• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.08.2022

08:00

TRAMP TUŽIO VLADU! Bivši američki predsednik traži od suda da BLOKIRDA FBI u pregledanju materijala koji su mu zaplenili!

AP/Photo

Vesti

TRAMP TUŽIO VLADU! Bivši američki predsednik traži od suda da BLOKIRDA FBI u pregledanju materijala koji su mu zaplenili!

Podeli vest

Bivši američki predsednik Donald Tramp podneo je tužbu protiv američke vlade zbog pretresa njegovog imanja i zatražio od suda da privremeno blokira Federalni istražni biro (FBI) u pregledanju materijala koje je pre dve nedelje agencija zaplenila u njegovoj kući na Floridi, sve dok se ne imenuje specijalni službenik koji će nadgledati ovaj posao

Tramp u tužbi, podnetoj u ponedeljak federalnom sudu u Vest Palm Biču na Floridi, traži i da mu američko Ministarstvo pravde dostavi detaljan spisak predmeta koje je FBI oduzeo iz njegove kuće u Mar-a-Lagu tokom pretresa 8. avgusta, kao i da mu istražitelji vrate sve one koji su prekoračuju okvire naloga za pretres, prenosi Rojters.

- Ne može se dozvoliti da politika utiče na sprovođenje pravde...Sprovođenje zakona se ne može koristiti kao oružje u političke svrhe - navodi se u Trampovom podnesku.

Ponekad se u veoma osetljivim slučajevima, od strane suda može imenovati poseban upravnik, najčešće penzionisani sudija ili advokat, koji će proći kroz zaplenjene materijale i obezbediti da istražitelji ne pregledaju zaštićene informacije, prenosi Rojters.

Tako je tokom FBI pretresa domova Trampovih bivših advokata Majkla Koena i Rudija Ðulijanija, kancelarija američkog tužioca na Menhetnu zatražila imenovanje specijalnog upravnika, navodi britanska agencija.

Foto: Tanjug/AP

Pretres Mar-a-Laga od 8. avgusta predstavlja značajnu eskalaciju u jednoj od mnogih federalnih i državnih istraga sa kojima se Tramp suočava, i koje se odnose na vreme provedeno na funkciji, kao i na njegovo privatno poslovanje.

Nakon što su bivši američki predsednik požalio u medijima da je ovaj pretres politički motivisan, američki državni tužilac Merik Garland zatražio je od suda da objavi uređenu kopiju naloga za pretres i priznanice o imovini u kojima se navode oduzeti predmeti.

Američka vlada je pronašla više od 300 poverljivih dokumenata u Mar-a-Lagu, uključujući materijale CIA-e, Agencije za nacionalnu bezbednost i FBI-a, izvestio je u ponedeljak Njujork tajms, pozivajući se na više izvora obaveštenih o tom pitanju.

Pretres FBI je deo federalne istrage o tome da li je Tramp nezakonito uklonio dokumente kada je napuštao funkciju u januaru 2021, nakon što je izgubio na predsedničkim izborima od demokratskog kandidata Džozefa Bajdena, prenosi Rojters.

Tokom pretresa, FBI je zaplenio 11 skupova poverljivih materijala u Mar-a-Lagu, od kojih su neki označeni kao "strogo poverljivo", što je najviši nivo poverljivosti rezervisan za najstrože čuvane informacije o nacionalnoj bezbednosti SAD i kojima se može pristupati samo u posebnim državnim objektima, navodi britanska agencija.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija