• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: SD

14.06.2022

22:33

RUSI TUKU SA 70.000 PROJEKTILA DNEVNO, Kijev od Amera i NATO traži 1.000 haubica, 300 VBR, 500 tenkova, 2.000 oklopnjanjka, 1.000 dronova! U PROTIVNOM UKRAJINA JE...

Tanjug/Pixabay/fotomontaža

Vesti

RUSI TUKU SA 70.000 PROJEKTILA DNEVNO, Kijev od Amera i NATO traži 1.000 haubica, 300 VBR, 500 tenkova, 2.000 oklopnjanjka, 1.000 dronova! U PROTIVNOM UKRAJINA JE...

Podeli vest

Mihail Podoljak je rekao novinarima da je lakše "naći zaklon" u gradovima. Zauzimanje položaja u gradovima je proračunata taktika ukrajinske vojske da minimizira svoje gubitke i maksimizira gubitke ruskih snaga, otkrio je najviši savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog

U intervjuu za Njujork tajms objavljenom u utorak, Mihail Podoljak tvrdi da se "Rusi loše bore u gradovima". Ukrajinski zvaničnik je dalje objasnio da je "u gradovima moguće manevrisati, naći zaklon, a gubici se minimiziraju; možete se duže odupreti i naneti značajne gubitke Rusima".

Podoljak je dodao da je borba u urbanoj sredini mesto gde pešadija ima šansu. A pošto ruske snage imaju daleko više artiljerije, ukrajinske trupe moraju da pribegnu ovoj strategiji, smatra savetnik predsednika. Kao primer naveo je grad Severodonjeck u Luganskoj oblasti, gde se već nekoliko dana vode teške ulične borbe.

Zvaničnik je primetio da ukrajinska vojska nije imala mnogo alternativnih opcija zbog nedostatka teškog naoružanja. Pomoćnik Zelenskog je rekao da je delom kriva očigledno nevoljnost zapadnih lidera da Kijevu daju adekvatan broj teškog oružja.

- Ako mislite da bi trebalo da izgubimo, samo nam recite direktno: "Želimo da izgubite". Tada ćemo razumeti zašto nam dajete oružje na ovom nivou - rekao je Podoljak. 

Zvaničnik se požalio da nekim zapadnim saveznicima Ukrajine nedostaje osećaj hitnosti uprkos tome što je ukrajinska vojska ozbiljno nadjačana u Donbasu.

Podoljak je takođe postao prvi ukrajinski zvaničnik koji je naveo ukupan broj svih vrsta teškog naoružanja. Kijev smatra da bi trebalo da postigne paritet sa ruskim snagama na istočnom frontu: 1.000 haubica, 300 višecevnih raketnih sistema, 500 tenkova, 2.000 oklopnih vozila i 1.000 dronova.

SAD su isporučile Ukrajini oko 100 haubica i nekoliko desetina samohodnih artiljerijskih topova i obećale ovog meseca, zajedno sa Ujedinjenim Kraljevstvom, da će isporučiti nekoliko višecevnih raketnih sistema, ovo još uvek nije dovoljno za potrebe ukrajinske vojske, upozorio je Podoljak.

Prema procenama zvaničnika, ruske snage dnevno ispaljuju oko 70.000 projektila u Donbasu, dok ukrajinske trupe mogu da vrate 10 puta manje granata.

Podoljak je dalje naglasio da bi svaki prekid vatre koji poziva na teritorijalne ustupke od strane Ukrajine doveo do "trajnog rata" jer bi Moskva dalje zadirala na ukrajinsku teritoriju.

Savetnik Zelenskog je sugerisao da elite u nekim zapadnim zemljama nisu bile voljne da priznaju da su njihovi prethodni pokušaji da uspostave prijateljske odnose sa Rusijom bili pogrešni. Povrh toga, mnogi lideri u Evropi bi i dalje voleli da obnove predratne poslovne veze sa Moskvom i bili su podložni proruskom lobiju, tvrdi Podoljak.

- Problem je problem - rekao je ukrajinski zvaničnik i dodao da "postoji nevoljkost elite, na primer, Francuza, da ovo za sebe učine vrhunskom temom. Kriju se od rata."

Govoreći o ishodu sukoba koji bi Ukrajina videla kao pobedu, pomoćnik Zelenskog je rekao da Kijev ima za cilj da "nanese nekoliko vojnih poraza" ruskim snagama, što bi zauzvrat rezultiralo "transformacijom političkog sistema Ruske Federacije", navodi Podoljak.

On je objasnio da će period političkih previranja u Rusiji dati Ukrajini priliku da povrati punu kontrolu nad svojim granicama i da će zapečatiti odbrambene saveze kako bi sprečila nastavak sukoba.

Međutim, da bi se ovo ostvarilo, Kijevu je potrebno znatno više teškog naoružanja nego što trenutno dobija od svojih zapadnih saveznika, naglasio je Podoljak.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dragan

pre 1 godinu

aauuuu bas si skroman ,imas li jos koju muzicku zelju?

Kresoja Bill

pre 1 godinu

Ovi nisu normalni. Ne ide se u Moravu ako ne znaš da plivaš. U kafanu se ne ulazi bez pare a na svadbu se bez kur ne ide. Ako si Majkl Jackon ne ulaziš u ring s Tajsona da se tepaš. Ako se uskurčiiš pa odeš u Moravu, garant će se udaviš, iz kafanu će te izbace a na svadbu i od Tajsona ti ne gine ćutek. Uostalom, ko ste vi, fukaro fašistička da ceo svet trpi zbog vašeg kurčenja?

TOS 1A

pre 1 godinu

Koja budala !!!! Zasto bi Ruska vojska ulazila uopšte u gradske borbe... zasto da ginu ?!! Lakse im je da opkole čitav grad, bilo koji grad i da vam niko nista nemože doturiti ( oruzje, ljudstvo i hranu ), i tuku vas artiljerijom dan - noć !!!! Tako je najbolje .. Rusima je lakše da sravne svaki grad sa crnom zemljom. Recimo, od Kijeva ce napraviti Grozni ( totalno srušen grad )!!! Rusi ionako ce zauzeti sve, srušiti sve gradove, fabrike, vojnu i civilnu infrastrukturu. Naciukrajina je vec odavno prestala da postoji kao država. Prosto receno, Rusi ce NACIukrajinu kompletno sravniti sa zemljom bez mogucnosti za dalji život, samo ce Istok Ruske ukrajine živjeti. To i jeste sada cilj Rusije.. a NACIzapad kada vidi kako je sravnjena NACIukrajina, nece im uopste pasti na pamet da krenu ili napadnu Rusiju jer znaju da ce 100 puta gore proci od NACIukrajine !!! ☝️ Živjela bratska Rusija i V.V.PUTIN. ☝️☝️☝️

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17