• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/blumberg

28.04.2022

14:46

NEMCI OVAKVU KRIZU NE PAMTE OD UJEDINJENJA, objavljena ŠOK BROJKA, ovome se nisu nadali!

Vesti

NEMCI OVAKVU KRIZU NE PAMTE OD UJEDINJENJA, objavljena ŠOK BROJKA, ovome se nisu nadali!

Podeli vest

Nemačka je u aprilu prijavila inflaciju od 7,8 odsto, najveću od ponovnog ujedinjenja zemlje

Nemačka inflacija neočekivano se ubrzala na najviši nivo od početka 1990-ih, pošto je ruski rat u Ukrajini uzdrmao energetska tržišta i poremetio lance snabdevanja, ocenjuje Blumberg.

Potrošačke cene su u aprilu skočile za 7,8% u odnosu na prethodnu godinu i to je više od prosečne procene od 7,6% u Blumbergovom istraživanju za EU. 

Dok je nemačka privreda koja ima veliki osnonac u u industrij posebno izložena rastućim troškovima inputa, firme i domaćinstva se bore sa rastućim troškovima širom evrozone od 19 članica. Očekuje se da će Evropska centralna banka povećati kamatne stope u narednim mesecima, što bi predstavljalo prvo povećanje u više od decenije.

Najveća evropska privreda suočava se sa značajnom neizvesnošću nakon što je Kremlj ove nedelje zaustavio isporuke prirodnog gasa Poljskoj i Bugarskoj.

Nemačko ministarstvo ekonomije saopštilo je u sredu da očekuje da će inflacija u proseku iznositi 6,1 odsto tokom 2022. godine, pre nego što uspori na 2,8 odsto sledeće godine. Takođe je značajno smanjilo izglede za ekonomski rast.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija