• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

26.08.2022

18:17 >> 21:31

184. DAN RATA! Ukrajinske snage granatirale bolnicu, ima poginulih! Kijev namerno gađa skladište nuklearnog otpada u zaporoškoj nuklearki!

Tanjug/AP

Vesti

184. DAN RATA! Ukrajinske snage granatirale bolnicu, ima poginulih! Kijev namerno gađa skladište nuklearnog otpada u zaporoškoj nuklearki!

Podeli vest

U toku je 184. dan ruske sprecijalne vojne operacije u Ukrajini

21.30 - LNR: Ukrajinske trupe bombardovale bolnicu u Stahanovu iz američkih sistema HIMARS

Tri osobe su poginule, sedam je povređeno, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane

20.40 - Uništene dve bespilotne letelice 

Dve bespilotne letelice večeras su uništene na nebu iznad Berdjanska, saopštila je gradska administracija.

20.00 - Kijev namerno gađa skladište nuklearnog otpada u zaporoškoj nuklearki

Ukrajinska vojska namerno pokušava da pogodi suvo skladište nuklearnog otpada u zaporoškoj nuklearnoj elektrani, u petak je ispaljeno deset projektila na tu oblast, a za sada nema štete, saopštio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

On je naglasio da nema nikakvih osnova za evakuaciju lokalnih civila, o kojoj govori ukrajinska strana s namerom da zastraši stanovništvo.

Ranije je saopšteno da su ukrajinske snage u petak izvele deset artiljerijskih napada na Zaporošku nuklearnu elektranu, a eksplozije su odjeknule u neposrednoj blizini skladišta nuklearnih izotopa.

19.20 - Ukrajinska vojska je granatirala i fudbalsko igralište na stadionu "Olimpik" u Donjecku

 

 

18.17 - Ukrajinske snage pojačavaju napade na zaporošku nuklearku

Ukrajinska vojska pojačava artiljerijske napade na zaporošku nuklearnu elektranu, u proteklih sat vremena ispaljeno je još šest projektila, saopštila je pres-služba administracije Energodara.
Ranije je saopšteno da su ukrajinske snage izvele artiljerijski napad na zaporošku nuklearku i da su četiri projektila pala u oblast skladišta radioaktivnih izotopa.

18.11 - DNR: Ukrajinska vojska lansirala 17 raket iz sistema „Grad“ na Zajcevo

Ukrajinska vojska je za 40 minuta lansirala 17 raketa iz sistema „Grad“ na Zajcevo, piše na Telegramu predstavništva Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida režima vatre. Osim toga, granatirane su i Gorlovka i Makejevka sa 10 projektila kalibra 152 milimetra i tri projektila 155 milimetara (NATO kalibar).
 

 

18.04 - Ukrajinci odlepili, sve im smeta...

Savetnik predsednika Ukrajine Mihail Podoljak se požalio na to da Evropa sporije isporučuje pomoć nego Sjedinjene Američke Države, piše američki list Hil

17.02 - Berzanske cene gasa u Evropi ubrzale rast

Berzanske cene gasa u Evropi ubrzale su rast do sedam procenata i prvi put od marta ove godine premašile su 3.500 dolara za hiljadu kubnih metara tog energenta, pokazuju podaci londonske berze ICE.

16.31 - Bastrikin: Da se pokrene krivični postupak zbog nezakonitih optužnica

 Predsednik Istražnog komiteta Rusije Aleksandar Bastrikin naložio je da se pokrene krivični postupak u vezi s nezakonitim podizanjem optužnica u Ukrajini protiv lidera Čečenije Ramzana Kadirova, kao i dvojice njegovih saradnika, Danila Martinova i Huseina Mežidova.

 

16.10 - Ukrajinska vojska granatira Zaporošku nuklearnu elektranu

Četiri projektila su pala u blizini skladišta radioaktivnih izotopa, saopštile su vlasti Energodara, u čijoj se blizini nalazi atomska centrala. Nivo radijacije u Zaporškoj nuklearnoj elektrani posle novog napada Kijeva je normalan, navedeno je u saopštenju.

 

15.40 - Kadirov odgovorio Ukrajincima

14.45 - Ruski borci pokazali domaći dron ZALA

 

 

14.12 - "Ukrajinci mogu da zariju nož u leđa"

Ukrajina bi mogla da izvede provokaciju tokom posete misije međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i za nju optuži Rusiju, smatra član oblasne proruske administracije Vladimir Rogov.

- Potpuno nam je jasno da ukrajinska strana može da zarije nož u leđa ovoj misiji, da otvori vatru koristeći bilo šta i onda reći da ih je ruska strana granatirala - rekao je Rogov. Prema njegovim rečima, detalji rute kojom će putovati misija IAEA nije otkrivena iz bezbednosnih razloga, a razmatra se nekoliko opcija, prenosi Tas s.

Ranije danas savetnik ukrajinskog ministra energetike Lana Zerkal optužila je Rusiju da pokušava da sabotira posetu misije IAEA, tvrdeći da stvara sve uslove da misija ne stigne do Zaprožja zbog situacije u tom regionu.

13.57 - Optužnica za ratne zločine protiv čečenskog lidera Ramzana Kadirova

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) podigla je optužnicu za ratne zločine protiv šefa Čečenske Republike Ramzana Kadirova. SBU je na svom Telegram kanalu saopštila da je prikupila „bezuslovne dokaze o ratnim zločinima koje je počinio Ramzan Kadirov", prenosi TAS S.

Pored lidera Čečenije, kako se dodaje, prikupljeni su i dokazi o ratnim zločinima koje su počinili zamenici načelnika odeljenja ruske Nacionalne garde za Čečeniju Daniil Martinov i jedan od komandanata Nacionalne garde Husein Mežidov.

12.55 - Dejstvo ruskog PVO nad Hersonom

 

 

12.34 - Uništena američka haubica M777Ukrajina nastavlja sa granatiranjem nuklearke

Ukrajinska vojska je u toku proteklog dana dva puta granatirala Zaporošku nuklearnu elektranu iz artiljerijskog oružja velikog kalibra, a u kontranapadu je ruska vojska uništila američku haubicu M777, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Usled granatiranja ukrajinske vojske, četiri projektila su eksplodirala u području stanice za kiseonik i azot, a jedan u području specijalne zgrade №1. Ruska vojska je utvrdila da se ukrajinski artiljerijski položaj sa koga je granatirana teritorija nuklearke u Zaporožju nalazi zapadno od mesta Marganec u Dnjepropetrovskoj oblasti.

„Usled direktnog pogotka ruske municije visoke preciznosti na tom položaju je uništena haubica M777 američke proizvodnje“, ističe se u saopštenju ruskog vojnog resora.

11.36 - Zaporoška nuklearka radi normalno

Zaporoška nuklearna elektrana radi normalno, nema nikakvih prekida u radu reaktora, saopštio je šef administracije Energodara Aleksandar Volga i time demantovao nedavne navode ukrajinskog "Energoatoma".

- Nije bilo potpunog isključenja Zaporoške nuklearne elektrane, kako kaže Zelenski. Došlo je do vanredne situacije koju su sprečili automatizovani sistemi za zaštitu na teritoriji nuklearke - rekao je zvaničnik.

11.12 - Nove maršrute za žito

Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu je objavio nove maršrute za brodove koji isplovljavaju iz ukrajinskih luka: Odesa, Černomorsk i Južni, a u okviru prehrambenog sporazuma, saopštio je Zajednički koordinacioni centar.

„Zajednički Koordinacioni centar najavio je novu rutu za brodove koji ulaze i izlaze iz tri ukrajinske luke Odesa, Černomorsk i Južni u okviru Crnomorske inicijative. Nova ruta je dugačka 320 nautičkih milja i povezuje tri luke, dok se inspekcija vrši u turskim teritorijalnim vodama“, navodi se u saopštenju.

Nova maršruta će biti uspostavljena od danas, 26. avgusta. Ona će omogućiti da se skrati vreme tranzita po morskom humanitarnom koridoru i pojednostaviće planiranje plovidbe.

10.22 - FSB uhapsila Ukrajinca u Kursku,osumnjičen za špijunažu

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) uhapsila je u Kursku ukrajinskog državljanina koji je špijunirao u korist ukrajinske vojne obaveštajne službe, saopšteno je danas TAS S-u iz ove službe.

U stanu osumnjičenog, operativci FSB su zaplenili specijalne tehničke uređaje koje je dobio od ukrajinske obaveštajne službe i u njegovom ličnom računaru i mobilnom telefonu pronašli su specijalnu literaturu o snajperskoj obuci, preživljavanju, partizanskom ratu, izviđanju i subverzivnoj delatnosti i rad specijalnih službi, navodi se u saopštenju FSB, uz napomenu da se potraga i istražne radnje nastavljaju.

Protiv osumnjičenog pokrenut je krivični postupak, a za ovo delo po ruskom zakonu zaprećena je kazna zatvora od 10 do 20 godina, navodi TAS S.

 

 

09.33 - Isključeni svi rekatori na nuklearki Zaporožje

Svi reaktori nuklearne elektrane Zaporožje su isključeni jer su ispali iz ukrajinske električne mreže, saopštio je ukrajinski „Energoatom“. Kako se navodi, snabdevanje strujom za sopstvene potrebe nuklearke vrši se putem daljinske veze sa drugim električnim sistemima. Takođe se navodi i da bezbednosni sistemi ne prijavljuju nikakvu opasnost.

08.53 - Požari kod nuklearke Zaporožje!

 U blizini Zaporoške nuklearne elektrane bukte požari, saopštio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- U području Zaporoške nuklearne elektrane gore šume - rekao je Rogov. On je objavio satelitske snimke sa lica mesta.

 

 

Podsetimo, satelitski snimci snimljeni u sredu pokazali su veliki požar u neposrednoj blizini nuklearnog kompleksa. 

Nuklearna elektrana Zaporožje nakratko je bila isključena sa ukrajinske električne mreže, što je stvorilo rizik od radijacijske nesreće. Ruska strana tvrdi da su požari izazvani ukrajinskim granatiranjem područja oko nuklearke.

08.45 - Šolc: Nemačka neće isporučivati Ukrajini oružje za napade na teritoriju Rusije!

Nemački kancelar Olaf Šolc kaže da će Berlin delovati tako da se izbegne dalja eskalacija sukoba.

- Predsednik SAD Džo Bajden formulisao je to prilično jasno: rekao je da neće isporučivati oružje pomoću koga se može gađati teritorija Rusije. Smatram da svi ostali treba da se pridržavaju tog principa. Nećemo delovati sami i uvek ćemo se orijentisati na to što rade naši saveznici - istakao je Šolc, prenosi portal „T-onlajn“.

08.01 - Zelenski: Najteža zima u istoriji Ukrajine! 

Predstojeća zima biće najteža u istoriji Ukrajine – zbog visokih cena gasa, rekao je u obraćanju naciji predsednik te zemlje Vladimir Zelenski.

On je podsetio da je cena „plavog goriva“ u Evropi skočila iznad 3.300 dolara za hiljadu kubika. U takvim uslovima, kako je rekao Zelenski, Kijev pokušava da učini sve da se pripremi za zimu.

- A on (zimski period) će zaista biti najteži u našoj istoriji - rekao je predsednik Ukrajine.

Po njegovim rečima, situacija sa gasom je „veoma opasna i veoma kritična“.

Foto: AP/Tanjug

Volodimir Zelenski

Ranije su ukrajinski zvaničnici najavljivali probleme sa predstojećom grejnom sezonom. Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko upozorio je stanovnike ukrajinske prestonice na mogućnosti nestanka struje. On je pozvao Kijevljane da se opreme toplom odećom i ćebadima. Gradonačelnik Lavova Andrej Sadovoj takođe se obratio sugrađanima sa pozivom da kupuju drva za ogrev zbog situacije koja se može desiti ove zime.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nikita Petrovic

pre 1 godinu

Evening Standard Evening Standard Follow View Profile Zaporizhzhia: World ‘one step away’ from nuclear accident in Ukraine, says Zelensky

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija