• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.09.2022

22:36 >> 22:38

RAT U UKRAJINI! SLOVENCI ŠALJU T-55S UKRAJINCIMA, TENKOVI SU VEĆ NA PUTU, NEMAČKI POSLANICI DOLAZE U RUSIJU I DONBAS! Zapad Kijevu ne šalje samo naoružanje, već i...  (FOTO/VIDEO)

AP PHOTO

Vesti

RAT U UKRAJINI! SLOVENCI ŠALJU T-55S UKRAJINCIMA, TENKOVI SU VEĆ NA PUTU, NEMAČKI POSLANICI DOLAZE U RUSIJU I DONBAS! Zapad Kijevu ne šalje samo naoružanje, već i... (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini, 207. dan

22.45 Nemački poslanici iz AfD nameravaju da posete Rusiju i Donbas

Poslanici Landtaga savezne države Saksonija-Anhalt iz frakcije Alternativa za Nemačku (AfD) ići će u posetu Rusiji, a planiraju da posete i istočnu Ukrajinu kako bi stekli sopstvenu predstavu o situaciji, rekli su predstavnici te frakcije.
- Grupa nemačkih parlamentaraca otputovaće u Rusiju. Predviđena je poseta istočnom delu Ukrajine. U delegaciji su dva poslanika parlamenta Saksonije-Anhalt iz AfD-a - dr Hans-Tomas Tilšnajder i Danijel Vald, navodi se u saopštenju.

22.30 Rusi drže istočni deo Kupjanska

Ruske trupe zadržavaju kontrolu nad istočnim delom Kupjanska u oblasti Harkov, prenosi regionalna administracija na svom Telegram kanalu.
-Situacija u Kupjanskom okrugu danas je takva da ruske trupe nastavljaju da održavaju kontrolu nad istočnim delom grada duž reke Oskol. Ali, uprkos tome, ulaz u naselje je pod stalnom vatrom ukrajinske vojske, navodi ministarstvo. navodi se u saopštenju.
 
22.15 Slovenački T-55S naputu u Ukrajinu

Slovenački mediji javljaju da je sa Nemačkom postignut dogovor prema kojem će LJubljana Ukrajini poslati 28 tenkova M-55S u zamenu za nabavku 40 vojno-transportnih vozila iz Berlina.
M-55S je slovenačka nadogradnja T-55A sa izraelskim zglobnim reaktivnim oklopom, „NATO" optikom, poboljšanim motorom i topom L7 kalibra 105 mm umesto standardnog 100mm.

22.00 Ukrajinci raketirali su bolnicu u Svatovu sa HIMARS-om

VSU su ponovo upotrebili američki MLRS HIMARS protiv civilnog stanovništva. U gradu Svatovo u LNR, Oružane snage Ukrajine napale su sa četiri rakete civilnu bolnicu u kojoj su bile trudnice, deca i ranjeni vojnici.
Ima mrtvih i ranjenih. Rakete HIMARS su veoma precizne i slučajni udar je potpuno isključen. Pucali su, unapred znajući cilj. Takođe, jedna od raketa je uletela u skladište goriva i maziva, koje se nalazi u blizini bolnice.
 
21.45 Odbijen napad VSU u Nikolajevskoj oblasti

Trupe Rusije i DNR odbile su napad na Ternovie Podi, neprijatelj je pretrpeo gubitke, zarobio zarobljenike i trofeje.
Oružane snage Ukrajine nastavljaju bezuspešne pokušaje napada na Herson. Na području naselja Ternovie Podi u Nikolajevskoj oblasti, neprijatelj je u napad bacio značajne snage iz mobilizovane vojske Oružanih snaga Ukrajine.
Borci Oružanih snaga RF i rezerve NM DNR, uz podršku tenkova i artiljerije, uništili su borbeno vozilo pešadije i veći broj ljudstva neprijatelja, jedno borbeno vozilo pešadije je zarobljeno.
Zarobljeni su oficir i lekar 24. brigade Oružanih snaga Ukrajine, ukazana im je lekarska pomoć. Stariji vodnik Oružanih snaga Ukrajine Sova Mihail Ivanovič, rođen 1974. je 25. februara mobilisan je i pored toga što je invalid bez dva prsta na desnoj ruci.

21.30 Rezime GŠ Oružanih snaga Ukrajine: Rusi napreduju u DNR

Oružane snage RF nastavljaju da usmeravaju svoje napore na okupaciju cele teritorije Donjecke oblasti.
Ruske trupe su napredovale u oblastima naselja Nikolaevka 2, Kurdjumovka i Zajcevo.
U nekim oblastima ruske trupe sprovode aktivnosti pregrupisavanja, uvode rezerve, a takođe sprovode i vazdušno izviđanje.
Ruske trupe su napale ciljeve u oblastima više od 24 naselja, posebno - Seversk, Kramatorsk, Serebrjanka, Belogorovka, Sporna, Krasnogorovka, Avdejevka, Novomihajlovka, Stepnoe, Zaporožje, Nikolajev, Aleksandrovka, Olgovskoe, Suhoj Stavovka, Miro Petrovka.
Na poligonu kod naselja Toreza Ruske trupe postavile su kamp za obuku.
Građani se evakuišu iz Luganske oblasti na teritoriju Rusije.
Komanda 58. armije Oružanih snaga RF održala je sastanak sa komandantima jedinica koje deluju na pravcu Zaporožja. Glavno pitanje sastanka je da se spreči upad trupa VSU.

21.200 Zapad ukrajini ne šalje samo naoružanje, već i...

Foto: Printskrin video

Naoružanje nije jedina stavka koju Zapad šalje ukrajinskim snagama
Ukrajinske trupe imaju veliku količinu zapadne elektronike, lekova, oružja i hrane, rekao je pripadnik vojno-obaveštajne službe Rusije pod kodnim imenom "Ladan".
- Imaju ozbiljno snabdevanje sa Zapada, mnogo toga - elektroniku, lekove, proizvode, to im je dobro razvijeno, veoma dobro - objasnio je on. Prema rečima sagovornika agencije, on ništa ne uzima kao trofeje.
- Jednom se desilo: ležao je "Džavelin" (američki prenosivi protivtenkovski raketni sistem), a tip je pokušao da ga podigne. Ispod njega je bilo "iznenađenje", kao rezultat toga, momak je poginuo. Iz tog razloga se trudim da ništa ne diram. A, tako, video sam ih: poljski jednokratni bacač granata "Komar" i „Džavelin". Američku snajpersku pušku sam lično držao u rukama - rekao je izvor.

21.10 Glad i zima biće efikasniji od Sarmata, Ukrajina se bliži kolapsu i prestanku postojanja

U Ukrajini rastu protestna raspoloženja, stanovnici shvataju da ovu zimu jednostavno ne mogu da prežive sa takvom strategijom i politikom vlasti, rekao je Ilja Kiva, bivši poslanik Vrhovne rade Ukrajine.
- U Ukrajini sve više rastu protestna raspoloženja... Većina građana Ukrajine ostala je bez sredstava za život i posla, počelo je smanjenje i kašnjenje plata u javnom i socijalnom sektoru, što izaziva nezadovoljstvo stanovništva režimom u Kijevu - napisao je Kiva na svom Telegram kanalu.
Prema njegovom mišljenju, Ukrajinci razumeju da ovu zimu jednostavno ne mogu da prežive sa takvom strategijom i politikom vlasti i da jednostavno nema za čime da jure, a ni kuda, jer "Evropa više ne može i ne želi da prihvati Ukrajince".
- Predstojeća glad i hladnoća biće efikasniji od bilo kog Sarmata - smatra Kiva.
Kiva je dodao da unutrašnja konfrontacija različitih zapadnih uticajnih grupa u borbi za vlast približava Ukrajinu kolapsu i prestanku postojanja.

20.50 Granatirana Jelenovka

Ukrajinska vojska je granatirala naselje Jelenovka, ispalivši projektile takozvanog „NATO kalibra" od 155 milimetara, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja povezanih s ratnim zločinima Ukrajine.
Naselje Jelenovka se nalazi na oko 10 kilometara južno od Donjecka. U tom naselju je krajem jula prilikom ukrajinskog napada iz američkih sistema HIMARS na zatvor poginulo 50 i ranjeno 73 ukrajinskih ratnih zarobljenika.

20.30 Lideri DNR i LNR razmatrali sinhronizaciju u priremi referenduma

Lider Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin je u telefonskom razgovoru sa liderom Luganske Narodne Republike (LNR) Leonidom Pasečnikom predložio da se sinhronizuju napori republičkih vlasti u pripremi referenduma o njihovom pridruživanju Rusiji.
-Mislim da treba zajedno da pripremimo neke tačke, neke korake treba sinhronizovati. Imam predlog da se objedine napori administracija šefova republika i aparata parlamenata kako bi oni razvili te korake, algoritam koraka koji će nam omogućiti da pokrenemo pitanje pripreme referenduma, rekao je Pušilin u video-snimku objavljenom na Telegramu.

20.00 Novi taktički znak krije velike gubitke VSU u tehnici

Novi „taktički znak" na BMP Oružanih snaga Ukrajine u Hersonskoj oblasti potvrđuje velike gubitke oklopnih vozila.
Ono što su Ukrajinci smatrali novim taktičkim znakom ispostavilo se na brzinu prefarbani amblemi slovačke vojske, što potvrđuje teške gubitke i, kao rezultat toga, hitno snabdevanje udarne grupe Oružanih snaga Ukrajine na jugu sa starom opremom (BMP-1) dobijenom od NATO-a.

19.45 Ruski tenk preživep direktan pogodak (VIDEO)

 

 

Raketa je pogodila ruski tenk u Ukrajini. Reaktivni oklop je spasio posadu, tenk nije izgubio borbenu sposobnost i uspeo je da odnese borbeno vozilo.

19.30 Ukrajinska vojska je za dan ispalila više od 170 granata u DNR

Ukrajinske trupe ispalile su tokom današnjeg dana više od 170 granata na 12 naselja Donjecke Narodne Republike, saopštila je Narodna milicija DNR.
-Neprijatelj je tokom današnjeg dana ispalio više od 170 projektila iz topovske artiljerije kalibra 155, 152 i 122 mm, kao i minobacača 120 mm. Vatra je otvarana na okruge 12 naselja Republike, saopštio je Telegram kanal Narodne milicije.
U granatiranju je poginulo 13 civila, a devet je ranjeno.
 
19.00 Kadirov poručio: Još jedna grupa dobrovoljaca otišla u Donbas, biće ih još

Foto: Printscreen

Šef Čečenije Ramzan Kadirov najavio je slanje nove grupe dobrovoljaca u Donbas.
-U Donbas je otišla još jedna grupa dobrovoljaca iz Groznog. Svi su prethodno završili obuku na Ruskom univerzitetu specijalnih snaga u Gudermesu. Pod kompetentnim rukovodstvom najboljih instruktora, dobrovoljci su unapredili svoje taktičko gađanje i generalno savladali osnove vojnih poslova, napisao je Kadirov na kanalu Telegram.
On je napomenuo da ljudi koji žele da uđu u redove dobrovoljaca svakodnevno dolaze u Grozni „na zov srca".
- Zajedno sa čečenskim dobrovoljcima idu u borbu protiv satanista za dobrobit ljudi. I veoma mi je drago što svakim danom kontingent onih koji žele da se pridruže u redove odreda stalno raste, šef Čečenije rekao.
 
18.45 Herson isključen sa napajanja iz Zaporoške NE i TE

Usled granatiranja ukrajinskih trupa oštećeni su dalekovodi, preko kojih je struja iz Zaporoške nuklearke i Zaporoške termoelektrane stizala u Hersonsku oblast, pa je region sada povezan sa drugim izvorima, saopštila je regionalna uprava.
- Ranije smo uzimali struju iz Zaporoške NE i Zaporoške termoelektrane. Ali usled granatiranja od strane Oružanih snaga Ukrajine oštećeni su vodovi koji su snabdevali grad... Sada se napajamo iz drugih izvora, ali koliko je to moguće, radi se na obnavljanju oštećenih linija", citira direktor regionalne administracije „Hersonoblenergo" na Telegram kanalu.

18.30 Ukrajinska 115. brigada slomljena, preživeli popunili u 56. brigadu

Ukrajinska komanda pokušava da obuzda napredovanje proruskih snaga u sektoru Avdejevke, istovremeno nastavljajući da granatira civilne ciljeve u aglomeraciji Donjeck.
Pokušavajući da zadrže napredovanje savezničkih trupa u odbrambenim linijama Oružanih snaga Ukrajine, neselektivno pucaju na Donjeck, Jasinovatu, Sladki, Marijinku, Peski i Staromihajlovku.
Poslednjih dana ukrajinske formacije su redovno (do pet dnevno) pokušavale kontraofanzive na Mariinku i Peski. Tokom borbi, jedinice 115. brigade i 79. brigade Oružanih snaga Ukrajine trpele su značajne gubitke u ljudstvu i tehnici, a da zapravo ništa nisu postigle.
Komanda Donjecke grupacije Oružanih snaga Ukrajine povukla je preostale jedinice 115. OMB u Novoselidovku, gde su stigli i mobilisani građani. Preživeli kadar 115. brigade, zajedno sa rezervnim sastavom, biće prebačen u 56. brigadu. NJihova ubrzana obuka se odvija na poligonima u Suvom Jalahu i Družkovki.
a držanje linija u pravcu Donjecka prebacuje se dalekometna artiljerija kalibra 155 mm, uključujući samohodne haubice M109 i samohodne topove CAESAR.
Na Ugledarskom sektoru fronta, jedinice Oružanih snaga Ukrajine čekaju savezničke snage za napad na Pavlovku sa daljim pristupom Vugledaru. Izviđačke bespilotne letelice rade za praćenje kretanja ruskih trupa.
 
18.15 Granatiran Donjeck sa NATO projektilima

Ukrajinske trupe ispalile su granate kalibra 155 milimetara na Kijevski i Kujbiševski okrug Donjecka, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (SCKK).

18.10 VSU spremaju ofanzivu u Zapaoružju

Na zaporoškom pravcu Oružane snage Ukrajine gomilaju snage za kontraofanzivu na pojedinim sektorima fronta. U Zaporožju je 16. septembra održan sastanak sa komandnim štabom grupe trupa Dnjepar na kojem se razgovaralo o planovima napada.
Orehov i Guljajpolj su izabrani kao glavni pravci napada. Da bi skrenuli pažnju Oružane snage Ukrajine takođe nameravaju da sprovedu ofanzivu na liniji Kamenskoje-Vasiljevka.
U okviru priprema, posade UAV 44 OBR aktivno izviđaju položaje Oružanih snaga RF. U Novojakovlevku je prebačeno nekoliko jedinica oklopnih vozila, uključujući borbeno vozilo pešadije IPR-765.
Inženjerske i deminerske grupe 65. brigade Oružanih snaga Ukrajine raščišćavaju teren na pravcima planirane ofanzive nakon što su u prethodnom pokušaju ofanzive digli u vazduh nekoliko komada tehnike.
Nastavlja se međusobno granatiranje duž cele linije dodira. Istovremeno, ukrajinski vojnici su pojačali aktivnost upotrebe OTRK-a Točka-U na pozadinskim objektima Oružanih snaga RF.

18.00 General Kirilov: SAD priznale da su iznele biomaterijal iz Ukrajine

Načelnik ruskih jedinica za radijacijsku, hemijsku i biološku zaštitu Igor Kirilov izjavio je danas da su, na sastanku država potpisnica konvencije o zabrani biološkog i toksičnog naoružanja u Ženevi, Sjedinjene Države, kako je rekao, priznale da su uzorci patogenih sojeva i biološkog materijala lokalnog stanovništva izneti iz Ukrajine.
Kirilov je, na brifingu za novinare, rekao da objašnjenje Sjedinjenih Država i ukrajinske strane za iznošenje tih materijala iz Ukrajine predstavlja poštovanje etičkih standarda u vođenju istraživanja pripadnika vojske, siromašnih građana, kao i jedne od najranjivijih kategorija stanovništva - bolesnika u psihijatrijskim bolnicama - deluje ekstremno neubedljivo, preneo je TASS.
Američka delegacija priznala je teške činjenice tvrdeći da transfer uzoraka patogenog biomaterijala u SAD nije bio čest, ukazao je Kirilov.

17.30 Lavrov razgovarao o Zaporoškoj nuklearki s francuskom koleginicom

Foto: Reuters

Ministri spoljnih poslova Rusije i Francuske, Sergej Lavrov i Katrin Kolona, razgovarali su telefonom o bezbednosti Zaporoške nuklearne elektrane, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
- Nakon telefonskog kontakta predsednika Rusije i Francuske 11. septembra ove godine, ministri spoljnih poslova su detaljno razgovarali o situaciji u Ukrajini, fokusirajući se na osiguravanje bezbednosti Zaporoške nuklearne elektrane - navodi se u saopštenju na sajtu Ministarstva.
- Ministar je napomenuo da kijevski režim nastavlja da koristi oružje koje isporučuju zapadne zemlje za bombardovanje civilnih i infrastrukturnih objekata, uključujući Zaporošku nuklearnu elektranu, i time izlaže Evropu opasnosti od nuklearne katastrofe. Ruska strana ponovo je istakla potrebu za hitnim i potpunim prekidom granatiranja postrojenja i sprovošenjem objektivne istrage o namernim napadima na ovaj objekat - ističe se u saopštenju.

17.00 Berlin šalje Kijevu još četiri haubice

Nemačka vojska poslaće Ukrajini još četiri samohodne haubice "pancerhaubice 2000", saopštilo je Ministarstvo odbrane Nemačke.

U saopštenju se navodi da će Ukrajini biti poslat i dodatni paket municije.
Iz Ministarstva ističu da će isporuka biti moguća i uslediće odmah nakon razgovora sa industrijom o ranom preuzimanju obnovljenih ubojnih sredstava iz zaliha za održavanje vojske.

16.30 Ponavlja se "krimski scenario"

Glavna urednica televizije RT Margarita Simonjan smatra da uskoro referendume neće tražiti samo u LNR.
- Danas referendum, sutra - priznanje kao deo Ruske Federacije, prekosutra - udari na teritoriju Rusije postaju pravi rat Ukrajine i NATO-a sa Rusijom, odvezujući Rusiji ruke u svakom pogledu. Ako sam dobro razumela, sada se referendumi neće tražiti samo u LNR - napisala je Simonjanova na svom Telegramu.
Ona je napomenula da održavanje referenduma u ??LNR o pridruživanju Ruskoj Federaciji predstavlja "krimski scenario".

16.00 LNR traži hitno održavanje referenduma o ujedinjenju s Rusijom

Javna komora Luganske Narodne Republika obratila se lideru LNR sa inicijativom da pod hitno sprovede referendum o priznavanju LNR za subjekt Ruske Federacije.
Javna komora LNR, kako je navedeno, smatra da će ulazak u sastav Rusije osigurati bezbednost republike, otvoriti nove mogućnosti za povratak mirnom životu.
- Kijevski nacionalisti prešli su sve crvene linije, ali su provokacije samo ujedinile narod - navedeno je u saopštenju Javne komore LNR.
Javna palata LNR je uverena, kako je navedeno u dokumentu, da će žitelji republike podržati inicijativu o održavanju referenduma o ulasku u sastav Rusije.

14.05 - U granatiranju Kujbiševskog okruga stradalo dvoje dece

U granatiranju Kujbiševskog okruga Donjecka od strane Oružanih snaga Ukrajine poginulo je 13 osoba, među kojima su i dvoje dece, saopštio je gradonačelnik grada Aleksej Kulemzin.

Napad je izveden 155-metarskom granatom. Meta je bila prodavnica "Džem".

12.37 - Dnevni brifing Ministarstva odbrane Rusije:

- U Hersonskoj oblasti je oboren jedan ukrajinski Su-25 u Hersonskoj oblasti;
- U Zaporožju je uništen pogon fabrike "Istra" u kojoj se remontuju američki sistemi "Himars";
- Više od 200 ukrajinskih vojnika likvidirano je u područjima Zajceva, Nikolajevki, Severska i Torecka;
- Oružane snage RF gađale bazu nacionalnog bataljona „Karpatska seč“ u Zaporožju;
- Ruske trupe su za dan ubile više od 40 vojnika dve brigade Oružanih snaga Ukrajine u oblastima Hersona i Dnjepropetrovska;

11.44 - Peskov: Krim je deo Rusije, odgovorićemo na svaki napad

Krim je sastavni deo Ruske Federacije i sve pretenzije na rusku teritoriju Moskva će dobiti odgovarajući odgovor, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

- Republike Donbasa su nezavisne države, čiju nezavisnost priznaje Ruska Federacija, a koje su zatražile od Rusije pomoć u osiguranju svoje bezbednosti, što Rusija čini. Krim je sastavni deo Ruske Federacije, tako da će sve pretenzije na teritoriju Rusije imati odgovarajući odgovor - rekao je Peskov novinarima, komentarišući izjavu savetnika šefa kancelarije predsednika Ukrajine Mihaila Podoljaka da Zapad ima obavezu da snabdeva Ukrajinu raketama dugog dometa za udar na rusku teritoriju.

Ranije je Mihail Podoljak na svojim društvenim mrežama pozvao „stanovnike okupiranih teritorija“, uključujući poluostrvo Krim, da se pripreme za „predstojeću deokupaciju“ regiona, da opremaju skloništa i da prave zalihe vode. Prema njegovim rečima, Ukrajina je počela da pravi rute za evakuaciju stanovništva sa Krima.

11.30 - Ruski udarni helikopteri Ka-52 i Mi-28 u akciji u Ukrajini! (VIDEO)

11.00 - Ukrajinske snage nekoliko dana zaredom granatiraju Energodar

Oružane snage Ukrajine nekoliko dana zaredom granatiraju Energodar, saopštio je načelnik gradske vojno-civilne uprave grada Aleksandar Volga.

Udari se izvode u neposrednoj blizini Zaporoške nuklearke.

10.05 - Baltik i Poljska zabranili ulazak Rusima sa vizama

9.50 - Kijev želi da papa Franja dođe u Ukrajinu

Ukrajinske vlasti vode razgovore oko toga da papa Franja dođe u Kijev, izjavio je savetnik vlade predsednika Ukrajine Mihail Podoljak u intervjuu listu "Korijere dela sera".

- Pregovaramo da Franjo dođe u Kijev i verujem da će se to pre ili kasnije desiti... Jasno je da njegova poseta zavisi od mnogo faktora, čak i od njegovog zdravlja. Ne mislim da je sa etičke tačke gledišta poseta Moskvi bila prava stvar - rekao je savetnik.

I sam papa je govorio o spremnosti da ode u ukrajinsku prestonicu, ali je izrazio želju da poseti i Moskvu. Pored toga, napomenuo je da bi njegovo putovanje trebalo da ima posebnu korist.

9.30 - Ruska avijacija delovala po ukrajinskim položajima

Rusija avijacija granatirala je položaje ukrajinskih snaga u području Avdejevke u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Operacija je bila izvedena, kao odgovor na artiljerijski napad ukrajinskih snaga na selo Novoselovka Druga. U ovom području položaj fronta drže pripadnici 9. Puka narodne milicije DNR.

9.05 - Energoatom: Ruska vojska napala nukelarku Južnoukrajinska

Ukrajinska državna kompanija za atomsku energiju Energoatom saopštila je danas da je ruska vojska napala nuklearnu elektranu Južnoukrajinska u južnom regionu Nikolajev.

Energoatom navodi da reaktori nisu oštećeni i da rade normalno, preneo je Rojters.

Eksplozija se dogodila na oko 300 metara od reaktora, ali, kako se dodaje, oštećene su okolne zgrade elektrane.

U napadu su takođe oštećeni obližnja hidroelektrana i dalekovodi.

8.55 - Zelenski: Cela Ukrajina mora biti slobodna

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da se možda nekome čini da je posle niza pobeda Oružanih snaga Ukrajine došlo do izvesnog zatišja, ali da je to priprema, jer , kako je istakao, cela Ukrajina mora biti slobodna.

Zelenski je u video poruci rekao da su ukrajinske snage oslobodile Izjum, Balakleju, Kupjansk i Harkovsku oblast, ali da će biti oslobođeni i Marijupolj, Melitopolj i Herson, kao i ostali delovi Ukrajine koji su pod kontrolom ruskih snaga, prenosi Ukrinform.

- Možda se sada nekome od vas čini da posle niza pobeda imamo neku vrstu zatišja. Ali to nije zatišje. To je priprema za sledeći niz. Za sledeći niz veoma važnih reči za sve nas, koje se moraju čuti. Zato što Ukrajina mora biti slobodna cela - rekao je Zelenski.

Foto: AP/Photo

Vladimir Zelenski

 

8.49 - Ukrajina: Rusija raketirala Zaporošku oblast i Nikolajev

Ruske snage izvele su jutros još jedan raketni napad na Zaporošku oblast, jedna osoba je povređena, saopštio je načelnik regionalne vojne administracije Oleksandr Staruh.

On je na Telegramu napisao da su ruske snage ušle u jedno od sela Zaporoške oblasti, prenosi Interfaks Ukrajina.

Gradonačelnik Nikolajeva Oleksandr Senkevič saopštio je da su ruske snage noćas izvele raketni napad i na taj grad, ali da nije bilo povređenih.

8.45 - Crna predviđanja mađarskog premijera Viktora Orbana: Rat će trajati do 2030. a tada će se EU raspasti!

8.44 - Mobilne grupe u brobenim oklopnim vozilima zaustavljaju pokušaje proboja neprijatelja

 

 

8.30 - Zapad za ovo tvrdi da je masovna grobnica!

8.25 - Turska će nastaviti da se zalaže za rešavanje ukrajinske krize

Turska će nastaviti da ulaže napore za rešavanje krize u Ukrajini diplomatskim putem i pregovorima. saopštio je predsednik Redžep Tajip Erdogan.

- Nastavićemo naše napore da okončamo rat diplomatskim putem i da otklonimo njegove negativne posledice na regionalnom i globalnom nivou - rekao je on, govoreći na sastanku Tursko-američkog nacionalnog koordinacionog komiteta u Njujorku.

Foto: Tanjug/AP/Alexandr Demyanchuk, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Redžep Tajip Erdogan

8.10 - Bajden o pomoći Ukrajini

Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden rekao je u intervjuu za Si-Bi-Es da Rusija neće moći da promeni politiku SAD prema Ukrajini uz pomoć energenata.

- Mi u SAD smo u mnogo boljoj formi nego bilo ko drugi, posebno Rusija, ali on (ruski predsednik Vladimir Putin) već neko vreme pokušava da to postigne (uz pomoć energetike). Neće uspeti - rekao je američki predsednik.

Bajden je takođe napomenuo da će se podrška SAD Ukrajini nastaviti sve dok za njom postoji potreba. Prema njegovim rečima, ukrajinski narod plaća izuzetno visoku cenu, a „mi ćemo biti uz njih sve dok im je potrebna naša pomoć“.

7.30 - Šef Nikolajevske oblasti pobegao u strahu od Rusa

Šef Nikolajevske oblasne administracije koju kontroliše Kijev, Vitalij Kim, pobegao je iz Nikolajeva u strahu od napada, saopštili su izvori Sputnjika.

Trenutno se nalazi u Odesi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Rale

pre 1 godinu

Ukrajinske snage su potpuno ovladale istocnom obalom reke Oskil. U sumi pored Izjuma pronadjeno novih 17 neostecenih tenkova koje su rusi ostsvili a jedan jod njih je najnoviji Armata tenk, tako da se broj ispravnih tenkova koje su rusi ostavili popeo na 52, skoro cela 2 bataljona.. Ruske snage su iranskim kamikaza dronovima uspele da uniste 4 ukrajinska tenka i 5 oklopnih vozila kod hersona i tako odbace ukrajinske snage sa 2 na 7 km od grada Posle dugog vremena ponovo su pogodjeni tankovi sa gorivom u ruskom gradu Belogordu (40km od granice), najverovatnije Himars projektilima, crn gust dim se nadvio nad gradom, zrtava nema

Baća

pre 1 godinu

Zelenski i zapadne sile će doživeti katastrofalan poraz u Ukrajini. Rusija još nije upotrebila svoje pune potencijale, no upotrebiće ih, a istorija njenih ratova pokazuje da ona uvek uspešno završava te ratove ma koliko dugo trajali. Niko ne može da slomi tako veliku zemlju i nuklearnu silu. Zapad se igra vatrom, ali ako je zapali, nestaće.

Samosvesna građanka

pre 1 godinu

Ukrajinska državna kompanija za atomsku energiju Energoatom saopštila je danas da je ruska vojska napala nuklearnu elektranu Južnoukrajinska u južnom regionu Nikolajev. Energoatom navodi da reaktori nisu oštećeni i da rade normalno, preneo je Rojters. Ukrajinske vlasti i zapadni i prozapadni mediji su od početka sukoba u Ukrajini lagali i nastavljaju da lažu, pa lažu i da je ruska vojska gađala nuklearnu elektranu.

Dragi

pre 1 godinu

Odgovorićete...al' malo morgen...pa što niste odgovorili na uplitanje Poljske, Litvanije, Letonije...a na početku specijalne operacije Putin je rekao da... ako se neko umeša, posredno ili neposredno u sukob, da će Rusija odgovoriti tako snažno kao niko pre u istoriji ratovanja. Ako se Kina ne umeša i ne otvori novi front...Rusija će biti poražena u Ukrajini. Ne od Ukrajinaca, nego od NATO pakta.

Srba

pre 1 godinu

Opet glupost, " fabrika za remont HIMARSa", to ne postoji, postoji jedinica za remont i ona se nalazi u jednom malom gradicu u Poljskoj, tamo su amerikanci, koji uce poljake i ukrajince, svaki ostecen HIMRS lanser se prevozi u Poljsku kao sta je slucaj sa remontom oklopnih vozila tenkova i artiljerije, da je unistena bilo bi to velik problem jer je napadnuta NATO zemlja, rusi vole da preteruju, verovatno je pogodjen kamion radionica za opravku manjih kvarova i zamenu guma....i u necijoj mashti se pretvorio u remontni zavod za HIMARS..e svasta na ovom ludom svetu, ljudi moji...

SRBOLJUB RUSOLJUB

pre 1 godinu

ŠUPAK ŠOLC ŠALJE HAUBICE SVOJOJ NACI BRAĆI, ALI ZATO ĆE SE GREJATI NA STARE NOVINE I KNJIGE!!!

Srba

pre 1 godinu

Rusi granatirali nuklearnu elektranu u Piviukrajinsku , satelitski snimci potvrdili, ni jedan reaktor nije pogodjen, elektrana nastavlja sa radom. Ukrajunci su presli reku Oskil i krecu se prema Luhansku, rusi su 2 puta probali da ih zaustave ali oba puta slabo obucene novopridosle ruske jedinice su razbijene, i ukrajinci nastavljaju prodor, wagner grupa je skinuta sa pravca Bahmuta i poslana da pokusa da zatvori bresu... U Izjumskoj operaciji ukrajinska vojska je zarobila 56 ispravnih tenkova, od kojih je jedan najnov Armata tenk, 71 oklopno vozilo bmp i btr, 28 haubica 152mm, 36 haubica 122mm, 2 bm21 vbr, 1 S400 i 1 S300 pvo sistem, 30 ak MB 120mm, 4 topa 125mm prut, 100 raznih vozila od lakih do kamiona, 4 ogromna skladista municije, 5 manjih skladista oruzija i municije, 3500 ruskih vojnika i oficira sa 1 general potpukovnikom....

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija