• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

29.06.2022

08:41

SESTRU (17) JE SILOVALA GRUPA MUŠKARACA, UBILA SE ZBOG RODITELJSKE ZABRANE, A ONDA JE USLEDILA JOŠ VEĆA TRAGEDIJA... Odluka Vrhovnog suda o zabrani abortusa podelila Ameriku!

AP/Photo

Vesti

SESTRU (17) JE SILOVALA GRUPA MUŠKARACA, UBILA SE ZBOG RODITELJSKE ZABRANE, A ONDA JE USLEDILA JOŠ VEĆA TRAGEDIJA... Odluka Vrhovnog suda o zabrani abortusa podelila Ameriku!

Podeli vest

Jedna korisnica društvene mreže Tviter podelila je svoje iskustvo zabrane abortusa koje je izazvalo veliku porodičnu tragediju. Ubrzo je njena potresna priča postala viralna

Posle pola veka, Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država ukinuo je ustavno pravo Amerikanaca na abortus, što je neke od saveznih država navelo da odmah uvedu zabranu, a SAD svrstalo u manjinu zemalja gde je to pravo ukinuto.

U međuvremenu su u SAD nastavljeni protesti protivnika presude Vrhovnog suda, koja, međutim, ne znači da je abortus zabranjen širom SAD.

Umesto toga, rasprava o legalnosti prekida trudnoće sada će se voditi pred zakonodavnim telima pojedinačnih američkih država. Državama će biti dozvoljeno da regulišu ili zabranjuju abortus, a jedini uslov je za to je da se iznese "racionalni osnov".​ Odluka Vrhovnog suda izazvala je i veliku raspravu na društvenim mrežama. Jedan korisnik koji podržava zabranu abortusa izneo je sledeći argument:

- 75.000 abortusa na Floridi prošle godine, otprilike 3,5 miliona beba godišnje u Americi. Uradite neke kalkulacije odgovornosti, abortus na zahtev izgleda nemoralno iako postoje okolnosti u kojima je to potrebno. Ovo nije religiozno mistično mišljenje, već racionalno.

Sudija iz Teksasa sprečila sprovođenje zabrane abortusa

Teksaški sudija Kristin Vims spečila je zvaničnike da sprovedu zabranu abortusa iz 1925. godine, za koju je državni tužilac rekao da je ponovo na snazi nakon što je Vrhovni sud SAD poništio ustavno pravo na abortus.

Privremena zabrana prilaska koju je zvaničnicima odredila sudija Vims u okrugu Haris, došla je kao rezultat poslednjeg pokušaja obavljanja abortusa nakon što je Vrhovni sud SAD u petak poništio presudu "Roe protiv Vejda" iz 1973. godine kojom je ženama garantovano pravo na abortus, prenosi Rojters.

Naredbu su potvrdili Američka unija za građanske slobode (ACLU) i Centar za reproduktivna prava koji su se bavili pitanjem abortusa. Te dve grupe saopštile su da abortus sada može da nastavi da se obavlja u teksaškim klinikama do šeste nedelje trudnoće.

- Svaki sat u kojem je abortus dostupan u Teksasu je pobeda - rekao je Mark Heron, advokat iz Centra za reproduktivna prava.

Jedna korisnica društvene mreže Tviter podelila je svoje iskustvo zabrane abortusa koje je izazvalo veliku porodičnu tragediju. Ubrzo je njena potresna priča postala viralna.

- Moja sestra je pucala sebi u stomak kada je bila u 7. mesecu trudnoće. Silovalo ju je više muškaraca kada je imala 17 godina. Moji roditelji joj nisu dozvolili da abortira. Naš mlađi brat je, slomljenog srca zbog gubitka sestre, sebi oduzeo život - objavila je korisnica Tvitera Kalien Luna uz njihovu poslednju fotografiju.

 

 

Sud u Luizijani blokirao zakon o zabrani abortusa

Sud u američkoj državi Luizijani blokirao je zakon te države koji bi mogao ponovo da pokrene zabranu abortusa. U ponedeljak je sudija okružnog suda u Nju Orleansu privremeno blokirao sprovođenje zakona u Luizijani, i zakazao ročište za 8. jul, na osnovu tužbe koju je podneo Centar za reproduktivna prava u ime lokalnih medicinskih ustanova koje obavljaju abortuse, prenosi BBC.

U tužbi se navodi da zakonu koji bi omogućio zabranu abortusa „nedostaju ustavno obavezne zaštitne mere za sprečavanje proizvoljnog sprovođenja“ i da je „nevažeći zbog nejasnoća“. Tri preostale državne klinike za abortus u Luizijani saopštile su da će nastaviti da obavljaju tu intervenciju i posle presude suda.

Vatikan pohvalio odluku Vrhovnog suda

Vatikanska akademija za život pohvalila je danas odluku Vrhovnog suda SAD o abortusu, rekavši da je to izazov za ceo svet da razmisli o važnim životnim pitanjima. Vatikansko odeljenje u saopštenju je navelo da se odbrana ljudskog života ne može ograničiti na prava pojedinca, jer je život pitanje od "širokog društvenog značaja", prenosi Rojters.



Slične tužbe podnete su u Juti i Ohaju kako bi se sprečilo stupanje na snagu zakona mkoji bi pokrenuli zabranu. Luizijana je jedna od 13 država koje su ponovo uvele zabrane ili stroga ograničenja u vezi sa abortusom nakon presude Vrhovnog suda SAD, navodi BBC.

Odluka Vrhovnog suda kojom se ukida univerzalno pravo na abortus dato presudom Rou protiv Vejda iz 1973, dovela je do toga da je u polovini američkih država abortus nelegalan ili je pod strogim restrikcijama.

Trinaest država je spremilo zakone koji su stupili na snagu čim je Vrhovni sud doneo odluku, Ajdaho, Kentaki, Luizijana, Misisipi, Misuri, Severna Dakota, Oklahoma, Južna Dakota, Tenesi, Teksas, Juta i Vajoming, i sa njima ili potpuno zabranjuju abortus, ili ga dozvoljavaju do šeste, odnosno 15. nedelje.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17