• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

16.06.2022

22:12

"RUSKI DAVOS" - UČESTVUJE I PREDSEDNIK AMERIČKE PRIVREDNE KOMORE! A Srbiji traže da uvede sankcije Moskvi! GDE JE TU LOGIKA?!

AP/Tanjug/Fotoilustracija

Vesti

"RUSKI DAVOS" - UČESTVUJE I PREDSEDNIK AMERIČKE PRIVREDNE KOMORE! A Srbiji traže da uvede sankcije Moskvi! GDE JE TU LOGIKA?!

Podeli vest

"Nove prilike u novom svetu" slogan je ovogodišnjeg ekonomskog foruma koji se četvrt veka održava u Sankt Peterburgu. Rat u Ukrajini bitno je izmenio spisak učesnika - na njemu nema zapadnih predstavnika

Prilike za ekonomsku saradnju i povezivanje traže se najviše u regionima Azije, Bliskog istoka i državama nekadašnjeg Sovjetskog Saveza. Na saradnju sa istočnim partnerima računa i Srbija koju na forumu predstavlja ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Biznis ispred politike 

Poziv za učešće na "ruskom Davosu" poslat je na 190 adresa. Odazvala se polovina, podaci su organizatora. Manju gužvu u odnosu na prošlu godinu pripisuju i tome što je put do Rusije otežan zabranom letova iz brojnih zemalja.

Najviše predstavnika prošle godine imale su Amerika i Katar koji je bio zemlja partner. Ovogodišnji partner foruma je Egipat, a Sjedinjene Države odlučile su da bojkotuju forum u Sankt Peterburgu.

Biznis ispred politike stavio je predsednik Američke privredne komore u Moskvi koji je došao uprkos zabrani. Kaže da je za 30 godina života u Rusiji naučio da ne paniči u kriznim situacijama, a u tome mu pomažu i brojevi. Od početka rata, navodi, tek 12 odsto američkih kompanija napustilo je Rusiju, četiri odsto o tome razmišlja.

- Gotovo 85 odsto kompanija ostaje, neke smanjuju obim poslovanja, ali ga neke uvećavaju. Tako da je situacija u Američkoj privrednoj komori u Rusiji raznolika, a mi smo tu da pomognemo svima. Pokušavamo da redovno informišemo članice o tome kako na njihovo poslovanje utiču ruski propisi i zakoni i da li su pogođene sankcijama - ističe predsednik Američke privredne komore u Rusiji Robert Ejdži.

Za 67 odsto uvećana trgovinska razmena Srbije i Rusije 

Sankcije Ruskoj Federaciji nije uvela Srbija. Tokom prva četiri meseca ove godine trgovinska razmena dve države uvećana je za 67 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Razlog je uvoz energenata, sirovina i mineralnog đubriva iz Ruske Federacije.

Forum je bio prilika za razgovore sa nekoliko ruskih ministara o daljoj saradnji.

- Sve vezano za poljoprivrednu proizvodnju, proizvodi iz mašinogradnje, nove tehnologije, inovacije i IT sve to nam ova saradnja omogućava. Dolazi nam teška godina, energetski teška za celu Evropu, i pitanje niske cene elektroenergije, pitanje snabdevanja gasom, ugljem, naftom - biće od primarnog značaja za svaku evropsku zemlju i Srbija je zahvaljujući ličnim odnosima predsednika Vučića i bratskim odnosima sa ruskim narodom možda u najboljoj poziciji u Evropi za ovu zimu i za sledeće zime - rekao je ministar Popović.

Ministar industrije i trgovine Ruske Federacije Denis Manturov rekao je da RF računa na realizaciju dogovorenih projekata u oblasti mašinske proizvodnje, dostavljanja vagona i avio-tehnike.

- Verujemo u obostranu korist i na Srbiju gledamo kao na pouzdanog partnera u Evropi - poručio je Manturov.

Iako je bitno uticao na rusku i svetsku ekonomiju, rat u Ukrajini nije dominantna tema Peterburškog foruma. U rodni grad sutra stiže Vladimir Putin koji će se, tradicionalno, obratiti na plenarnoj sednici.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marija

pre 1 godinu

To nam treba, a ne oni satanisti iz Davosa koji uništavaju čovečanstvo. Došli smo do kritične tačke, Srbija ima odličnu budućnost, samo ako nas ovi pro-zapadni pilitičari ne poviku u ambis sa Evropom

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17