• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Hina

06.07.2022

14:57

MA, ŠTA IM VEZE ŠTO ZAGAĐUJU KADA RUSI NE DAJU GAS! Evropski parlament podržao uvrštavanje gasa i nuklearne energije u ZELENE IZVORE!

Vesti

MA, ŠTA IM VEZE ŠTO ZAGAĐUJU KADA RUSI NE DAJU GAS! Evropski parlament podržao uvrštavanje gasa i nuklearne energije u ZELENE IZVORE!

Podeli vest

Evropski parlament je u Strazburu prihvatio uvrštavanje gasa i nuklearne energije u ekološki prihvatljive izvore energije uprkos upozorenjima udruženja i naučnika da plin generiše ogromne emisije, a nuklearna energija stvara visokoradioaktivni otpad s kojim još uvek ne umemo da se nosimo

Evropska komisija u februaru je predložila uvrštavanje gasa i nuklearne energije u ekološki prihvatljive izvore energije čemu su se snažno usprotivila udruženja za zaštitu prirode zatraživši od Evropskog parlamenta i Veća da taj akt odbace. Evrozastupnici su u sredu ipak odbili predlog za ulaganje prigovora na uvrštenje delatnosti povezanih s nuklearnom energijom i plinom na popis ekološki održivih ekonomskih aktivnosti.

- Iako se Parlament protivio Komisijinom planu, sada ga je podržao..."

Evropski je parlament u saopštenju objavljenom u junu poručio da se zastupnici protive Komisijinom planu o uključivanju gasa i nuklearne energije u klimatski održive delatnosti, ali uprkos tome sada je podržao Komisijin predlog, iako vrlo tesno: od 639 zastupnika koliko ih je glasalo, njih 278 glasalo je protiv, a njih 328 za Komisijin akt, dok su 33 zastupnika ostala suzdržana.

Za odbacivanje novih EU pravila za "zelene" investicije bilo je potrebno 353 zastupnika. Uredba o taksonomiji deo je akcijskog plana Komisije za finansiranje održivog rasta, a Komisija je navela da joj je cilj povećati zelena ulaganja i sprečiti manipulativni zeleni marketing. 

- Iako se Parlament protivio Komisijinom planu, sada ga je podržao jer se situacija s energentima menja iz dana u dan, videli ste cene, celu ovu situaciju, sve je to silno uticalo na današnje glasanje - rekao je za Hinu hrvatski evrozastupnik Valter Flego iz kluba liberala Renew.

Što se tiče upozorenja udruženja za zaštitu okoline i naučnika, Flego je istakao da bi ovo trebalo biti samo prelazno razdoblje i da je kompromis bio potreban zbog osiguranja snadbevanja energijom.

- Svesni smo da moramo i napore i novce ulagati u zelenu energiju, ali to je proces i taj se problem neće rešiti za par meseci. Moramo da se pomirimo sa prelaznim energentima i verujem da će to prelazno razdoblje biti što kraće - istakao je.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17