• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vostok

13.04.2022

07:00

(VIDEO) RUSIJA SE SPREMA ZA "KOLONIZACIJU" MESECA, DOK IM AMERI I EU UVODE BRUTALNE SANKCIJE! Prva misija kreće već 22. avgusta, pa potom idu jedna za drugom sve dok...

Ap/Fotoilustracija

Vesti

(VIDEO) RUSIJA SE SPREMA ZA "KOLONIZACIJU" MESECA, DOK IM AMERI I EU UVODE BRUTALNE SANKCIJE! Prva misija kreće već 22. avgusta, pa potom idu jedna za drugom sve dok...

Podeli vest

Rusija mora biti u stanju da odgovori na izazove u istraživanju kosmosa, rekao je predsednik Vladimir Putin, dodajući da će zemlja, između ostalih poduhvata, nastaviti sa svojim lunarnim programom

Nastavićemo lunarni program, rekao je Putin dok je sa svojim beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom posetio kosmodrom Vostočni u ruskoj dalekoistočnoj Amurskoj oblasti.

Ruski lider je rekao da misli na lansiranje robotskog lendera Luna-25, koje bi trebalo da se održi u Vostočnom 22. avgusta, navodi se u saopštenju "Lavočkina", proizvođača kosmiččkih letelica.

Sonda će imati zadatak da usavrši meko sletanje na površinu Meseca za buduće misije i proučava oblast u blizini južnog pola Meseca. Planirano je da nosi 30 kilograma naučne opreme, uključujući robotsku ruku i bušilicu.

- Generacija kreatora nacionalnog raketno-kosmičkog programa ostavila nam je ne samo kolosalnu tehnološku osnovu, već i vrednosti na koje se danas ugledamo - rekao je Vladimir Putin.

Istraživanje Meseca počelo je sovjetskom sondom Luna-2 1959. godine, ali Rusija nije sprovodila slične misije skoro pet decenija.

Drakonske sankcije koje su SAD, EU i brojne druge zemlje uvele Rusiji zbog njene vojne operacije u Ukrajini neće naterati zemlju da odustane od istraživanja kosmosa, rekao je predsednik.

- Uprkos svim poteškoćama i pokušajima uplitanja spolja, mi ćemo definitivno dosljedno i uporno sprovoditi sve naše planove - naveo je on.

 On je takođe rekao da će Rusija i Belorusija zajedno da razvijaju svoju kosmičku infrastrukturu, dok će "Roskosmos" takođe zadužiti da organizuje misiju za beloruskog kosmonauta na ruskom kosmičkom brodu.

Lukašenko je obećao da će poslati beloruske radnike da pomognu u servisiranju kosmodroma Vostočni.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17