• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kurir

31.03.2022

22:21

SANKCIJE ZBOG INVAZIJE U UKRAJINI, GURNUĆE RUSIJU U NARUČJE PEKINGA! Brisel duboko zabrinut...

Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Vesti

SANKCIJE ZBOG INVAZIJE U UKRAJINI, GURNUĆE RUSIJU U NARUČJE PEKINGA! Brisel duboko zabrinut...

Podeli vest

Cilj video-konferencije je da se obezbedi neutralnost Kine kako ne bi pomagala Rusiji u ratu protiv Ukrajine, tvrdi izvor iz Evropske unije

Glavna tema današnjeg samita Evropske unije i Kine biće ruska invazija na Ukrajinu, a u Briselu žele da izvrše pritisak na Peking kako bi zadržao neutralni stav po pitanju ovog sukoba, navode izvori bliski zvaničnicima EU, prenosi američka mreža CNBC. Biće to ujedno i prvi sastanak dve strane na najvišem nivou posle dve godine, nakon što je onaj predviđen za 2021. otkazan jer su evropske vlasti kritikovale Kinu zbog kršenja prava Ujgura u provinciji Sinđan, što je dovelo do međusobnog uvođenja sankcija.

Turbulentni odnosi

Odnosi Brisela i Pekinga proteklih godina bili su dosta turbulentni. Zvaničnici EU se plaše da bi Kina mogla da pruži snažniju podršku Rusiji u napadu na suverenu državu, nakon što je zvanični Peking bio uzdržan tokom izglasavanja rezolucije Saveta bezbednosti UN kojom se osuđuje taj potez Moskve. Kineske vlasti takođe su podržale i stav Moskve po pitanju širenja NATO na Istok, dok su zvaničnici SAD nedavno objavili kako je Rusija od Kine tražila vojnu i ekonomsku pomoć, što su demantovali i Kremlj i Peking.

Kina ne menja stav - Potrebni su nam mir i racionalnost

Uoči samita se oglasio i Vang Ji, kineski ministar spoljnih poslova, koji se u sredu sastao sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom. - Potrebni su nam mir i racionalnost kako bi se smanjila kriza umesto da potpaljujemo vatru i dolivamo gorivo. Neophodni su dijalog i komunikacija kako bi se uspostavio mir umesto da koristimo pretnje i pritiske - rekao je Ji. Kina je ranije saopštila da je NATO, a ne Rusija, odgovoran za novu geopolitičku krizu koja je pogodila svet.

- Cilj video-konferencije je da se obezbedi neutralnost Kine kako ne bi pomagala Rusiji u ratu protiv Ukrajine - rekao je zvaničnik EU, koji je želeo da ostane anoniman. Samit će biti održan na najvišem nivou. S kineske strane će učestvovati predsednik Si Đinping i premijer Li Kećang, a Uniju će predstavljati Šarl Mišel, predsednik Evropskog saveta, Ursula von der Lajen, predsednica Evropske komisije, i Đuzep Borelj, evropski komesar za spoljnu politiku. Uoči samita Đuzep Borelj je upozorio na neželjene posledice politike EU prema Rusiji, preneo je portal RT:

- Jedna od loših posledica toga šta se dešava jeste da sankcije i naša reakcije mogu da gurnu Rusiju u naručje Kine. Tako smo napravili globalnu svetsku podelu između jugoistoka i severozapada. Da bi se izbegao ovaj trend, prva stvar koju treba uraditi jeste da se zaustavi ovaj agresorski rat, rat iscrpljivanjem - rekao je Borelj, navodeći kao primer strategiju zapadnih zemalja koja se sastoji iz vojne pomoći Ukrajini i antiruskih sankcija.

Geopolitički džin

Finska premijerka Sana Marin izjavila je na nedavnom samitu EU da je "Kina geopolitički džin i da Evropska unija mora da se pobrine da on bude na pravoj strani istorije". - Ako Kina bude pomagala Rusiji, onda naše antiratne sankcije Rusiji neće delovati onako kako mi to želimo - rekla je ona. Odnosi Kine i EU poremećeni su još od prošlog leta, kada je Litvanija odlučila da podigne na viši nivo diplomatske odnose sa Tajvanom, koji zvanični Peking smatra delom svoje teritorije. Kina je uvela sankcije Viljnusu, koji je dobio podršku nekoliko članica EU.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade R

pre 2 godine

Kakva odvratna kolonijalistička i fašistička politika od stane licemernog zapada! Navikli su da se bogate uvek na štetu drugih naroda, pljačkom!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija