• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Mondo

22.03.2022

15:53

"PANZERFAUST" JE NOVA PUTINOVA MORA! Ovo oružje Nemci zovu "nezaustavljivim", MOŽE DA UNIŠTI RUSKI TENK, a dovoljno je lagano da se nosi na ramenu! (Video)

printscreen

Vesti

"PANZERFAUST" JE NOVA PUTINOVA MORA! Ovo oružje Nemci zovu "nezaustavljivim", MOŽE DA UNIŠTI RUSKI TENK, a dovoljno je lagano da se nosi na ramenu! (Video)

Podeli vest

"Pancerfaust 3" je dovoljno lagan da ga nosi i ispaljuje jedna osoba

Ukrajinske trupe rasporedile su novo protivtenkovsko oružje koje su kako se navodi dobile od Nemačke i koje je navodno može da uništi bilo koji ruski tenk. Protivtenkovsko oružje Pancerfaust 3-IT je prvi put korišćeno između 1978. i 1985. nakon što ga je naručila Zapadna Nemačka kako bi se probio sovjetski oklop. 

Navodno u onome što se čini kao okrutan obrt, originalni Pancerfaust su Nemci koristili u Drugom svetskom ratu protiv Sovjeta, a sada Ukrajinci koriste njegovog naslednika (Pancerfaust 3) protiv Rusa.

"Pancerfaust 3" je dovoljno lagan da ga nosi i ispaljuje jedna osoba. Međutim, ranije varijante su opisane kao preterano glomazne i neprijatne. Štaviše, mehanizam za pucanje je bio sklon zaglavljivanju. Može se ispaljivati iz zatvorenih prostora jer nema značajnog povratnog udara. Zadnji deo cevi, ispunjen plastičnim granulatom, minimizira efekat eksplozije takozvanim principom "kontramase bez trzaja."

Efektivni borbeni domet Pancerfausta 3 je od 15 do 300 metara protiv pokretnih ciljeva i od 400 do 600 metara protiv statičnih ciljeva. Optički nišan sa linijskom šarom pričvršćenom za mehanizam za višekratnu upotrebu omogućava mu da gađa pokretne ili statične mete. Da bi se obezbedila noćna borbena sposobnost, uređaj za noćno osmatranje ili pojačalo zaostalog svetla može se postaviti ispred optičkog nišana.

Ova vest o ukrajinskom oružju stiže samo nekoliko dana nakon što je Rusija prvi put lansirala hipersonične rakete.

Ruska vojska kaže da je koristila hipersoničnu raketu Kinžal da uništi podzemno skladište municije u Deljatinu u Ivano-Frankivskoj oblasti, prenosi lokalni novinski list Zvezda.

Za rakete kao što je 3M22 Cirkon se kaže da su toliko brze i sposobne da lete tako nisko da izbegavaju tradicionalne protivraketne odbrambene sisteme. Kremlj je ranije označio smrtonosno oružje, koje nosi konvencionalnu ili nuklearnu bojevu glavu, "nezaustavljivo".

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dimitrije

pre 2 godine

Koja nestručna (izbeći ću pravu reč) osoba može da upoređuje Pancerfaust sa Kindžalom. Ajde da su upoređene karakteristike RPG bacača sa ovim nemačkim PO bacačem za bliska odstojanja pa da čovek pročita i nešto nauči ovako vudalaština neviđenih razmera. I još jedna sitnica kumulativni projektili su već prošlost što se tiče proboja modernih tenkova sa aktivnim i reaktivnim oklopom. Pošaljite nekog novinara na dobrovoljno služenje vojnog roka da nešto nauči i bude vam vojni konsultant da vam ne bi neko podmetao ovakve nebuloze

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija