• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/mediji

31.10.2022

15:11 >> 22:01

Ameri ne veruju Ukrajini, pokrenuli inspekciju oružja! Bivši generali: Vagner regrutuje avganistanske komandose! (FOTO/VIDEO)

AP/Tanjug

Vesti

Ameri ne veruju Ukrajini, pokrenuli inspekciju oružja! Bivši generali: Vagner regrutuje avganistanske komandose! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini, 250. dan

22.00 - Zvaničnik SAD: Pokrenute inspekcije oružja u Ukrajini

SAD su ponovo pokrenule inspekcije u Ukrajini kako bi propratile šta se dešava sa oružjem, vrednim više milijardi dolara koje je isporučeno Kijevu, izjavio je danas visoki američki zvaničnik.

On je rekao da se ukrajinska vlada obavezala da će čuvati i voditi računa o oružju i da nema verodostojnih dokaza da je ono preusmereno na neku drugu stranu, preneo je Rojters.


Zvaničnik, koji nije želeo da bude imenovan, kazao je da su SAD nedavno ponovo pokrenule inspekcije na licu mesta kako bi proverile zalihe oružja u Ukrajini kad god i gde god bezbednosni uslovi to dozvoljavaju.

Inspekcije na licu mesta su rutinski deo sporazuma koje zemlje potpisuju sa SAD kada im one obezbeđuju određeno oružje, podseća Rojters.

21.38 - SAD: Izlazak Rusije iz sporazuma o žitu veoma štetan

Prekid učesća Rusije u sporazumu o transportu žitarica preko Crnog mora ima neposredne šstetne uticaje na globalno snabedavnje hranom, rekao je danas portparol americkog Stejt departmenta Ned Prajs.

On je dodao da su zbog neizvesnosti oko produžetka te inicijative porasle cene hrane, prenosi Rojters.

Rusija je u subotu saopštila da obustavlja učešće u sporazumu o žitu nakon napada u Sevastopolju na ratne brodove njene Crnomorske flote i na trgovačka plovila koja su angažovana za obezbeđenje žitnog koridora.

Dogovor koji su postigli Ukrajina i Rusija 22. jula u Istanbulu uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske rezultirao je izvozom nekoliko miliona tona prehrambenih proizvoda iz crnomorskih luka u Ukrajini.

Rojters navodi da su brodovi koji prevoze žito danas nastavili da plove iz ukrajinskih luka.

21.20 - Zona evakuacije građana u Hersonskoj oblasti proširena na 15 kilometara od Dnjepra

Zona evakuacije stanovnika u Hersonskoj oblasti proširena je na 15 kilometara od Dnjepra, zbog toga što Kijev priprema intenzivan raketni napad na branu Kahovsku hidroelektranu, izjavio je vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saljdo.

- Zbog mogućnosti da ukrajinski režim primeni zabranjene metode ratovanja, kao i dostupnih podataka da Kijev priprema intenzivan raketni napad na branu Kahovske hidroelektrane, postoji direktna opasnost od poplave teritorije Hersonske oblasti, uništenja civilne infrastrukture velikih razmera i humanitarne katastrofe - napisao je Saljdo na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, on je doneo odluku o proširenju zone evakuacije stanovnika na 15 kilometara od Dnjepra.

On je istakao da Hersonska oblast ostaje pod pouzdanom zaštitom ruskih snaga, a odluka o proširenju zone evakuacije omogućiće stvaranje ešalonske odbrane, koja će obezbediti mogućnost odbijanja napada ukrajinske vojske i zaštite civila.

20.10 - Bivši generali: Vagner regrutuje avganistanske komandose

 Ruska vojska regrutuje za borbe u Ukrajini pripadnike specijalnih jedinica Vojske Avganistana, izjavila su danas agenciji AP tri bivša avganistanska generala.

Oni su naveli da je reč o pripadnicima avganistanke vojske koji su se borili zajedno sa američkim snagama i posle haotičnog povlačenja SAD prošle godine pobegli u Iran.

Prema njihovim rečima, Rusi pokušavaju da privuku hiljade nekadašnjih avganistanskih komandosa u "svoju legiju stranaca" ponudama o stabilnim platama od 1.500 dolara mesečno.

Nude im i sigurna utočišta za njih i njihove porodice kako bi izbegli deportaciju u Avganistan u ruke talibana, što bi, kako mnogi smatraju, za njih značilo smrt.

- Oni ne žele da se bore, ali nemaju izbor - rekao je jedan od generala, Abdul Raof Arghandival i dodao da se desetine avganistanskih komandosa koji su sada u Iranu, a sa kojima on komunicira porukama, najviše plaše deportacije.

- Kažu mi hajde daj nam neko rešenje. Šta da radimo? Ako se vratimo u Avganistan talibani će nas pobiti - kazao je on.

Arghandival je naveo da regrutovanje Avganistanaca sprovode pripadnici ruske plaćeničke grupe Vagner.

Drugi bivši general Hibatulah Alizai poslednji komandant avganistanskog generalštaba pre nego što su talibani preuzeli vlast, izjavio je da u regrutovanju pomaže jedan bivši komandant avganistanskih specijalaca koji je živeo u Rusiji i govori ruski jezik.

Za sada se ne zna kolikom broju njih je ruska strana pokušala da priđe, ali je jedan od pripadnika specijalnih jedinica rekao za AP da komunicira preko WhatsApp-a sa oko 400 drugih komandosa koji razmatraju ponude.

On je kazao da se mnogi poput njega plaše deportacije i da su ogorčeni što su ih SAD napustile.

- Mislili smo da su mogli da naprave poseban program za nas, ali niko nije ni pomislio na nas - rekao je bivši komandos, koji je zatražio da ne bude imenovan jer se plaši za sebe i svoju porodicu.

- Samo su nas sve ostavili u rukama talibana - istakao je on.

Komandos je rekao da su njemu ponudili ruske vize za njega, kao i za njegovo troje dece i suprugu koji su još u Avganistanu.

Drugima je ponuđeno produženje viza u Iranu, dodao je on.

Kazao je i da čeka da vidi šta će drugi u WhatsApp grupama odlučiti, ali da misli da će mnogi prihvatiti ponudu.

20.00 - Ponovo vazdušna uzbuna u više regiona Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u Poltavskoj oblasti Ukrajine, izjavio je lider regionalne vojne administracije Dmitrij Lunjin.

U Harkovskoj oblasti čuju se eksplozije. U Harkovu i Krivom Rogu objavljena je uzbuna za vazdušnu opasnost.

19.50 - Elimisana veća grupa stranih plaćenika

U napadu na gasnu stanicu u predgrađu Zaporožja ubijeno je oko 40, a ranjeno oko 60 plaćenika. Ovo je u ponedeljak, 31. oktobra, saopštio predsednik pokreta „Mi smo uz Rusiju“, član Glavnog saveta regionalne administracije Vladimir Rogov.

Dan ranije, strani plaćenici koji su bili na distributivnoj stanici u južnom predgrađu Zaporožja pogođeni su MLRS-om Smerč. Kao rezultat udara, uništeno je oko 40 stranih plaćenika, oko 60 militanata je ranjeno različite težine, napisao je on na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, ranjeni plaćenici su prebačeni u 5. i 9. kliničku bolnicu.

19.15 - Zona evakuvacije 15km od Dnjepra

Vlasti Hersonske oblasti odlučile su da prošire zonu evakuacije na 15 km od Dnjepra.Reč je o naseljima Novokahovskog okruga, Golopristanskog, Aleškinskog, Kahovskog, Gornostajevskog, Velikolepetihskog i Verhnerogačičkog okruga, rekao je vršilac dužnosti načelnika regiona V.Saldo.

Ova odluka će stvoriti slojevitu odbranu koja će omogućiti odbijanje napada ukrajinskih oružanih snaga i zaštitu naših civila. Ruska vojska mora da ispuni svoj zadatak bez ugrožavanja civilnog stanovništva. Naš apsolutni prioritet je bezbednost ljudi.

19.05 - Ostaju blokirane ukrajinske luke

Saobraćaj duž bezbednosnog koridora u Crnom moru je obustavljen do rasvetljavanja situacije sa terorističkim napadom u Sevastopolju, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Do razjašnjenja situacije oko terorističkog napada koji je Ukrajina izvršila 29. oktobra na ratne i civilne brodove u gradu Sevastopolju, obustavljeno je kretanje duž bezbednosnog koridora definisanog Crnomorskom inicijativom, navodi agencija.

Takođe su dodali da je kretanje brodova duž bezbednosnog koridora nedopustivo, jer ga Kijev koristi za vođenje neprijateljstava.

18.30 - Napad na Marinku i Novomihajlovku

Jedinice NM DPR i ruske 150. motorizovane divizije pokrenule su ofanzivu na selo Marinka, zapadno od Donjecka, u kome se ukrajinske snage osam godina ukopavaju i prave utvrđenja.

Postoje izveštaji o napredovanju Oružanih snaga Rusije na severnoj periferiji Marinke i uspostavljanju kontrole nad teritorijom internata broj 3.

 

 

U centru naselja ruske trupe su napredovale ka aveniji Družbi i zauzele 2 ulice.

Južno od Marinke, vojnici 39. motorizovane brigade Oružanih snaga RF napreduju ka Ugledaru. Sa juče zauzetih visova započeli su juriš na Novomihajlovku.

Artiljerija, kao i frontovska i jurišna avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, intenzivno udaraju na položaje Oružanih snaga Ukrajine u blizini linije dodira.

17.45 - Ukrajinsko PVO hvali nemački IRIS-T

Nemački protivvazdušni raketni sistem IRIS-T, koji je Ukrajina dobila dan ranije, pokazao je 100% rezultat tokom današnjeg masovnog ruskog raketnog napada na Ukrajinu. Ovo je u eteru teletona saopštio Jurij Ignat, predstavnik Vazduhoplovstva.

Istovremeno, Vazduhoplovstvo je naglasilo da je potrebno više sistema PVO za pouzdaniju zaštitu ukrajinskog neba.

Tražimo i nastavljamo da pozivamo svet da Ukrajini obezbedi oružje. Potrebni su nam sistemi protivvazdušne odbrane. Sredstva koja smo već izneli, IRIS-T treba više. Ovaj sistem funkcioniše i radio je danas i radio je sa 100% rezultata“, naglasio je.

17.20 - Oružane snage Ukrajine izgubile su dva helikoptera Mi-8MSB

Vazduhoplovstvo je do danas već izgubilo dva ukrajinska helikoptera Mi-8. Pre par sati utvrdili smo tačku udara Mi-8MSB u Konstantinovki.

Mi-8 je leteo na ruti Berestovoje – Sporno duž linije dodira.

 

 

16.53 -  Ukrajinski diverzanti ne miruju

Ukrajinski diverzanti pokušali su da spreče polaganje nove deonice gasovoda u Zaporoškoj oblasti, bilo je pokušaja da se ona digne u vazduh, izjavio je vršilac dužnosti gubernatora regiona Evgenije Balicki.

- Suočavali smo se sa mnogim problemima, ali smo ih ipak prevazišli. I diverzantske grupe su više puta hvatane, bilo je pokušaja dizanja u vazduh, bilo je pokušaja da se spreči polaganje cevi. Sada čuvamo gasovod snagama naše teritorijalne odbrane, lokalne policije i Ruske garde. Zato što shvatamo da će ovaj objekat privući posebnu pažnju naših neprijatelja - rekao je Balicki za televiziju „Rusija 24“.

Ranije je generalni direktor preduzeća „Melitopoljgas“ Oleg Kvač saopštio da je u Zaporoškoj oblasti za dva meseca postavljeno više od 70 kilometara novog gasovoda.

16.15 - Brifing Ministarstva odbrane Rusije

- Visokopreciznim oružjem, vazdušnog i morskog baziranja, pogođene su svi naznačeni vojni i energetski objekti Ukrajine;

- Ruske jedinice su odbile napade Oružanih snaga Ukrajine u području Krasnog Limana, likvidirano je više od 170 ukrajinskih vojnika.

- Ruske oružane snage uništile su više od 60 ukrajinskih vojnika u području Donjecka.

- Oružane snage RF vratile su Oružane snage Ukrajine na prvobitne položaje u delu fronta od Nikolajeva do Krivog Roga, nakon neuspešne ukrajinske ofanzive. U tom području uništena je nemački artiljerijski sistem "Panzerhaubitze-2000";

- Ruske trupe likvidirale su više od 110 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine i stranih plaćenika u području Kupjanska;

- Operativno-taktička avijacija, raketne snage i artiljerija uništili su 205 objekata.

15.00 Britanci pokušali da vrbuju ruskog vojnog atašea u Hagu

Ambasador Holandije Hiles Pluh pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije gde mu je uručen protest zbog navodnog pokušaja vrbovanja britanske obaveštajne službe ruskog vojnog atašea u Hagu 20. oktobra, saopštio je ruski MIP.
- U razgovoru je bilo istaknuto da su ovakve provokativne akcije neprihvatljive, da su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima iz 1961. godine i da ometaju normalno funkcionisanje ruskih misija u inostranstvu - navodi se u saopštenju.
- Poslednjih godina na teritoriji Holandije je protiv ruskih službenika izvršeno nekoliko ovakvih provokacija od strane stranih obaveštajnih službi, koje se, kao što vidimo, na holandskoj teritoriji osećaju kao kod kuće. U decembru 2018. godine službenici CIA su prišli u parku diplomati stalne misije pri Organizaciju za zabranu hemijskog oružja, a u decembru 2019. godine - ubeđivali su u zatvorenom prostoru aerodroma Shiphol u Amsterdamu atašea ruske ambasade da sarađuje - navodi se u izveštaju.

14.30 London tvrdi, Rusi u problemu, puške u jedva upotrebljivom stanju

Foto: AP/Photo

Izveštaj britanskih obaveštajaca iz Ukrajine za 31. oktobar 2022. godine
Rusija je od sredine oktobra rasporedila nekoliko hiljada novomobilisanih rezervista na liniju fronta u Ukrajini. U mnogim slučajevima su loše opremljeni, navode britanski obaveštajci.
U septembru su, navodi se u izveštaju, ruski oficiri bili zabrinuti da neki nedavno mobilisani rezervisti stižu u Ukrajinu bez oružja.
- Slike otvorenog koda sugerišu da su puške koje su izdate mobilisanim rezervistima tipično AKM, oružje koje je prvi put predstavljeno 1959. Mnoge su verovatno u jedva upotrebljivom stanju zbog lošeg skladištenja - prenose obaveštajci.
AKM ispaljuje municiju kalibra 7,62 mm, dok su ruske regularne borbene jedinice uglavnom naoružane puškama AK-74M ili AK-12 kalibra 5,45 mm.
- Integracija rezervista sa vojnicima po ugovoru i borbenim veteranima u Ukrajini će značiti da će ruski logističari morati da gurnu dve vrste municije za malokalibarsko oružje na položaje na liniji fronta, a ne jednu. Ovo će verovatno dodatno zakomplikovati ionako napeti logistički sistem Rusije - zaključuju britanski obaveštajci.

14.00 Švajcarsko ne za Ukrajinu - Berlin ovo nije očekivao

Švajcarska ne dozvoljava Nemačkoj da prebaci u Ukrajinu protivavionsku municiju švajcarske proizvodnje, piše Frankfurter Allgemeine.
List primećuje da je 14. oktobra Kijev izvestio da ukrajinska vojska ostaje bez municije za nemačku ZSU Gepard. Istovremeno, Bundesver ima određene zalihe municije za Gepard u skladištima i nemačko Ministarstvo odbrane je izrazilo spremnost da ih prebaci u Ukrajinu, međutim, poteškocěa leži u činjenici da su granate koje su preostale u skladištima proizvedene od strane kompanije za oružje Oerlikon-Buhrle iz Švajcarske.

13.30 Scenario ruskog napada sa severa Ukrajine, Putin ima nekoliko opcija za veliki udar

Sa operativne tačke gledišta, postoji nekoliko opcija za vojna dejstva sa severa Ukrajine, počevši od zapadne granice Ukrajine pa do Sumske i Harkovske oblasti, objašnjava za list "Literaturna˙ gazeta" bivši izraelski obaveštajac Jakov Kedmi.
- Ovo bi moglo da odseče ostatak Ukrajine od snabdevanja opremom, oružjem i municijom. Ali možemo govoriti i o istovremenoj ofanzivi u Nikolajevskoj oblasti sa pristupom Pridnjestrovlju i ovladavanjem crnomorskom obalom. Međutim, najbliži put do Pridnjestrovlja ne leži preko Nikolajeva, već kroz Ternopoljsku oblast. Ako ruska grupacija bude 500 hiljada ljudi, Generalštab će imati nekoliko opcija za korišćenje ovih snaga - kazao je Kedmi.
Nije dzabe što Zapad tako histerično vrišti da je poraz Ukrajine njegov poraz i njegova katastrofa, kaže on. 

13.00 Lansiranja krstarećih raketa na ukrajinske ciljeve sa Crnog mora (VIDEO)

 

 

Oružane snage RF vratile su Oružane snage Ukrajine na prvobitne položaje u delu fronta od Nikolajeva do Ęrivog Roga, nakon neuspešne ukrajinske ofanzive. U tom području uništen je nemački artiljerijski sistem "Panzerhaubitze-2000";
Ruske trupe likvidirale su više od 110 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine i stranih plaćenika u području Ęupjanska;
Operativno-taktička avijacija, raketne snage i artiljerija uništili su 205 objekata.

12.30 Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

Visokopreciznim oružjem, vazdušnog i morskog baziranja, pogođene su sve naznačene vojne i energetske objekte Ukrajine, prenosi Sputnjik.
- Ruske jedinice su odbile napade Oružanih snaga Ukrajine u području Ęrasnog Limana, likvidirano je više od 170 ukrajinskih vojnika.
- Ruske oružane snage uništile su više od 60 ukrajinskih vojnika u području Donjecka.
- Oružane snage RF vratile su Oružane snage Ukrajine na prvobitne položaje u delu fronta od Nikolajeva do Ęrivog Roga, nakon neuspešne ukrajinske ofanzive. U tom području uništen je nemački artiljerijski sistem "Panzerhaubitze-2000";
- Ruske trupe likvidirale su više od 110 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine i stranih plaćenika u području Ęupjanska;
- Operativno-taktička avijacija, raketne snage i artiljerija uništili su 205 objekata.

12.00 Novi sukob? Ruska raketa pala u Moldaviju VIDEO

Ruska raketa koju je oborio ukrajinski PVO sistem pala je u Moldaviju, prenosi "Glavkom" pozivajući se na Ministarstvo unutrašnjih poslova Moldavije.
Raketa je pala 31. oktobra ujutru u severni deo grada Navslača u Republici Moldaviji, koji se nalazi na granici sa Ukrajinom. Trenutno nema povređenih, ali je nekoliko kuća oštećeno.
Napominje se da su ukrajinske vlasti izvestile da je jutros izvršen napad dronom na branu Dnjestar na teritoriji Ukrajine, koja se nalazi kilometar od brane u Navslaču. Ruski napad nije oštetio branu, ali su bile ugrožene električne komponente povezane sa njom. Ukrajinske vlasti saopštavaju da trenutno ne postoji opasnost od poplava.

 

 

11.30 Sprečen upad gliserom ukrajinskih diverzanata u Energodar

Ruska vojska je likvidirala ukrajinsku diverzantsku grupu u blizini nuklearne elektrane Zaporožje. Ona je 30. oktobra osujetila pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da iskrcaju diverzantsko-izviđačku grupu u blizini nuklearne elektrane (NPP) Zaporožje.
Portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov rekao je na brifingu da je grupa imala zadatak da prodre u grad Energodar.
- Jedan gliser ukrajinskih oružanih snaga je uništen tokom pokušaja iskrcavanja ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe u gradu Energodar u Zaporoškoj oblasti - rekao je general-potpukovnik Konašenkov.
Prema rečima portparola, u poslednja 24 sata tri puta su ukrajinske snage granatirale Energodar i teritorije pored Zaporoške NE, sa ukupno 10 granata. Prisustvo predstavnika Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u postrojenju nije odvratilo Kijev, smatra Konašenkov.
- Uprkos prisustvu predstavnika IAEA u nuklearnoj elektrani Zaporožje, kijevski režim nastavlja sa provokacijama kako bi stvorio pretnju od katastrofe koju je napravio čovek - rekao je portparol. NE Zaporožje zauzela je ruska vojska u martu, samo nekoliko dana nakon početka specijalne operacije u Ukrajini.

11.00 Italija okreće leđa Kijevu - Ukrajina bi pregovarala kada bi Zapad smanjio vojnu pomoć

Lider vladajuće partije „Napred Italija" i bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni smatra da bi ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski mogao da sedne za pregovarački sto kada bi Zapad prekinuo vojnu pomoć Ukrajini.
 Samo kada bi Ukrajina u jednom trenutku shvatila da više ne može da računa na oružje i pomoć i kada bi Zapad obećao da će obezbediti stotine milijardi dolara za obnovu njenih ratom razorenih gradova - rekao je Berluskoni odgovarajući na pitanje da li su mogući mirovni pregovori za rešavanje ukrajinske krize.
- Možda bi u tom slučaju Zelenski mogao da pristane da sedne za pregovarački sto - rekao je Berluskoni u intervjuu za novu knjigu italijanskog novinara Bruna Vespe, koja će biti objavljena 4. novembra.

10.30 Ukrajina nema šanse, Putin sprema 500.000 vojnika

Foto: AP Foto

Tekst potpisa

Delimična mobilizacija dramatično jača rusku vojsku, tvrdi bivši izraelski obaveštajac Jakov Kedmi.
Ukrajina nema šanse, smatra on.
- Prema britanskim obaveštajnim službama, do 500.000 ruskih vojnika moglo bi da bude uvedeno u Ukrajinu u novembru. To ne ostavlja nikakve šanse za Oružane snage Ukrajine - kazao je Kedmi.
Nije dzabe što Zapad tako histerično vrišti da je poraz Ukrajine njegov poraz i njegova katastrofa, kaže on. 
- Mislim da će ostatak 2022. godine biti bogat događajima koji će imati ogroman uticaj na život čovečanstva u narednoj godini - rekao je Kedmi za list "Ëčňĺđŕňóđíŕ˙ ăŕçĺňŕ".

10.00 Nekoliko hidroelektrana je izbačeno iz stroja

Tokom jutrošnjeg raketnog napada, najmanje trideset objekata energetske infrastrukture Ukrajine je pogođeno, napisao je na svom telegram kanalu ruski ratni reporter Evgenije Podubni.
Nekoliko hidroelektrana je izbačeno iz stroja: Dnjeprovska, Južnodnjestrovska, Kanevska i Kremenčugska. Oglasio se Kličko, tvrdi da je Kijevu  oštećen energetski objekat koji je snabdevao strujom 350.000 stanova u Kijevu
Nakon udara rakete, požar u hidrocentrali u Kremenčugu, centralna Ukrajina.

 


U mnogim gradovima Ukrajine nestala je struja, a zbog jutrošnjih napada na objekte energetske infrastrukture počinju restrikcije struje u zemlji, saopštio je kabinet Vladimira Zelenskog.

 

09.30 Obustavljen rad metroa u Harkovu

Nakon eksplozija u Harkovu obustavljen je rad metroa. Ukrajinske vlasti navode da je pogođen objekat vitalne infrastrukture.
Kako pišu ukrajinski mediji, oko deset eksplozija odjeknulo je jutros u Kijevu.

09.00 UN, Tuska i UKR dogovorile plan za kretanje 16 brodova

Ujedinjene nacije, Turska i Ukrajina dogovorile su sinoć plan kretanja za 16 brodova koji se nalaze u turskim vodama.
Plan, koji će važiti od danas, dogovoren je dan nakon što je Rusija suspendovala učešće u sporazumu za žito koji dozvoljavala izvoz žitarica iz ukrajinskih luka, preneo je Rojters.
U saopštenju Zajedničkog koordinacionog centra (JČ) u Istanbulu, gde radi rusko, ukrajinsko i tursko osoblje i osoblje UN, navodi se da su se tri delegacije saglasile i da danas budu obezbeđene inspekcije za 40 odlaznih plovila.

07.55 - U Dnjepropetrovskoj oblasti na meti napada je bila energetska infrastruktura, saopštile su ukrajinske vlasti, delovi Kijeva bez struje, u Harkovu stao metro

07.53 - Horor na nebu

Na nebu iznad Ukrajine leti oko 40 raketa, piše na svom telegram kanalu savetnik ukrajinskog ministra policije Anton Geraščenko. Po njegovim rečima, u Kijevu su odjeknule minimum tri eksplozije.

07.47 - Eksplozije se čuju u Kijevskoj oblasti, Harkovu, Krivom Rogu, Zaporožju koji se nalazi pod kontrolom Kijeva, u Hmeljnickoj, Volinjskoj i Lavovskoj oblasti na zapadu Ukrajine.

 

 

07.41 - Uzbuna u celoj Ukrajini!

U celoj Ukrajini objavljena je uzbuna. Ruske raketne snage nastavljaju da gađaju vojne i energetske objekte po celoj Ukrajini. Eksplozije odjekuju u Poltavskoj, Vinickoj, Kirovgorodskoj, Zaporoškoj (delu koji se nalazi pod kontrolom Kijeva) i Dnjepropetrovskoj oblasti.
Dejstvuje ukrajinski PVO.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Gvozden

pre 1 godinu

Eto dobre ideje za scenario nove serije sa Zelenim u glavnoj ulozi: povatak korenima u kameno doba - umesto Interneta - klinasto pismo, umesto struje - logorska vatra, umesto solitera - udobne pećine. A Zeleni ponovo izabran jednoglasno za plemenskog vodju.

Necer

pre 1 godinu

Daj neka neko kaže ovim Englezima da su SMEŠNI! Hahahahahaha Rusi nemaju puške? Puške???

Janko

pre 1 godinu

Englezi u problemu izrastao im nos dužii nego kod Pinokija!!!...HITNO SAZVATI KONZORCIMU KLINIČKOG CENTRA U LONDONU ST.MARY KAKO BI SPASILI LICE ENGLESKE DRŽAVE!!

Srba

pre 1 godinu

Put između Kremine i Svatova je potpuno pod kontrolom ukrajinaca koji su čak ušli u Novoaleksandrivku i Krasnoričensk koji su 10km od puta prema istoku. Sada su glavne linije snadbevanja za Severodonjeck i Lisičansk u prekidu pa mora da se ide sporednim šumskim putevima, i zbog toga ruske snage koje i dalje pokušavaju da zazmu Bahmut imaju otežano snadbevanje.

PETAR

pre 1 godinu

LONDON JE U PRAVU,RUSPE PUSKE U PROBLEMU ISPUCALI SVE KOZNE METKE U PIZDU LIZ TRASOVU-TRAS ,TRAS I GOTOVA ..BICE RUSKIH PUSAKA I NA LED SKVERU NE SEKIRAJTE SE NO BRINITE KAKO DA PREZIVITE BANDITI JADNI KOJI STE OPLJACKALI SVET ,E SADA K...C TOBICETE OD ISTOG

Bojan

pre 1 godinu

Majmuni glupi,inspekcija oruzja je normalna stvar izmedju SAD I ZEMLJE KOJOJ DAJU ORUZJE...JEBEM VAM NOVINARSTVO

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Priština čini sve da protera Srbe: Petković sa Kvintom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji
Politika

Priština čini sve da protera Srbe: Petković sa Kvintom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorima i predstavnicima zemalja Kvinte u Beogradu - SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji, koje je upoznao sa političko-bezbednosnom situacijom na KiM, sa posebnim osvrtom na poslednju rundu dijaloga u Briselu.

29.03.2024

15:23

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija