• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

18.07.2022

13:05

KO JE TAJNI IGRAČ KOJI "DAVI" EU DA NESTANE?! A RUSIJI POMAŽE DA UVEĆA PROFIT? Zemlje Unije u opasnosti, sve se vrti oko jedne skoro neprimetne, a izuzetno važne stvari

Informer/Fotomontaža

Vesti

KO JE TAJNI IGRAČ KOJI "DAVI" EU DA NESTANE?! A RUSIJI POMAŽE DA UVEĆA PROFIT? Zemlje Unije u opasnosti, sve se vrti oko jedne skoro neprimetne, a izuzetno važne stvari

Podeli vest

Zemlje Evropske unije su u opasnosti da se nađu u teškoj situaciji zbog nestašice najvažnijeg metala. Ovo se navodi u materijalu novinara izdanja Lovin Malta Klinta Floresa

U savremenom svetu, nikl se široko koristi u različitim industrijama. Bez toga je nemoguće zamisliti brodogradnju, proizvodnju različite hemijske opreme, elektrotehniku i još mnogo toga. S tim u vezi, nije iznenađujuće što je potražnja za ovim metalom u svetu veoma velika. I, što je čudno, vodeći proizvođač ove sirovine je ruska kompanija "Norilьskiй nikelь".

Kako napominje Klint Flores u svom članku, ne tako davno su vlasti Velike Britanije i Kanade, u pozadini poznatih događaja, uvele lične sankcije glavnom akcionaru Norilskog nikla Vladimiru Potanjinu. Svetsko tržište metala je gotovo odmah reagovalo na takav korak, a cene nikla su porasle. Prema podacima američke agencije Blumberg, poskupljenje je iznosilo 9,2%.

- Potez Ujedinjenog Kraljevstva mogao bi da ima široke globalne efekte i da dovede do promena u ekonomskim i tržišnim modelima - rekao je Flores.

I zanimljivo, samo su zemlje EU stradale od ludorija Britanaca i Kanađana. Uzgred, u ovome nema ništa iznenađujuće. U sadašnjoj situaciji upravo oni snose najveće gubitke zbog konfrontacije Ruske Federacije i Zapada. A sada su prinuđeni da kupuju ruski nikl po mnogo manje atraktivnim cenama nego ranije.

Ali ni to nije najveći problem. Novinar Lovin Malta ne isključuje da Moskva može potpuno zaustaviti ili smanjiti snabdevanje Evrope sirovinama, preorijentišući se na prijateljske azijske zemlje.

U ovom scenariju će nastaviti da ostvaruje dobre profite, a EU će morati da zaustavi neke proizvodne linije dok se ne pronađu alternativni dobavljači, što će potrajati.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
JUGO

pre 1 godinu

Rusi su izigrali pogresno svoje karte pre pregovore o Ukraino sa nato i EU trebali su im samo reci da odma stopiraju gas i olje na EU i nato drzave nebi njima uveli nikd sankcije nikad i to 100 % Rusi se prevarili u preracunu alli nikad nije kasno da to urade jos cak i danas.Treba smajniti gas i za one koje imaju puno nemacke firme tako dase oseto dobro i dase zna dasu zavisni od Rusa i da treba svi da saraduju a ne USA sa nato i EU da komanduje zato bi Rusu trebali da sve zaustave.Za njihovo dobro najvise..

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE
Politika

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) saopštila je večeras da je usvojila preporuku da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope (SE) i odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtevu tzv. Kosova za pristupanje SE kao post-pristupna obaveza.

16.04.2024

22:13

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE
Politika

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE

Stalna predstavnica Srbije pri Savetu Evrope Suzana Grubješić izjavila je večeras da je debata u Parlamentarnoj skupštini SE o prijemu tzv. Kosova bila neravnopravna i naglasila da su izveštaj i čitava sprovedena procedura bile protiv osnovnih principa, vrednosti i normi na kojima ta organizacija počiva, a koja se prema njenoj oceni, sve više pretvara u političku organizaciju.

16.04.2024

22:06

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija