• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/index.hr

16.07.2022

11:11

TAJNI SASTANAK RUSA U IRANU, SNIMILI IH SATELITI! Amerikanci objavili fotografije, ovo je dokaz da Moskva namerava...?(VIDEO)

Reuters

Vesti

TAJNI SASTANAK RUSA U IRANU, SNIMILI IH SATELITI! Amerikanci objavili fotografije, ovo je dokaz da Moskva namerava...?(VIDEO)

Podeli vest

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven izjavio je da je ruska delegacija posetila aerodrom u centralnom Iranu najmanje dva puta u poslednjih mesec dana kako bi ispitala dronove koji mogu da nose oružje, a sada su se pojavili i satelitski snimci

Iran je pokazao dronove Šahed-191 i Šahed-129, takođe poznate kao UAV ili bespilotne letelice, Rusiji na aerodromu Kašan južno od Teherana u junu, rekli su američki zvaničnici za CNN. Obe vrste dronova su sposobne da nose precizno navođene rakete.

"Imamo informacije da se iranska vlada sprema da Rusiji obezbedi nekoliko stotina bespilotnih letelica, uključujući bespilotne letelice sposobne za oružje. Procenjujemo da je zvaničnoj ruskoj delegaciji nedavno prikazana grupa iranskih bespilotnih letelica koje su sposobne za napad“, rekao je Saliven.

On je dodao da SAD objavljuju ove slike snimljene u junu koje pokazuju iranske bespilotne letelice koje je delegacija ruske vlade videla tog dana.

"Ovo ukazuje na stalni interes Rusije za nabavku iranskih bespilotnih letelica sposobnih za napad", prcizirao je Saliven.

Rekao je da je, kako saznaju SAD, poseta u junu "bila prvi put da je ruska delegacija posetila ovaj aerodrom zbog ovakvog prikaza“. Ruska delegacija je ponovo posetila aerodrom zbog slične "izložbe" 5. jula, rekli su zvaničnici.

Vest stiže u trenutku kada američki predsednik Džo Bajden završava svoju turneju po Bliskom istoku, gde je Iran bio ključna tačka diskusije između SAD, Izraela, Saudijske Arabije i zemalja Zaliva. Američki zvaničnik rekao je za CNN da rastuće partnerstvo između Irana i Rusije pokazuje zašto SAD treba da zadrže svoje prisustvo i uticaj na Bliskom istoku.

Foto: Reuters

Iranski dronovi na ceni zbog rata u Ukrajini

Bajden je i dalje pod sve većim pritiskom bliskoistočnih saveznika da smisli održiv plan za obuzdavanje ambicija Irana, pošto su nade u oživljavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. izbledele nakon zaustavljenih pregovora u Dohi, u Kataru, prošlog meseca.

Zvaničnici Bele kuće otkrili su početekom ove nedelje da američki obaveštajni podaci sa kojih je nedavno skinuta poverljivost ukazuju da se očekuje da će Iran isporučiti Rusiji "stotine“ bespilotnih letelica za rat u Ukrajini, pri čemu se Iran sprema da već od kraja jula počne da obučava ruske snage za upravljanje bespilotnim letelicama.

Rusija se, kako SAD sada veruju, očigledno okrenula Iranu da joj pomogne da popuni svoje zalihe dronova. Međutim, nejasno je koliko će ti dronovi biti sofisticirani ili efikasni. Rusija se ranije obraćala Kini za pomoć u podršci njenom ratu u Ukrajini, objavili su američki zvaničnici u martu. Do kraja maja, SAD nisu videle nikakve dokaze da je Kina pružila bilo kakvu vojnu ili ekonomsku podršku Rusiji za invaziju, rekao je Saliven novinarima tada.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija