• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

26.03.2022

16:10

AMERIKA VIDI ČLAN 5 NATO KAO "SVETU OBAVEZU"! Bajden nastavlja da huška u Poljskoj, evo šta je zapravo mislio svojom izjavom!

Tanjug/AP

Vesti

AMERIKA VIDI ČLAN 5 NATO KAO "SVETU OBAVEZU"! Bajden nastavlja da huška u Poljskoj, evo šta je zapravo mislio svojom izjavom!

Podeli vest

Američki predsednik Džo Bajden rekao je tokom razgovora sa poljskim predsednikom Andžejem Dudom da je mir u Evropi direktno povezan sa stabilnošću u SAD

"Sposobnost Amerike da ispuni svoju ulogu u drugim delovima sveta počiva na ujedinjenoj, bezbednoj Evropi. Učili smo iz tužnog iskustva dva svetska rata, kada nismo bili uključeni u stabilnost u Evropi. To se uvek vraća i proganja nas. Sjedinjenih Država", rekao je Bajden.

"Tako da već dugo govorim, kao gostujući senator, član Komiteta za spoljne poslove, kao potpredsednik osam godina, sada kao predsednik, da je stabilnost u Evropi kritična za Sjedinjene Države. Ne samo u Evropi, ali i širom sveta", nastavio je on.

Bajden je takođe rekao da on i američki lideri vide član 5 NATO-a kao "svetu obavezu". Član 5 je princip da je napad na jednu članicu NATO napad na sve članice.

Bajden je rekao da ruski predsednik Vladimir Putin misli da će njegova invazija na Ukrajinu moći da podeli zemlje NATO-a.

"Najvažniji kriterijum u ovom svetu koji se menja je da NATO ostane apsolutno, potpuno, potpuno ujedinjen. Po našim stavovima nema razdvajanja. Da šta god da radimo, radimo složno i svi se slažu", rekao je on.

Američki predsednik je rekao i da je Poljska izložena teretu velikog broja ukrajinskih izbeglica i uporedio to sa situacijom na američko-meksičkoj granici, kao i da Poljska preuzima značajnu odgovornost u humanitarnoj krizi zbog rata u Ukrajini.

On je rekao da bi svet trebalo da pomogne Poljskoj u podnošenju tog tereta, preneo je Rojters.

Američki predsednik je danas razgovarao sa vladinim zvaničnicima Ukrajine tokom posete Poljskoj kako bi iskazao podršku istočnom krilu NATO zbog napada Rusije na Ukrajinu.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca
Društvo

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca

Muška neplodnost iznosi od 20 do 50 odsto, a kako je izjavila profesor dr Olivera Džatić Smiljković, načelnik Odeljenja steriliteta u Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front", na nalaz spermograma, odnosno neplodnost kod jačeg pola dosta utiču i virusne infekcije, što je posebno primećeno tokom epidemije korona virusa.

26.04.2024

09:37

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija