• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/RTRS

19.05.2022

09:10

DODIK O EKSPANZIJI MUSLUMANSKOG STANOVNIŠTVA U BiH, "ONI ŽELE PODREDITI SRPSKI I HRVATSKI ROD"! Zar hrvatski narod da zavisi od volje muslimana koja ne postoji?

Tanjug/AP

Vesti

DODIK O EKSPANZIJI MUSLUMANSKOG STANOVNIŠTVA U BiH, "ONI ŽELE PODREDITI SRPSKI I HRVATSKI ROD"! Zar hrvatski narod da zavisi od volje muslimana koja ne postoji?

Podeli vest

Ekspanzija muslimanskog nacionalizma u BiH je veoma vidljiva, rekao je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik gostujući u Dnevniku Nove TV

- Ona je produkt ohrabrenja koju su dobijali pre svega od Zapada, ali i doskora od Hrvatske. Vidljivo je da je došlo do zloupotrebe podrške - rekao je Dodik.

Istakao je da SDA, kao najjača stranka muslimana u BiH u svom programu ima ukidanje konstitutivnosti i ustavne strukture u BiH.

- Nama na bazi neke retorike pokušavaju napraviti čitavu zapadnu politiku protiv nas - rekao je Dodik.

Kada je reč o izborima i nerešenom pitanju hrvatskog naroda, Dodik ističe da to zavisi od volje muslimana u BiH koja ne postoji.

- Oni žele majorizaciju, žele podrediti hrvatski i srpski narod. Žele napraviti neku organizaciju BiH koja ne uvažava konstitutivnost naroda i entitetski sastav. Hrvatski narod je konstitutivni narod i ima jednaka prava kao svi narodi i sasvim opravdano traži svoju teritorijalnu političku strukturu. Imaju moju podršku - rekao je Dodik.

Istakao je da je o tome razgovarao i sa predsednikom HDZ BiH Draganom Čovićem.

Foto: Tanjug/AP

Dodik kaže da ima dobar odnos i s predsednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i da često razgovaraju.

- Neke od tema su da uspostavimo sistem koji garantuje mir. Najviše pričamo o opravdanim zahtevima hrvatskog naroda o pitanju ravnopravnog i konstitutivnog postupanja. Veoma mi je drago da Milanović i predsednik Vlade Andrej Plenković imaju gotovo jasan stav o tome. Koliko vidim, razlikuju se u nekim metodologijama - istakao je on.

Dodao je da je Milanović u pravu kad to postavlja kao pitanje "biti ili ne biti".

- Ja sam čovek srpskog naroda i ja sarađujem sa svima - naveo je on.

Rekao je da mu nije teško sarađivati ni s Amerikom, Velikom Britanijom, Nemačkom ili EU.

- Što se tiče Rusije sa imam vrlo pozitivno mišljenje o saradnji sa njima, vezanih za mnoga ekonomska pitanja. Ne nosim etiketu i nisam ničiji. Ja sam čovek ovog naroda i ove republike i pokušavam da se borim za prva koja su ovdje data - istakao je Dodik.

Kada je reč o razgovoru sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom Dodik je istakao da su razgovarali o tome da naprave gasovod koji bi bio poveznica s balkanskim tokom i da Gasprom preuzme operativne aktivnosti - kazao je Dodik, te napomenuo da je zbog situacije u Ukrajini to trenutno u zastoju.

- I Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije, mi je potvrdio da se radi na realizaciji te ideje. Kako je važno da Hrvatska ima gasovod, tako je važno i za nas - naglasio je Dodik.

Pod sankcijama SAD i Velike Britanije mu, kaže, nije neugodno, već treba da bude njima, te je ukazao na bezobrazluk velikih koji smatraju da mogu da rade šta hoće sa malima.

Kada je reč o njemačkim projektima, za koje se navodi da ih ta zemlja zaustavlja, Dodik je upitao da li je to sigurno, te rekao da se ode i proveri na terenu.

- Ako misle da nisu potrebne Siemensove turbine u hidroelektrani na Trebišnjici onda okej, ima i drugih turbina. Nije to davanje, ugrađuju svoju opremu i nama daju kredit. Ako misle da će nas to prekinuti, neka zaustave to, ali definitivno. Imamo mi drugih turbina - ističe Dodik i dodaje da je to politička spekulacija.

Za navode o pripremi rezolucije nemačkog Bundestaga, Dodik je pomenuo izaslanika, mladića, kojem je poreklo od Kotor Varoša, koji zagovora isto ono što zagovara i SDA.

- On je došao ovdje i rekao da treba da se ukine vera, kultura, nacionalni predznak, to nigde ne ide - rekao je Dodik.

Na saopštenje Katoličke crkve da je od prijeratnih 220.000 Hrvata u Republici Srpskoj ostalo oko 15.000, Dodik je istakao da su svi u njegovo vreme mogli da se vrate i naveo da je i pre rata bilo odlazaka, da je to prirodni tok koji su nažalost ubrzali ratni sukobi, ali je ukazao i na to da, kada se jednom ode u mesto nacionalne dominacije, ne vraća često.

Foto: Tanjug/AP

Dodik je rekao da nije kriva politika, kao i da je to rešio još kada je Ivo Josipović bio predsednik i tada su njihovih ljudi tvrdili da nema nijedan institucionalni problem koji bi spriječio da se vrate Hrvati.

Na pitanje da li planira ići u Srebrenicu, Dodik je rekao da se bliži izborna kampanja i da će otići jer tamo ima snažan opštinski odbor, napomenuvši da je Srebrenica u Republici Srpskoj.

- Što se tiče genocida to je tema koja se uvijek pokušava reciklirati, i o tome je sve rečeno - istakao je Dodik.

Kaže da postoji ozbiljna manipulacija na tu temu.

-  Da ne postoji manipulacija, ne bi se na tome insistiralo. Ako je nešto istina, vrlo je teško biti kreten, pa ne prihvatiti istinu - rekao je Dodik, te zaključio da je nevinih žrtava bilo na svim stranama, da je za vreme građanskog rata u BiH poginulo 23.000 Srba u Republici Srpskoj.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
borac za pravdu

pre 1 godinu

Halo balvanas vrati hrvatima posavinu vrati im posavinu i sve sto si im oduzeo vrati im teslic ,modricu sve je to bilo hrvatsko vecinsko stanovniostvo jebo te krivousti covic sledi i njemu kao i tebi sankcije pa nece smjeti ni da pisa a kamoli da ode do UZP-a u rvacku.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija