• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

01.08.2022

13:15

ZAPAD DA SE PRIPREMI, PUTIN UŠAO U SVOJU POSLEDNJU I NAJOPASNIJU FAZU! Kraj rata nije na vidiku, trajaće i godinama... NAJBRUTALNIJA OD SVIH ANALIZA

Vesti

ZAPAD DA SE PRIPREMI, PUTIN UŠAO U SVOJU POSLEDNJU I NAJOPASNIJU FAZU! Kraj rata nije na vidiku, trajaće i godinama... NAJBRUTALNIJA OD SVIH ANALIZA

Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin ušao je u svoju finalnu i najopasniju fazu, piše u članku koji je objavio "Sandej tajms", a napisao ugledni politički analitičar Mark Galeoti

Galeoti se pozvao na američkog obavještajca koji mu je rekao kako se Putinovo ponašanje jako promenilo, što predstavlja velik problem za Zapad.

- U februaru, kada je rat u Ukrajini krenuo, još je bilo moguće razgovarati sa Putinom o potencijalnim rezolucijama, ali sada ne vidim kako bi mogao da prihvati bilo šta od onoga što bismo mi mogli politički ili moralno da ponudimo - citirao je Galeoti u članku svog sagovornika iz američkih obaveštajnih redova.

Kada je 1999. izabran za predsednika, Putin je bio prilično otvoren u tome šta želi: da ostane na položaju i da Rusiju ponovo učiniti priznatom silom. Međutim, njegove ideje o tome šta je sve voljan da uradi kako bi postigao taj cilj, s vremenom su se menjale i sada gledamo, piše Galeoti, finalnu, najopasniju fazu u kojoj se pretvara u "tiranina"?

Na Putinov način mišljenja snažno utiču ljudi iz njegovog neposrednog okruženja, među kojima kao najvažnijeg ovaj "kremljolog" izdvaja bivšeg KGB oficira, Nikolaja Patruševa, sadašnjeg sekretara Ruskog saveta nacionalne bezbednosti i Putinovog glavnog savetnika za pitanja nacionalne sigurnosti.

Foto: AP

I kao što je nekada u praksi Sovjetskog saveza na snazi bila doktrina i ideologija marksizma - lenjinizma koju je uveo revolucionarni lider Vladimir Iljič Lenjin, tako je današnja Rusija, tvrdi Galeoti, u zagrljaju putinizma - patruševizma. Putinovo viđenje današnjeg sveta kao večitog nadmetanja gde jedan pas kolje drugog, odražava ratobornu paranoju njegovog savetnika za nacionalna pitanja.

Galeoti navodi Petruševa kao "prvaka agresivnog napada na Ukrajinu" koji rado citira ruskog carskog generala Mihaila Skobeleva, a Skobelev je, komentarišući masakr nad neprijateljem 1881. godine, rekao da je "trajanje mira u direktnoj proporciji sa pokoljem koji si počinio nad neprijateljem: što ih jače udariš, duže će ostati tihi".

Drugim rečima, piše Galeoti, Patrušev govori da Rusija u Ukrajini mora da vodi rat bez milosti jer je to rat sa Zapadom, a Sjedinjene Države ne žele da Rusija uopšte postoji kao država.

Putinizam-patruševizam Galeoti vidi kao zadnji stadijum putinizma u kojem je teško predvideti Putinove buduće poteze. On je u poslednjih mesec dana Rusiju pretvorio u ratnu mašinu i sve u njoj podredio ratu.

Osvrnuvši se na Putinovu izjavu s početka jula kada je rekao: "sve što treba da znate je da Rusija još nije ni počela ozbiljno", Galeoti ističe kako se ta izjava ne odnosi samo na bojno polje, već da ruski predsednik najavljuje kako namerava da postupa manje obzirno i na ostalim poljima.

- Najnovije redukcije u snabdevanju Nemačke gasom znak su da Putin pokreće ofanzivu i u političkom, i ekonomskom ratu protiv Zapada. Do tada je Rusija vodila reaktivnu politiku prema Zapadu, ali preuzimajući Patruševljevo čvrsto uverenje da je ukrajinski sukob tek jedan od frontova u širem ratu sa Zapadom. Možemo očekivati dalju eskalaciju i na tome polju - piše Galeoti.

Kako god bilo, ta situacija će imati izrazite posledice na zemlje Zapada. Ako prihvatimo činjenicu da "Putin u završnoj fazi" veruje da se nalazi u egzistencijalnoj bitci sa Zapadom, tada ćemo lakše shvatiti da će ovaj rat potrajati - čak i neoružanim sredstvima - čak i onda kad na ukrajinskim poljima suncokreta zavlada mir, navodi Galeoti.

- Zapad ne treba da se zavarava, ističe Galeoti, da će Putina tako lako i brzo svrgnuti s vlasti. Bilo bi bolje da Zapad takav scenario izbegne jer iskustvo govori da i nije tako uspešan u tome. Fidel Kastro je preživeo navodnih 600 pokušaja napada i na kraju umro prirodnom smrću u dobi od 90, a još je gore prisetimo li se Avganistana i Iraka - dodao je.

Ako se krene sa rušenjem Putina, sasvim je sigurno da će on odgovoriti, a uz bi se rizikovalo da dobije opravdanje za mnajgore paranoje putinizma - petruševizma, i omogućilo bi da Putin bude zamenjen nekim mlađim, zdravijim i još besnijim.

Foto: AP/Tanjug

Ni sankcije koje su zapadne zemlje uvele ruskim oligarsima, podseća Galeoti, nisu dale očekivane rezultate. Rusija nije u ekonomskom kolapsu niti je njena ekonomija implodirala.

Zapad mora da se pomiri s time da će ostati zarobljen u indirektnom sukobu s Rusijom barem dok je Putin u Kremlju, a možda i duže. Zapad će trpeti posledice rata u Ukrajini i one će značiti mnogo više od toga da će gas morati da kupuju negde drugde.

Moramo se naviknuti na činjenicu da svet prolazi neku vrstu novog hladnog rata u kojem se Kina i Rusija spremaju za trku i moramo se suočiti s njegovim posledicama kao što su povećani troškovi obrane.

To takođe znači da političari na Zapadu koji se bore za glasove birača moraju svojim građanima da priznaju da će morati da plaćaju taj hladni rat - ne samo nekoliko meseci ili čak godina - nego i u doglednoj budućnosti.

- Što pre počnemo da se pripremamo za Putinovu završnu fazu, to bolje - zaključio je Galeoti u tekstu za "Sandej tajms".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
vladimir

pre 1 godinu

Bezobrazluk ili neznanje Galeotija, a najviše podmukli cinizam ..... gosp. za OPRAVDANU "reakciju" Putina ISKLJUČIVO je vaša krivica a imate još i sreće jer vam daje "promil" šanse da se "opametite"! Divim se STRPLJENJU Ruskog predsednika!

Rusofil

pre 1 godinu

E pa gospodo kao što ste rekli, vremena se menjaju. Kad je PUTIN hteo da razgovara, vi niste hteli. E sad kad vi hoćete, on vala neće, a i ne treba. Kakav tiranin!? Vi ste kuga za ovaj svet.

Istina

pre 1 godinu

Ha, ha, ha... Ala su se usrali ovi sa Zapada!!! Sad su još i neki uspešni analitičari .... Molite Boga i Putina da vam oprosti sva zlodela koje ste učinili Rusiji, kako u prošlosti, tako i u sadašnjosti... Možda još uvek imate šanse da opstanete i dalje živite kako ste i zaslužili!!!

Rade R

pre 1 godinu

Ne, nego bi Rusi trebali da mirno sede dok vi bolesni fašisti uništavate i porobljavate sve slobodoumne i zdrave narode! Vi bolesnici bolesni!

Nikša

pre 1 godinu

Putin je car kakav se više ne rađa. Srbija i rusija, zemlja do Tokia.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17