• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/dnevno.hr

30.07.2022

15:08

JOŠ JEDNA VELESILA BESNI I ZVECKA ORUŽJEM! Upravo je objavljena uzbuna: Na istorijskoj smo prekretnici!

AP/Photo

Vesti

JOŠ JEDNA VELESILA BESNI I ZVECKA ORUŽJEM! Upravo je objavljena uzbuna: Na istorijskoj smo prekretnici!

Podeli vest

Japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši je tokom posete Vašingtonu objavio uzbunu zbog ponašanja Kine u Indo-Pacifiku napomenuvši kako “logika grube sile” počinje da nadjačava vladavinu prava u tom delu sveta.

Hajaši je govoreći o zajedničkim letovima kineskih i ruskih bombardera koji su u maju detektovani u neposrednoj blizini Japana, upozorio da sve jača vojna koordinacija između Kine i Rusije postaje veliki bezbednosni problem.

- Već sad smo na istorijskoj prekretnici. Ovo je preloman trenutak u kriznom razdoblju s kojim se suočavamo. Čak i u Indo-Pacifiku ‘logika grube sile‘ sve više dobija na snazi ​​u odnosu na vladavinu prava, a strateška ravnoteža u regionu sve je veći izazov za Japan i SAD – rekao je u petak na panelu koji je organizovao američki tink-tenk Centar za strateške i međunarodne studije, prenosi Gardijan.

Dodao je i da jednostrani pokušaji da se silom promeni status kvo u Istočnom i Južnom kineskom moru izazivaju rastuću zabrinutost, a osvrnuo se i na sve veću napetost između Kine i Tajvana.

- Stabilnost u Tajvanskom moreuzu od izuzetne je važnosti i ključno je održavati iskren dijalog na visokom nivou s Pekingom - izjavio je hajaši, istakavši da je spomenuta saradnja takođe važna kad su u pitanju klimatske promene i Severna Koreja.

Govoreći o ruskoj invaziji na Ukrajinu, rekao je kako slični potezi nikad ne smeju da budu dopušteni bilo gde drugde u svetu.

- Važno je da se takav potez okarakteriše kao jasan neuspeh kako druge zemlje ne bi pokušale silom da promene nečiji status kvo - upozorio je.

Objavio je da Japan u sledećih pet godina planira da značajno poveća odbrambeni budžet i ojača odbrambenu sposobnost.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Getsbi

pre 1 godinu

Japanci se plaše kineske osvete za 2. Svetski rat više nego bilo kog zemljotresa ili cunamija.

Fikus

pre 1 godinu

"kako druge zemlje ne bi pokušale silom da promene nečiji status kvo" Kad je Amerika napala i uništila preko 30 suverenih zemalja, pod izgovorom uvođenja demokratije, to vam nije smetalo, bagro licemerna. Gde ste bili kad je NATO mimo SB UN i međunarodnog prava bombardovao i uništavao Srbiju 1999? Gde ste bili kad je razaran Vijetnam, kad je ubijen Aljende, Gadafi, Asad i ostale suverene države? Nemojte da čačkate Kinu oko Tajvana i ništa vam se neće desiti, kratko i jasno - Kina nije Rusija i neće biti ni blizu tako uzdržana kao Moskva.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17