• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/tanjug

06.08.2022

12:09

Putin izluđuje Nemce, u toku je surovi rat nerava! Berlin strahuje, sve pada, a zna se u čijim je rukama ventil za gas! Odgovore će dati zima...

Tanjug/AP

Vesti

Putin izluđuje Nemce, u toku je surovi rat nerava! Berlin strahuje, sve pada, a zna se u čijim je rukama ventil za gas! Odgovore će dati zima...

Podeli vest

Sve više podataka iz privrede svedoči o tome da se ekonomija u Nemačkoj nalazi u opadanju, a taj trend bi mogao da se pojača u zavisnosti od toga koliko će teška biti zima, piše Dojče vele

Kako se navodi u tekstu, peti put uzastopce nemačka industrija dobila je manje narudžbina nego u prethodnom mesecu. U junu je razlika bila 0,4 odsto u odnosu na maj, što na prvi pogled ne izgleda kao veliki pad, ali u drugom tromesečju se evidentira 5,6 odsto manje posla.

Vodeći ekonomista velike nemačke bankarske kuće Komercbank Jerg Kremer ocenjuje da opasnost od recesije raste. S tim računaju i drugi ekonomisti, a krizu očekuje i Dekabank.

- Moglo bi da se desi, da se recesija produži sa četvrtog tromesečja ove godine na drugo tromesečje sledeće - kaže ekonomski stručnjak za rast Andreas Šojerle.


Kako navodi DW, opadanje količine naručene robe, poslova i usluga samo je jedan od znakova sve teže ekonomske situacije, pa tako i visoka stopa inflacije slabi kupovnu moć potrošačca.

- Građani sebi više ne mogu da priušte tako puno i možda i ne žele više da troše - kaže Šojerle.

Oni ne znaju koji će troškovi još da ih snađu zbog rasta cena energenata u ratu, naročito gasa, a indeks potrošačke klime pokazuje da raspoloženje za potrošnju u Nemačkoj krajem jula i dalje opada.

DW napomnje da je sa druge strane i svetska privreda oslabila. To se odnosi pre svega na Sjedinjene Američke Države kao jedno od najvažnijih tržišta za nemacku industriju. Pošto je americka inflacija uznapredovala, tamošnja centralna banka brže uvodi protivmere od Evropske centralne banke.

Osim toga, nesigurnost u snabdevanju gasom tišti i privrednike.

- Verovatno neće biti velikih restrikcija naredne zime - smatra Šojerle, ali dodaje da će preduzeća najverovatnije štedeti energiju, pa će manje proizvoditi nego što bi to inače bio slučaj.

Pored toga, niko ne zna koliko snažan će biti povratak pandemije naredne zime, jer je privreda pogođena povećanim odsustvom radne snage zbog bolovanja. DW navodi da opada i optimizam preduzetnika. Indeks poslovnog raspoloženja pokazuje da se situacija sa potražnjom u julu pogoršala u odnosu na juni.

Foto: Reuters

Nemačka privreda pred recesijom

Recesija neminovna

 

Jerg Kremer koji radi za Komercbank kaže da se taj smanjeni nivo očekivanja pojavljuje u ekonomskoj krizi i odražava „vrlo realne rizike". On je dodao i da se Putin "igra ventilom za gas, i tako podstiče strah od krize".

- Taj rat živaca u vezi sa gasom utiče na nesigurnost preduzeća koja onda postaju oprezna prilikom naručivanja - naveo je on.

Čuje se i argument da bi mušterije mogle da storniraju narudžbine ili da ih odlože čime bi se postepeno mogla potrošiti velika rezerva nagomilanih narudžbina iz pandemijskih vremena. Recesija je dakle skoro neminovna, ocenjuje se u tekstu i dodaje da ona ne bi smela biti tako velika i duboka kao za vreme svetske finansijske krize ili tokom prvih meseci korone.

- Nemačka privreda bi mogla da opadne najviše za oko 0,4 odsto - procenjuje Šojerle.

Ali ni oporavak nakon toga nece biti tako snažan. Jer problem nedovoljne snabdevenosti gasom ostaje. I u zimu naredne godine može se racunati sa većim opterecenjem.

A to bi moglo delove nemačke industrije primorati i da neke svoje pogone premeste u inostranstvo, tamo gde je energija jeftinija i stoji na raspolaganju. Trenutne poteškoće mogu dovesti i do dugoročnih strukturnih promena u privredi, zaključuje DW.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zoran

pre 1 godinu

Berlin strahuje?!!! A, nije strahovao kad su uvodili sankcije?!!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija