• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

13.04.2022

12:38

NEMAČKA OBJAVILA UPOZORENJE! Posledice rata u Ukrajini biće TEŠKE, RIZIK JE VELIKI!

Vesti

NEMAČKA OBJAVILA UPOZORENJE! Posledice rata u Ukrajini biće TEŠKE, RIZIK JE VELIKI!

Podeli vest

Vlada Nemačke upozorila je danas na teške posledice rata u Ukrajini po nemačku privredu

"Ruska agresija na Ukrajinu predstavlja veliki rizik po nemački privredni rast", navodi se u mesečnom izveštaju ministarstva privrede. Ministarstvo ističe da je trenutno teško proceniti posledice rata u Ukrajini.

"Posledice zavise od dužine i intenziteta rat", dodaje se u izveštaju.

Podsetimo, pet vodećih nemačkih instituta za ekonomska istraživanja znatno su revidirala naniže izglede privrednog rasta Nemačke za ovu godinu u svom prolećnom izveštaju, ističući da nacionalna ekonomija "plovi kroz burne vode" i da se suočava sa najvišim stopama inflacije u poslednjim decenijama.


Oporavak od korona krize se usporava kao rezultat rata u Ukrajini, ali ostaje na pravom koloseku, ocenjuju instituti DIW iz Berlina, IFO iz Minhena, IfW iz Kila, IWH iz Halea i RWI iz Esena, koji predviđaju da će nemački bruto domaći proizvod (BDP) porasti za 2,7 posto u ovoj godini i za 3,1 odsto u 2023.

U slučaju momentalnog prekida isporuka ruskog gasa u obe godine, bilo bi ugroženo ukupno 220 milijardi evra nemačke privrede, navodi se u sažetku izveštaja koji je Tanjugu dostavio minhenski institut IFO.

„Proces oporavka nemačke privrede ponovo se odlaže. Ekonomsku sliku oblikuju suprotstavljene sile, pri čemu sve one podstiču rast cena“, kaže Stefan Kuts, potpredsednik i direktor istraživanja za poslovne cikluse i rast sa Institutu za svetsku ekonomiju iz Kila. Prema njegovim rečima, ublažavanje pandemijskih mera ograničenja podržava uslužne dlatnosti, dok nastavak problema sa uskim grlima u lancu snabdevanja nakon krize kovida-19 i dalje koči prizvodnju.

„Talasi uticaja rata u Ukrajini utiču na ekonomsku aktivnost i na strani ponude i na strani potražnje. Paketi vladinih podsticaja tokom pandemije već su imali inflatorni efekat. Povećanje cena ključnih energenata nakon ruske invazije (na Ukrajinu) dodatno pojačava pritisak na rast cena“, navodi Kuts.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17