• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

30.08.2022

15:31

"SPREMITE SE..." Francuski ministar finansija ima lošu vest!

Reuters

Vesti

"SPREMITE SE..." Francuski ministar finansija ima lošu vest!

Podeli vest

Francuski ministar finansija Bruno le Mer kaže da zemlja mora da se pripremi za tešku zimu sa manje raspoloživog gasa i da razmisli o racionalizaciji gasa za industriju


Francuska energetska kompanija Enži saopštila je da ruski energetski div Gasprom smanjuje isporuke prirodnog gasa “zbog neslaganja strana oko izvršenja ugovora”, javlja Radio Slobodna Evropa, pozivajući se na izveštaj novinske agencije AFP.

Enži u saopštenju dodaje da su ruske isporuke gasa već drastično smanjene, ali ističe da je kompanija osigurala potrebne količine kako bi garantovala snabdevanje za svoje klijente i za vlastite potrebe.

Ruski gas činio je četiri odsto francuskih ukupnih potreba krajem jula, navodi se u izveštaju i podseća da su proteklih dana učestala upozorenja francuske vlade o mogućim poteškoćama ove zime zbog nestašice energije i galopirajuće inflacije.

Mnoge evropske zemlje suočavaju se s ozbiljnim problemima u snabdevanju gasom, jer Moskva zatvara slavine kao odgovor na vojnu i diplomatsku podršku Evropske unije Ukrajini.

Francuski predsednik Emanuel Makron okupiće ministre na posebnom sastanku vlade u petak kako bi se “pripremili za sve mogućnosti ove jeseni i zime”.

Premijerka Elizabeta Borne pozvala je u ponedeljak šefove kompanija da smanje potrošnju i upozorila na “rizik racionalizacije”.

“Ako krenemo u racionalizaciju, kompanije će biti najviše pogođene i na to, nažalost, moramo biti spremni”, rekla je Borne.

Francuska je ubrzano punila svoja skladišta gasa, čija je popunjenost sada na 90 odsto, ali je dogovorila i dodatne isporuke iz Norveške. U proizvodnji struje Francuska se u najvećoj meri oslanja na nuklearke, ali gas čini oko 20 odsto njene ukupne potrošnje energije.

.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija