• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik/Mediji/Informer

05.09.2022

21:06

SRBIJO, AKO OVO PROĐE NIKAD U EU! Brisel bi da uvodi vanredno stanje u zemljama Unije! EU BIROKRATE HOĆE APSOLUTNU VLAST! ZAMISLITE, ŠTA BI NAMA RADILI ZBOG RUSA, KiM...

Vesti

SRBIJO, AKO OVO PROĐE NIKAD U EU! Brisel bi da uvodi vanredno stanje u zemljama Unije! EU BIROKRATE HOĆE APSOLUTNU VLAST! ZAMISLITE, ŠTA BI NAMA RADILI ZBOG RUSA, KiM...

Podeli vest

Evropska komisija predlaže uvođenje zakonskih rešenja koja bi joj dala ovlašćenja da proglašava vanredno stanje u Evropskoj uniji. Suštinski, to je ključna zamisao nacrta zakonskih rešenja koje su imali prilike da vide novinari „Fajnenšel tajmsa".

Želja briselske administracije je da dobije intervencionistička ovlašćenja bez presedana odnosno pravo diktata kakvo do sada nije viđeno iznad nivoa država članica, prenosi Jutarnji list.

U objašnjenju svojih predloga eksperti EK se ne pozivaju samo na aktuelnu globalnu geopolitičku napetost, nego i na specijalna stanja kao što su bili zastoji u lancima snabdevanja izazvani karantinom tokom pandemije.

Prema zamislima Brisela, njihova birokratija imala bi pravo da naloži privredi obavezno gomilanje zaliha, kao i kršenje poslovnih ugovora, i to sve u cilju da se osigura adekvatna snabdevenost, to jest ono što EK proceni nužnim. U osnovi, birokrate EK zamišljaju da će im pravo proglašavanja vanrednog stanja omogućiti aktiviranje niza intervencionističkih mera koje će sprečiti nestašice ili kolapse isporuka u kritičnim granama industrije.

Ovaj intervencionistički koncept, koji za cilj ima zaštitu jedinstvenog tržišta od šokova ponude, poprilično je šokirao evropsku poslovnu zajednicu.

Kriza kao prilika

„Bili bi vrlo zabrinuti ako bi ovaj predlog bio usvojen u ovakvom intervencionističkom obliku", poručio je Martynas Baryzas, direktor međunarodnih tržišta pri udruženju „Bisnis Jurop", koje zastupa veliki broj poslodavaca.

Prema njegovu mišljenju, nije prihvatljivo da Komisija dobije pravo da premošćuje postojeće zakone, prisiljava kompanije da otkrivaju komercijalno osetljive informacije, dele proizvode sa zaliha ili nalažu proizvodnju prema diktatu Komisije. Najveće briga poslodavaca su tzv. „priority rate orders" to jest moguća naređenja Komisije prema kojima će kompanije proizvoditi i prodavati ono što im se naloži, pri čemu će, ako bude potrebno, kršiti postojeće ugovore sa svojim kupcima.

Foto: Fotoilustracija/Clipart

EU su preuzele borokrate, koje sada vedre i oblače u Uniji

Baryzas tvrdi da nema ništa protiv mehanizma koji bi sprečio da se ponove smetnje izazvane karantinom, kada su pojedine države zatvorile granice i ograničile izvoz, ali veruje da je predlog Komisije u ovom obliku previše naredbodavan.

Unutar Evropske komisije postoji snažna opozicija ovom planu Tierija Bretona, šefa Komisije za unutrašnje tržište EU. „Fajnenšel tajms" citira jednog neimenovanog zvaničnika EU koji kaže:

„Instrument je imao za cilj da adresira rizik fragmentacije na jedinstvenom tržištu u slučaju događaja kao što je kriza velikih razmera. No, sada prerasta u hobotnicu planske ekonomije koja svojim pipcima obuhvata globalne lance snabdevanja i kontroliše ih ".

Prema postojećem predlogu, Komisija bi prvo proglasila stanje „budnosti" (vigilance), nakon čega bi mogla od kompanija da traži informacije o lancima snabdevanja i potrošačima. Mogla bi da zatraži i od vlada članica da izgrade strateške zalihe, pa čak i izriče prisilne naloge i kazne.

U drugoj fazi, nakon odobrenja članica, Komisija bi dobila direktna ovlašćenja nad tržišnim aktivnostima i osiguravanjem roba, a sprovođenje bi osiguravali kaznama koje još nisu precizirane. Primera radi, trenutno bi zvaničnici EU mogli da traže rešavanje pitanja proizvodnje veštačkih đubriva pošto je visoka cena gasa uticala na smanjenje njihove proizvodnje za čak 70 odsto.

Šta se krije iza namere evropskih birokrata

Inspiracija birokrata Evropske komisije, što ne kriju, došla je od američkog Defence Production Acta (Akta za proizvodnju u cilju obrane) i jasno je da njihove namere nemaju veze sa proizvodnjom jogurta i sličnih proizvoda opšte potrošnje.

Bilo kako bilo, utisak je kako birokrate EU koriste krizu kao priliku i traže dramatično povećavanje intervencionističkih ovlašćenja iako se nisu preterano pokazali u poslovima koordinacije članica EU koje mogu dati deo rešenja čak i bez novokreiranog diktatorskog intervencionizma.

Uostalom, činjenica je da i na nacionalnim nivoima vlada zamah intervencionizma bez sličnih primera od Drugog svetskog rata, što može da donese sasvim nepredvidive posledice za evropske tržišne ekonomije. S obzirom na to da trenutna geopolitička situacija nalikuje ratnoj, logično je da u takvim scenarijima države pokušavaju da nadomeste ono što tržišta ne mogu u takvim vanrednim uslovima života i poslovanja. Neobično je, i prvi put se dešava u istoriji, da jedna nadnacionalna institucija - Evropska komisija - želi da preuzme prava intervencionističkog diktata tokom vanrednih stanja.

Uostalom, trenutno se na planetarnom i nizu nacionalnih nivoa pokušava realizovati niz intervencionističkih eksperimenata s jasnim ciljevima, ali vrlo nejasnim mogućim posledicama, preneo je „Jutarnji list".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milan

pre 1 godinu

Nikad u EU što rekao drug Vulin pa opet danas otišao u Brisel na sastanke sa predstavnicima EU. Providno.

master

pre 1 godinu

SRBIJO, budi se, dali je to za cega se borite tolike godine?? sto dalje od takvih, Srbija nije naucila da se neko igra sa njom kao sa pajacom, kome su potrebni zakoni iz brisela?? EU je ona ista koja je glasala da se Srbija bombarduje, ista ta podrzava danas nacisticki rezim ukraine, nezaboravimo kradju vakcina od strane nemacke, koje su bile namenjene italiji,sta srbiju naj boljoj na balkanu, tera da postane zemlja samo kao broj, koji god da ima broj bice uvek ispod nule, Srbija treba da ostane neutralna i da nastavi da radi sta je i do sada radila, svi oni koji rade o glavi srbiji ce u vrlo kratkom vremenu paziti i pokusati da sacuvaju svoje drzave od propasti i ostaviti srbiju za neko drugo vreme.

Ja

pre 1 godinu

I opet imaju vecu stepen demokratije nego kod nas. Pa imali smo i mi vanredno stanje i sta sada? Rusofili da nije u Rusiji veca demokratija?

ljubisa

pre 1 godinu

Pa mismo sve dali siptarma sve zemlje kojesu priznate imaju svoj pozivni broj .Drugo Vucic dao srpsku listu da ucestvuje u skustinu siptara ili dase zajebava .Trece ukino sve na sever samo ostale mesne zajednice goli ssmo ostali ka pistolj pozdrav.

Mikeli

pre 1 godinu

Nisu Englexi tek tako i bez veze izašli iz evropske unije.znaju dobto šta su zakuvali zajedno sa amerim.eu će se raspati i to trajno.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!
Društvo

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje osigurava na penzijsko i invalidsko osiguranje sva lica koja su po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju obavezno osigurana i koja su se uključila u ovo osiguranje, bez obzira na to da li su u pitanju zaposleni, osiguranici samostalnih delatnosti ili poljoprivrednici.

30.04.2024

17:23

TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija