• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/financial times

24.06.2022

08:00

"Ako nas Rusija napadne, po planu NATO-a, svi ćemo biti zbrisani!"

Tanjug/AP

Vesti

"Ako nas Rusija napadne, po planu NATO-a, svi ćemo biti zbrisani!"

Podeli vest

Estonija bi bila izbrisana s karte sveta i Evrope, u skladu s trenutnim planovima NATO-a za odbranu zemlje od ruskog napada, izjavila je estonska premijerka Kaja Kalas

Kalas je rekla novinarima u sredu da postojeći obrambeni planovi saveza za tri baltičke države podrazumevaju da se dopusti da budu pregažene pre nego što budu oslobođene nakon 180 dana.

- Ako uporedite veličinu Ukrajine i baltičkih zemalja, to bi značilo potpuno uništenje zemalja i naše kulture. Oni od vas koji su bili u Talinu i poznaju naš stari grad i vekove istorije i kulture koje su ovde - to bi sve bilo zbrisano s karte, uključujući naše građane, našu naciju - dodala je, napominjući da je prošlo više od 100 dana otkako je Rusija ušla u Ukrajinu, prenosi Fajnenšel tajms.

Kaja Kalas je ovo izjavila nedelju dana uoči samita NATO-a u Madridu idućeg utorka, na kojem će članice alijanse raspravljati o planovima za odbranu svog istočnog krila u svetlu invazije Moskve na Ukrajinu, uključujući i pitanje kako bolje braniti baltičke zemlje.

Estonija, Letonija i Litvanija zalažu se za sadašnju strategiju prisustva hiljada stranih vojnika u svakoj zemlji. Oni treba da deluju kao 'tripvajr fors'. Reč je terminu koji označava vojnu silu znatno manju od snaga potencijalnog protivnika, koja pomaže u odvraćanju agresije i to kroz demonstraciju opredeljenosti napadnute strane da se vojno suprotstavi, čak i ako 'tripvajr' sila ne može sama da pruži trajni otpor.

Foto: Tanjug/AP

Kaja Kalas poslala ozbiljno upozorenje

Kalas je pojasnila i NATO-ov plan "da izgubi i nakon toga oslobodi". Rekla je da su se zločini koje su počinili navodno ruski vojnici u ukrajinskom gradu Buča, dogodili nekih 80 dana nakon početka invazije.

- Sada svi vide da takav 'tripvajr' koncept zapravo ne funkcioniše - rekla je Kalas.

Dodala je da je razgovarala sa stranim vojnicima koji se nalaze u Estoniji, uglavnom onima iz Velike Britanije i da su joj oni rekli da, s obzirom na to da trenutni planovi znače da će biti potpuno zbrisani u potencijalnoj ruskoj invaziji, "im se ne sviđa ideja da... bi trebalo da umru".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Slobodan1957

pre 1 godinu

Kada "pijani" intelektualac političar vodi državu a onda se otrezni tako to izgleda.

NATO: Ne vidimo vojnu pretnju za Finsku i Švedsku od Rusije!
Planeta

NATO: Ne vidimo vojnu pretnju za Finsku i Švedsku od Rusije!

Zamenik generalnog sekretara NATO Mirčea Džoana rekao je danas da ne vidi neposrednu vojnu opasnost po Švedsku i Finsku iz Rusije i uveren je da će članice koje teže ulasku u Severnoatlansku alijansu uspeti da se priključe uprkos protivljenju Turske

10.06.2022

14:20

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17