• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

30.08.2022

20:11

KIJEV POKRENUO OPERACIJU "MLEVENJA RUSA", KRENULI NA HERSON ALI... DOBILI SU SILNO ORUŽJE I SADA MORAJU DA SLUŠAJU ZAPAD! Moskva tvrdi, džaba vam sve

AP/Reuters/Fotoilustracija

Vesti

KIJEV POKRENUO OPERACIJU "MLEVENJA RUSA", KRENULI NA HERSON ALI... DOBILI SU SILNO ORUŽJE I SADA MORAJU DA SLUŠAJU ZAPAD! Moskva tvrdi, džaba vam sve

Podeli vest

Dok je predsednik Volodimir Zelenski pozvao rusku vojsku na povlačenje pred velikom ofanzivom, Moskva je osporila navode Kijeva i tvrdi da ovaj protivnapad nije uspeo

Šta su ukrajinci rekli o kontranapadu?

Natalija Humenjuk, portparolka ukrajinske Južne komande rekla je na brifingu o kojem je izvešteno u ponedeljak popodne da je u toku ofanziva na Herson, jedinu regionalnu prestonicu koju je Rusija uspela da zauzme od početka invazije. Do njenih navoda je došlo nakon što je procirkulisao video na kojem se vidi vojnik, navodno iz samoproglašene proruske republike Donjeck, kako govori da su se ukrajinske snage probile, piše “Gardijan”.

Njihova reporterka iz Kijeva Izobel Košiv prenela je slične navode u ponedeljak uveče od Oleksija Arestoviča, savetnika ukrajinskog predsednika. Sam Zelenski se nije posebno osvrnuo na napad u svom noćnom video obraćanju. Ali, rekao je da “okupatori treba da znaju da ćemo ih proterati do granice”.

- Do naše granice, čija se linija nije promenila – istakao je.

Sergij Hlan, savetnik regionalnog guvernera Hersona, rekao je da je ovo “početak kraja okupacije regiona Herson” i “pripremljen, dobro izbalansiran početak kontraofanzive”.

Šta se tačno dešava?

Arestovič je rekao da ukrajinske trupe napadaju rusku odbranu duž linije fronta i tvrdi da je ona probijena na nekoliko mesta. Takođe je naveo da se granatiraju trajekti na zapadnoj obali reke Dnjepar, koji se koriste za snabdevanje ruskih snaga na teritoriji.

Zvaničnici u Kijevu tvrde da su raketni sistemi HIMARS dobijeni od SAD korišićeni za uništavanje tri mosta preko Dnjepra, kao i privremenih mostova koje su napravile ruske snage. Takođe se navodi da je urajinska operativna grupa u regionu tvrdila da je puk koji podržava Rusija napustio svoje pozicije, a da su ruski padobranci pobegli.

Ukrajinski zvaničnici su odbili da daju detalje napada, pozivajući se na operativnu bezbednost. Ali njihove tvrdnje, kako ukazuje “Gardijan”, nisu mogle da se nezavisno potvrde. Iako su svedoci prijavili eksplozije u gradovima Herson i Novoj Kahovki, obim i uspeh ukrajinskih operacija tek treba da se potvrdi.

"Fajnenšel tajms" je preneo reči portparola Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džona Kirbija, koji je ukazao da akcije Ukrajine "već imale uticaja na ruske vojne sposobnosti”, jer je Moskva bila primorana da preusmeri resurse u region sa istoka zemlje.

Ruska državna agencija RIA citirala je Ministarstvo odbrane koje je priznalo da su ukrajinske trupe pokušale ofanzivu u južnim regionima Nikolajev i Herson. Viši zvaničnik Nove Kahovke rekao je za RIA da je civilima naređeno da odu u skloništa.

Rusko Ministarstvo je, međutim, navelo da su ukrajinske snage pretrpele značajne gubitke, te tvrdi da je "ofanziva pokušaj neprijateljske ofanzive potpuno propao".

"Gardijan" podseća da ove navode nije moguće potvrditi, kao i da Rusija rutinski preuveličava razmere ukrajinskih gubitaka. Nedavno su zapadne i ukrajinske obaveštajne službe primetile gomilanje ruskih trupa i opreme u regionu, što potencijalno ukazuje da se Rusija priprema na sopstvenu ofanzivu, ističe list.

Koji su izgledi na uspeh Kijeva?

Humenjuk je rekla da su ruske snage jake u regionu i da je "prerano za opuštanje", iako je moral među njihovim redovima nizak. Arestrovič je na svom “Telegramu”, u komentarima koje je u blogu uživo prenela novinarka "Gardijana" Samanta Lok, okarakterisao tu akciju kao "planiranu sporu operaciju mlevenja neprijatelja".

- Ovaj proces neće biti veoma brz, ali će se završiti postavljanjem ukrajinske zastave iznad svih naselja Ukrajine - napisao je on.

"Gardijan" navodi da je ukrajinska sposobnost da sprovede svoju kontraofanzivu uvelike pojačana pošiljkama oružja sa Zapada, a da su ruski položaji u regionu pod artiljerijskom vatrom nedeljama i odesečeni od linija snabdevanja.

 

Američka bezbednosna pomoć poslednjih meseci bila je fokusirana na rakete i haubice dugog dometa, kao što su precizni raketni sistemi za višestruko lansiranje, poznati kao HIMARS. To oružje je bilo efikasno ali nije pomerilo linije fronta. Novo oružje koje SAD šalju Kijevu, rakete TOV, mogu da se postave na teški tronožac ili utovare na zadnji deo vozila poput "hamvija". Ta postavka omogućava trupama da lansiraju projektil i brzo odu da izbegnu povratnu vatru - tehnika poznata kao "pucaj i beži".

Ali, prerano je reći da li će ti uspesi da se prevedu u pobedu na terenu. Neimenovani američki zvaničnik rekao je "Njujork tajmsu" da Pentagon "ostaje oprezan po pitanju toga da li su trenutne vojne sposobnosti Ukrajine dovoljne da ostvari značajne dobitke".

Zašto je napad u Hersonu značajan?

Herson ima ogroman simbolični i praktični značaj kao jedina regionalna prestonica koju su ruske snage zauzele i ako Ukrajina može da u potpunosti odseče neprijateljske snage na zapadnoj obali Dnjepra – imaće realne izglede za uspeh. To bi omelo ruske pokušaje da nastave sa lažnim referendumom osmišljenim da pruži verodostojnost tvrdnjama Moskve da stanovnici Hersona i drugih delova južne Ukrajine žele da budu deo Rusije.

- Niko (u Hersonu) nije razmišljao o referendumu pre rata. Sada će biti referendum pod nišanom – rekao je “Gardijanu” sredinom avgusta lokalni žitelj Kostantin.

Postoji rastući osećaj da Kijev, ako želi da ponovo zauzme grad, mora to hitno da uradi. Promena vremena na jesen – uključujući kišu zbog koje će ruralni delovi postati blatnjavi i otežati prolaz kopnenim trupama – znači da postoji dobar razlog da se sada krene u kontraofanzivu. Takođe postoje strahovi da bi evropska podrška mogla da izbledi kako uticaj visokih cena energije počinje da uzima danak, pa Kijev oseća da mora da ostvari značajniju pobedu kako bi EU zemljama pokazao da je "vredan" dalje podrške.

Uspeh u bilo kojoj operaciji zauzimanja Hersona mogao bi da prekine dugi period zastoja i ubedi zapadne saveznike da nastave da šalju oružje i finansijska sredstva. Ali, ako napad ne uspe, ukrajinski moral će biti narušen, dok bi planovi Rusije da stavi jug zemlje pod svoju punu kontrolu bili ojačani.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

RGZ podržava i pridružuje se pozivu na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana
Društvo

RGZ podržava i pridružuje se pozivu na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana

U svetlu nedavnog predloga koji je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podnela Ustavnom sudu Srbije, Republički geodetski zavod apeluje na javnost i nadležne institucije da preispitaju celokupni Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture ako trenutne odredbe stvaraju diskriminatorske prepreke za osobe lošijeg imovinskog stanja, kao i druge ugrožene društvene grupe.

18.04.2024

17:21

"Srpska ekonomija raste!" Moćna poruka ministra Siniše Malog iz Vašingtona
Politika

"Srpska ekonomija raste!" Moćna poruka ministra Siniše Malog iz Vašingtona

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas u Vašingtonu da je imao odličan sastanak sa predstavnicima Konstituence u MMF koju predvodi Švajcarska i istakao da srpska ekonomija raste i da se očekuje da privredni rast Srbije u prvom kvartalu bude 4,3 ili 4,4 odsto, kao i da javni dug naše zemlje trenutno iznosi 47,6 odsto BDP-a.

18.04.2024

17:03

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija