• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Webtribune

05.04.2022

16:37

RUKA POMOĆI KINE RUSIJI! Peking sluti - biće to preveliki zalogaj za Zapad...

fotoilustracija

Vesti

RUKA POMOĆI KINE RUSIJI! Peking sluti - biće to preveliki zalogaj za Zapad...

Podeli vest

Rukovodstvo NR Kine pružilo je ruku pomoći Moskvi, koja je u sukobu sa kolektivnim Zapadom. Ovo pišu analitičari kineskog medija Baijiahao

Zvanični Peking je od samog početka odbijao da podrži Zapad u sukobu sa Rusijom.

Neuvođenjem sankcija protiv Ruske Federacije, sama Kina je postala predmet kritike Vašingtona. Međutim, ova okolnost joj nije nimalo zasmetala. Štaviše, u pozadini događaja koji se odvijaju danas, NR Kina je počela da širi trgovinsku i ekonomsku saradnju sa Moskvom.

Novinari Baijiahao izveštavaju da je Peking Rusiji dao četiri velikodušna poklona, jasno stavljajući do znanja da ne namerava da izgubi važnog saveznika da bi zadovoljila Sjedinjene Države.

Prvo što su posmatrači primetili bila je dozvola za izvoz apsolutno sve pšenice u Kinu.

Ranije je Kina kupovala samo one poljoprivredne proizvode koji su gajeni u Amurskoj, Kurganskoj, Omskoj, Novosibirskoj i Čeljabinskoj oblasti, kao i u Altajskom i Krasnojarskom regionu. Sada Moskva može da prodaje žitarice iz drugih regiona zemlje.

Ovaj manevar Kine biće veoma težak udarac za Zapad koji se snabdeva pšenicom iz Rusije. Rusija je je najveći proizvođač pšenice na svetu.

U Evropi je primetan problem snabdevanja brašnom i hlebom a sve u sklopu ekonomskog rata sa Rusijom.

Drugim poklonom autori članka nazivaju prelazak na nacionalne valute u međusobnim obračunima. Takav potez bi značajno ojačao poziciju rublje i juana prema dolaru i evru.

Tako, suočena sa neviđenim sankcionim pritiskom Zapada, Rusija minimizira pretnju „finansijske nuklearne bombe“.

U sklopu ove tematike treba podsetiti da je Rusija 28. marta vezala kurs rublje za zlato i tako započela proces stvaranja zlatne rublje koji može uništiti renome dolara.

Treći je povećanje kineskog uvoza ruskog prirodnog gasa. Peking, koji se pokazao kao pouzdan partner, neće krenuti putem Amerikanaca i Evropljana, koji su zamrznuli međunarodne rezerve Rusije.

S tim u vezi, Moskva dobija priliku da značajno poboljša svoju finansijsku poziciju kroz trgovinu energentima.

I ovde treba podsetiti da ukoliko Rusija sav gas preusmeri u Kinu i ostavi Evropu bez istog to će biti totalna katastrofa za Evropu jer zamene za ruski gas nema i neće ga biti dugi niz godina. Evropa ovaj zaokret neće preživeti.

Četvrti poklon je potpisivanje sporazuma o razvoju tranzitnog saobraćaja. Ona će, prema rečima kineskih novinara, poslužiti kao osnova za povećanje trgovine, zaključuju analitičari kineskog medija Baijiahao.

Foto: AP/Photo

Iz svega navedenog jasno je vidljivo da u sukobu sa Zapadom Rusija ima pouzdanu podršku Kine, što potvrđuje predviđanje da Zapad u u ovoj konfrontaciji ne može izaći kao pobednik.

Prevelik je to zalogaj za Zapad, a naročito za Evropsku Uniju u sukobu sa najvećom nuklearnom i vojnom silom na planeti Rusijom koju podržava Kina sa najjačom ekonomijom na svetu.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u BLOGU UŽIVO na našem portalu.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NIKOLALONDONKRAJINA

pre 2 godine

KIna je vec odlucila da ce u ovom sukobu sa amerikom i evropom stati na stranu Rusije , tako da to nije nikakav SOK.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17