• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

23.09.2022

22:28

UKRAJINA, 212. DAN RATA! Amerika: Biće posledica! Odjekuju eksplozije, NATO sprema odgovor na referendume!

Reuters

Vesti

UKRAJINA, 212. DAN RATA! Amerika: Biće posledica! Odjekuju eksplozije, NATO sprema odgovor na referendume!

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 212. dan!

22.26 - Amerika upozorila Kinu: Biće posledica!

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se sa ministrom spoljnih poslova Kine Vanom Ji koga je upozorio na posledice u slučaju podrške Pekinga akcijama Rusije u Ukrajini, saopštio je Stejt department

 

20.36 - NATO: Ovo će biti odgovor na referendume

NATO će pojačati svoju pomoć Kijevu kao odgovor na ruske "lažne" referendume koji se održavaju na teritorijama Ukrajine, izjavio je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg

 

20.19 - U Melitopolju odjeknula eksplozija

U Melitopolju (Zaporoška oblast) odjeknula je eksplozija, sistem PVO Oružanih snaga Rusije oborio je ukrajinsku bespilotnu letelicu, saopštile su regionalne vlasti.

„Kijevski režim je ponovo pokušao da spreči referendum i donošenje istorijske odluke. Svi pokušaji su suzbijeni i biće suzbijani i ubuduće“, navodi se u saopštenju.

 

19.48 - Ova zemlja zabranjuje ruskim turistima ulazak na njenu teritoriju i sa šengenom

Finska će zabraniti ulazak ruskih turista i sa šengenskim vizama, rekao je danas finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto

19.23 - Zaporožje: Zelenski naredio teroristički napad!

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski lično je postavio zadatak da se organizuju teroristički napadi na oslobođenim teritorijama kako bi sprečio održavanje referenduma, saopštio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov

19.09 - Trenutna vojna situacija u Ukrajini

 

 

 

19.00 - Ukrajina granatira Donjeck


Ukrajinska vojska ponovo je granatirala naselja u Donjecku. Ukupno je ispaljeno 11 granata kalibra 152 milimetra i 12 granata „NATO“ kalibra 155 milimetara, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja povezanih sa ratnim zločinima Ukrajine.
Pored toga, ukrajinska vojska je prvog dana referenduma granatirala i Staromihajlovku, Jelenovku, Gorlovku. Ukupno je ispaljeno sedam granata kalibra 122 milimetra i 14 granata „NATO“ kalibra 155 milimetara.


Ranije danas je saopšteno da je ukrajinska vojska ispalila 10 granata na naselja u Donbasu.
 

 

18.44 - Peskov: Laž je...

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da je lažna informacija da je Rusija mobilisala više od 300.000 ljudi. Kako prenosi agencija RIA Novosti, ranije su se u brojnim medijima i na Telegram kanalima pojavili izveštaji da je mobilisano više od milion ljudi.

"Ovo su sve lažni izveštaji", rekao je Peskov za RIA Novosti.

 

18.40 - Zelenskog šokirao Izrael


Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je šokiran zbog toga što vlasti Izraela ne isporučuju Ukrajini oružje koje je tražio Kijev.


„Ne razumem šta se desilo sa Izraelom, šokiran sam. Izrael nam ništa nije isporučio, nula“, rekao je Zelenski u intervjuu francuskim televizijama.

Foto: AP/Tanjug

Zelenski šokiran Izraelom - ništa nam nisu isporučili


Kako je dodao, on razume da je situacija u samom Izraelu teška, ali tvrdi da je pozvao zemlju da Kijevu isporuči PVO sisteme. „Razumem da oni moraju da zaštite svoju teritoriju, ali onda sam saznao od naše obaveštajne službe da Izrael, u stvari, isporučuje te odbrambene sisteme drugim zemljama“, istakao je Zelenski.

 

17.46 - Moskva: SAD teraju Kijev da prebaci sukobe u Rusiju

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je danas da SAD trenutno ispoljavaju nekooperativnost i teraju režim u Kijevu da prebaci neprijateljstva na rusku teritoriju.

"Danas, Amerika je suštinski nekooperativna. Zajedno sa Londonom direktno tera Kijev da prebaci sukobe na našu teritoriju", rekao je Rjabkov, preneo je TAS S.

On je dodao da Amerika planira da se "bori do poslednjeg Ukrajinca kako bi nanela strateški poraz Rusiji".

"A sada su još pribegli i nuklearnoj uceni", dodao je.

Rjabkov kaže i da je ceo Zapad posredno uključen u rat protiv Rusije preko Ukrajine.

17.29 - Ukrajinska vojska je lansirala šest raketa iz američkog višecevnog raketnog bacača „Himars“ na mesto Svatovo u LNR, saopšteno je iz predstavništva republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

 

15.42 - U centru Moskve održava se patriotski miting i koncert u znak podrške Donbasu

 

 


15.15 - Rusko ministarstvo odbrane objavilo koji sektori će biti izuzeti od delimične mobilizacije!

15.00 - Ljudi u redovima čekaju da glasaju na referendumu!

14.54 - Erdogan: Imali smo 200 imena, Putin je stavio akcenat na jedno

 

14.11 - U toku likvidacija diverzanata

Šef administracije Zaporoške oblasti Evgenije Balicki izjavio je da je u oblasti oko grada Pologa otkrivena grupa ukrajinskih diverznata, prerušena u pripadnike Ruske garde. U toku je njihova likvidacija.

 

 

13.15 - Komisija UN: U Ukrajini počinjeni ratni zločini

Predsedavajući nezavisne istražne komisije za Ukrajinu Erik Moze izjavio je da je zaključeno, na osnovu dokaza prikupljenih u četiri ukrajinska regiona, da su u Ukrajini počinjeni ratni zločini, navodi Rojters.

- Na osnovu dokaza koje je prikupila, Komisija je zaključila da su u Ukrajini počinjeni ratni zločini - rekao je Moze u Savetu za ljudska prava UN sa sedištem u Ženevi.

Njegovo obraćanje usledilo je nakon istraga sprovedenih u Kijevu, Černihovu, Harkovu i Sumiju, gde je Komisija obišla 27 mesta i intervjuisala više od 150 žrtava i svedoka.

12.33 - Referendum u slikama

11.40 - Ukrajinci pokušali da gađaju Herson, PVO osujetio napad!

Prvog dana referenduma ukrajinska vojska je pokušala da granatira Herson, ali su ruske snage PVO uspele da odbiju napad, rekao je zamenik načelnika uprave Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

- Jutros je sistem PVO osujetio pokušaj nacionalista da granatiraju Herson. Prvi prioritet je bezbednost - rekao je Stremousov.
 

11.35 - Lider DNR Denis Pušilin glasio na referendumu za pripajanje DNR Rusiji

On je kameri pokazao svoj glasački listić na kojem se vidi obeležena stavka: „Da“

 

11.30 - Dramatično upozorenje premijerke Estonije Kaje Kalas: Ako Rusija isključi Baltik...

11.19 - Ukrajinske snage gađaju DNR da osujete održavanje referenduma

Ukrajinske snage gađaju mesta na području Donjecke Narodne Republike s namerom da osujete održavanje referenduma, saopštila je Narodna milicija DNR.

Ukrajinska vojska ispalila je i šest raketa iz američkih višecevnih raketnih bacača HIMARS na Stahanovo, saopštilo je Predstavništvo Luganske Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine. Za sada nema preciznih informacija o eventualnim žrtvama i materijalnoj šteti.

11.17 - Ukrajinci se zahvaljuju stranim "volonterima"

 

 

11.08 - Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko otkrio da li će biti mobilizacije u Belorusiji

10.12 - Glasanje u LNR

Glasačko mesto u okružnoj izbornoj komisiji u Stanično-Luganskoj bolnici u naselju Stanica Luganskaja u LNR. Glasali su medicinski radnici i stanovnici Stanično-Luganske oblasti, koja je u februaru oslobođena od ukrajinskih trupa, saopštava LNR.

 

 

08.54 - Rogov: Eksplozija u Melitopolju teroristički napad

Eksplozija koja je jutros ođeknula u Melitopolju je teroristički napad, a eksplozivna naprava je eksplodirala u blizini privatne kuće, izjavio je član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Prethodno je saopšteno da je u jutarnjim satima u Melitopolju ođeknula eksplozija.

„Izvršen je još jedan teroristički napad režima Zelenskog. Eksplozivna naprava je eksplodirala u blizini privatne kuće. Izbačena je iz automobila, povređenih nije bilo", rekao je Rogov za RIA Novosti.

Naveo je da su podaci o automobilu predati policiji i da je potraga za njim u toku. Rogov je optužio ukrajinske specijalne službe da stoje iza terorističkog napada.

08.46 - DNR: Sedam poginulih u granatiranjima ukrajinskih snaga

Štab teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke narodne republike (DNR) saopštio je da je u protekla 24 sata sedmoro civila poginulo u granatiranjima teritorije DNR koja su izvele ukrajinske trupe.

U granatiranjima je povređeno osam osoba, navodi agrencija RIA Novosti.

08.41 - "Naivno misliti da će Rusi izgubiti rat"

Ideje da će Rusi izgubiti rat u Ukrajini su „naivne“, izjavio je klinički psiholog dr DŽordan Piterson za Skaj NJuz.

Istakao je i da ne veruje da će oni na zapadu pobediti u tom sukobu.

- Šta ćemo tačno ovde da osvojimo? - pitao je Piterson.

07.49 - Ukrajinci u strahu  pregradili Južni Bug

Ukrajinska vojska pregradila je reku Južni Bug u Nikolajevu čamcima, jer strahuje od uplovljavanja ruskih vojnih brodova, svedoče fotografije koje su napravili žitelji Nikolajeva, a Sputnjiku poslao Sergej Lebedev iz Donjecka.

 

 

07.44 -U Donbasu počinje glasanje za ujedinjenje s Rusijom

U Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, kao i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, danas počinju referendumi o ulasku u sastav Rusije. Situacija je komplikovana u uslovima specijalne vojne operacije, ali vlasti su se potrudile da stvore maksimalno bezbedne uslove za glasanje.

 

 

07.33 - Eksplozija u Melitopolju

U centru Melitopolja u petak ujutru odjeknula je eksplozija, saopštio je predstavnik regionalne administracije Vladimir Rogov, navodeći da za sada nije poznat uzrok eksplozije i da je istraga u toku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Pera

pre 1 godinu

U Zaporozju su ukrajinci odlucili isto tako na referendum, a njih je 2/3 vise, pa ce se morati priznati i taj deo glasaca, a time vrcina stanovnika zaporozja zeli da ostane u ukrajini, to ako se postuju rezultati ..a ako ne onda samo ona 1/3 teritorije ostaje pod rusijom a ne cela regija

Kosta

pre 1 godinu

Na danasnji dan rusi kontrolisu 12% teritorije ukrajine, a pre 3 dana je bilo 15% , 2/3 zaporozja je pod ukrajinskom kontrolom i 1/3 hersona... Ruska vojska u ukrajini se suocava sa nedostatkom municije, naime municija dopremana iz rezervnih magacina i ogromnih skladista iz rusije pokazala se neispravnom i neupotrebljivom zboh dugog i neadekvatnog cuvanja....tako da se desava da celi borbeni kompleti granata su neispravni, a pocinje da se pojavljuju problemi i sa pesadiskom municijom

Srba

pre 1 godinu

Probijena je ruska linija kod Dvorcine, i sada ukrajinske trupe prete da otseku lugansku oblsst i ruske trupe u njoj. Lisicansk je obuhvacen sa 3 strane tako da je otvoren samo put prema istoku za snadbevanje ruskih branitelja U hersonskoj oblasti ukrajinci polako napreduju sa severa i juga i prema obalame Dnjepra i najverovatno u toku sutrasnjeg dana trupe u Hersonu ce biti opkoljene Ako referendumi "uspeju" rusi dozivljavaju " sramotu" na koju nisu racunali, naime ispada da je teritorija Rusije "okupirana" od " inferiornijih" ukrajinaca

Kosta

pre 1 godinu

Ukrajinci su presli reku Oskil i probili rusku liniju, tako da moze da se desi da luhsnsku iblast otseku od rusije. LISICANSK je opkoljen sa tri strane i samo postoji slobodan deo na istok. UKRAJINCI napreduju u hersonskoj oblasti na severu i jugu prema Dnjepru i samo je pitanje dana kada ce izbiti na reki i opkoliti rusku vojsku u gradu. 7 tenkova 3 bmp i 2 vozils tigar zarobljeni su pri proboju ruske linije u luganskoj oblassti, i svi bez municije, sta znaci da snadbevanje municijom predstavlja problem za rusku vojsku

Rale

pre 1 godinu

4 drona iranske proizvidnje oboreni ispred Odese Jedince regrutirane u ovom novom talasu opremaju se starim sivjetskim oruzijem, tenkivima t-64, t-62, pa cak i t-55, koji su potpuno nesodvetni protiv danasnjeg PT oruzija Selo Jakivka u donjeckoj oblasti, pored bahnuta je u ukrajinskim rukama, pripadnici wagneer grupe su doziveli strahovite gubitke i morali su se povuci iz sela Ponovo je unistena skela za prelaz na dnjepru, u hersonskoj oblasti, to sto nemogu da dobiju popunu u municiji strasno hendikepira ruske jedinice koje brane graf

Kosta

pre 1 godinu

Novo formirane jedinice ruske viojske, dobijaju staru sovjetsku opremu, tenkove T-64, T-62, oklopne transportere btr-70 i izvidjacka vozila brdm-2.....novia vozila ili ima u vrlo malom broju ili nema uopste( vecina je ili u borbama ili unistena u ukrajini) a fabrike ne stizu da sadasnjim tempon popune ni 1/4 potrebne kolicine i zato ubrzavaju proizvodnju koja ce biti na potrebnom nivou tak za 6-8 meseci.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17