pokušavaju da se pridruže NATO-u, savetuje ekspert.

„Sve strane, uključujući SAD, treba da traže rešenje u stilu Švajcarske – naoružano stanovništvo, koje trguje sa svima i ne ulazi u savez se ni sa kim, i na kraju obogaćujući ukrajinski narod, a ne samo njegove elite“, rekao je Kvjatkovski. 

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija