• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

27.11.2022

22:59

NJUJORK TAJMS: DOVOZILI SU RANJENIKE JEDAN ZA DRUGIM, UNIŠTENA JURIŠNA GRUPE VOJSKE UKRAJINE KOD KAMENKA, Ruski avioni u borbenoj misiji (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

NJUJORK TAJMS: DOVOZILI SU RANJENIKE JEDAN ZA DRUGIM, UNIŠTENA JURIŠNA GRUPE VOJSKE UKRAJINE KOD KAMENKA, Ruski avioni u borbenoj misiji (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini, 277. dan

Norveški ministar: Oslo ne vidi direktnu vojnu pretnju od Rusije

Uprkos aktuelnim dešavanjima u Ukrajini Norveška ne vidi direktnu vojnu pretnju od Rusije, izjavio je norveški ministar odbrane Bjorn Arild Gram.
U intervjuu nemačkom listu „Frankfurter algemajne zontagscajtung" objavljenom u nedelju, Gram je primetio da se nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini saradnja između Norveške i Rusije promenila.
„Istovremeno smo zadržali neke linije komunikacije, sarađujemo u oblasti ribolova i zajedno se bavimo spasavanjem na moru. Održali smo i vezu između naših vojski, ali sa mnogo manje aktivnosti", naglasio je norveški ministar.

Istovremeno je dodao da bi „u nekom trenutku sve trebalo da se vrati u normalu".
„Ali može se desiti da sve više neće biti kao pre, jer i ova situacija ima dugoročne posledice", smatra norveški ministar.

Uništenje jurišne grupe Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Kamenka

 

 

Izviđači 9. puka Narodne milicije DNR otkrili su kretanje diverzantsko-izviđačke grupe Oružanih snaga Ukrajine u rejonu Kamenka.
Značaj izviđačkih dronova u savremenim oružanim sukobima je neprocenjiv. Upravo je blagovremeno otkrivanje jurišne grupe od strane posade bespilotnih letelica omogućilo da se pogodi ukrajinske snage pre kontakta sa vatrom.

Republikanci zahtevaju jaču kontrolu ukrajinskog oružja!

Republikanska partija SAD zahteva da se pojača kontrola nad oružjem koje se isporučuje Ukrajini, javlja "Vašington post" pozivajući se na svoje izvore iz te stranke.
Ęongresmeni su već upozorili Bajdena da očekuju od njega da strože nadgleda isporuku oružja Ęijevu, navodi list.
Iznos vojne pomoći koju su SAD prebacile Ukrajini približava se iznosu od 20 milijardi dolara.

Njujork Tajms "Dovozili su ranjenike jedan za drugim"

„Sanitetska vozila, oklopni transporteri i automobili su uz škripu dovozili ranjenike jedan za drugim" - izveštava Njujork Tajms o masovnim gubicima Oružanih snaga Ukrajine kod Artjomovska.
Američki list izveštava o kolosalnim gubicima ukrajinskih militanata, navodeći cifru od 250 ranjenih dnevno.

Ruska armija vodi ofanzivu u Donbasu 

 

 

Ruska armija vodi ofanzivu u Donbasu i granatira položaje Oružanih snaga Ukrajine skoro duž cele linije fronta - rezime Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine:
- Na Limanskom, Artemovskom i Avdejevskom pravcu ruska vojska nastavlja da usmerava svoje glavne napore na ofanzivu.
- Na pravcima Ęupjansk, Zaporožje i Herson, Oružane snage RF su u defanzivi.
- Oružane snage RF izvele su 4 raketna udara na transportne i infrastrukturne objekte u Zaporožju i Dnjepropetrovskoj oblasti, a izvele su i više od 10 napada iz MLRS-a.
- Pretnja udara na kritičnu infrastrukturu Ukrajine ostaje.
 
Ruski avioni u borbenoj misiji tokom specijalne operacije

 

 

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak Su-35 u borbenom naletu.
Posade višenamenskih aviona patroliraju određenim područjima i štite borbene avione i borbene helikoptere dok napadaju vojne ciljeve ukrajinske vojske.

Vatikan nudi da bude domaćin pregovora Rusije i Ukrajine

Foto: Vatican

Vatikan je ponudio da organizuje pregovore izmedu Ukrajine i Rusije na svojoj teritoriji, rekao je za "Mediaset" šef spoljnopolitičkog odeljenja Katoličke crkve nadbiskup Pol Ričard Galaher.

On je napomenuo da su Vatikan i papa uvek bili otvoreni za pregovore od početka sukoba, ali da "još nije dobijen konkretan odgovor", preneo je ukrajinski "Glavkom".
Galaher je objasnio da ponuda ostaje važeća.
- Smatramo da je prikladno i potrebno da ponudimo i obezbedimo ovo mesto (za pregovore). Sveti otac bi imao veoma pozitivan pogled na situaciju kada bi na pregovore pristale obe strane, sa dobrim namerama i u duhu traženja mira i dijaloga - saopštio je vatikanski nadbiskup.

Belorusija utvrđuje granicu sa Ukrajinom

Belorusija utvrđuje svoju granicu sa Ukrajinom u regionu Brest, izjavio je danas predstavnik beloruske pogranične službe Eduard Jermakov.
- Granica u oblasti Pinska se pojačava, u šta ulazi sređivanje puteva i tampon zone, postavljanje signalizacije i video nadzora. Graničari su u povećanoj pripravnosti -  rekao je Jermakov za kanal STV.
On je istakao da je "situacija na granici stabilna i pod kontrolom", ali je dodao da su graničari "spremni ukoliko dođe do bilo kakve promene situacije", preneo je TAS S.
Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je ranije da je Ukrajina prebacila 15.000 vojnika na granicu sa Belorusijom.

Načelnik MUP-a Ukrajine Monastirski: Zbog nedostatka struje sve više nasilja u porodici

U Ukrajini su učestali slučajevi nasilja u porodici zbog nedostatka struje u stambenim zgradama, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirski.
- Povećan je broj poruka na telefonskim linijama o nasilju u porodici. Nasilje ne treba prenositi na rođake i prijatelje. Ovo je važno za razumevanje nas kao nezavisne punopravne nacije - citira Monastirski na svom Telegram kanalu.
Ministarstvo energetike Ukrajine je u sredu saopštilo da su zbog ruskih štrajkova sve nuklearke i većina termoelektrana i hidroelektrana privremeno bez struje, a velika većina potrošača električne energije ostala je bez struje. Ministarstvo energetike je u četvrtak saopštilo da je obnovljeno napajanje kritičnih infrastrukturnih objekata.
Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Ruske Federacije , 23. novembra je zadat masivan udarac vojnom sistemu komande i kontrole Ukrajine i povezanim energetskim objektima, pogođeni su svi namenski objekti.
Napadi na ukrajinsku infrastrukturu Oružanih snaga Rusije počeli su 10. oktobra - dva dana nakon terorističkog napada na Krimski most, iza kojeg, prema navodima ruskih vlasti, stoje ukrajinske specijalne službe. Udari se izvode na objekte energetike, odbrambene industrije, vojne komande i veze. Od tada se u ukrajinskim regionima svakodnevno objavljuju upozorenja o vazdušnim napadima, ponekad i širom zemlje. Posle štrajkova 15. novembra, ukrajinski premijer Denis Šmigal rekao je da je skoro polovina energetskog sistema zemlje već stavljena van pogona - prenela je RIA

London isporučio rakete Kijevu

Ministarstvo odbrane Veliki Britanije potvrdilo je da je ta zemlja, kao deo vojne pomoći, ukrajinskim snagama isporučila precizno vođene rakete "Brimstone 2".
- Ta pomoć imala je ključnu ulogu u zaustavljanju napredovanja ruskih snaga - navelo je britansko ministarstvo na Tviteru.

 

 

Kremlj: Vodimo se sopstvenim interesima u slučaju energenata

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da se Rusija rukovodi sopstvenim interesima i da neće "pucati sebi u nogu" u slučaju da zapadne zemlje nametnu gornju granicu cena energenata.
Podsetio je na izjavu ruskog predsednika Rusije Vladimira Putina, koji je rekao da Rusija neće prodavati svoju naftu i gas tim zemljama.
"Ovo je naš stav. Svoje delovanje zasnivamo na izjavi predsednika. Možemo biti sigurni da sebi samima nećemo pucati u nogu", rekao je Peskov.
Dodao je i da su „naučili da budu razumni i da se rukovode isključivo sopstvenim interesima".
Grupa sedam najrazvijenijih zemalja sveta razmatra ograničenje cene ruske nafte u rasponu od 65 do 70 dolara po barelu, javio je Rojters, pozivajući se na izjavu neimenovanog diplomate EU.

Stoltenberg: Oružje iz Nemačke spasava živote Ukrajinaca

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pohvalio je Nemačku zbog isporuka naoružanja Ukrajini ističući da nemački sistemi za vazdušnu odbranu pomažu da se zaštite kuće, škole i bolnice od ruskih raketa.
"Isporuke naoružanja iz Nemačke spasavaju živote. Svi moramo nastaviti da pružamo podršku Ukrajini i čak je pojačamo", naglasio je Stoltenberg za nemački list Velt am zontag.
Stoltenberg ističe da se time pomaže Ukrajincima, koji imaju pravo na samoodbranu.
Ukazao je da predsednik Rusije Vladimir Putin reaguje na neuspehe većom brutalnošću.
Ukazao je da dolazi zima a Moskva bombarduje energetsku infrastrukturu sa ciljem da Ukrajinu baci na kolena.
"Putin pokušava zimu da koristi kao oružje, ali neće biti uspešan u tome", poručuje Stoltenberg.
Što Ukrajina bude vojno uspešnija, naglasio je, to će biti snažnija njena pozicija pred buduće pregovore.

FRANCUSKI ANALITIČAR TVRDI: Prvi sneg u Kijevu znači samo jedno - Zelenski će proći kao Hitler i Napoleon!

Januševič: Ruske snage granatirale Herson, oštećeni dalekovodi

Ruske trupe gađale su dalekovode preko kojih se Herson snabdeva strujom, saopštio je danas načelnik regionalne vojne uprave Jaroslav Januševič. Izjavio je takođe da nadležne službe već rade na otklanjanju štete, prenosi Ukrinform.

Prema rečima Januševiča, vlasti i energetičari nastavljaju da rade na obnavljanju snabdevanja električnom energijom u Hersonskoj oblasti. Naveo je da je juče oko pet odsto stanovnika Hersona imalo struju u svojim domovima, a da je jutros ponovo uspostavljeno snadevanje Hersonske regionalne bolnice za rehabilitaciju. On je rekao da su ruske trupe prilikom napuštanja Hersona praktično uništile energetsku infrastrukturu grada.

Zgrada obdaništa oštećena je danas u Donjecku u ukrajinskom granatiranju, saopštila je misija samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).

''Oštećen je dečji vrtić broj 187 u centru Donjecka, kao i četiri stambena bloka, kafić i autoput'', navodi misija DNR. Ukrajinske trupe ispalile su pet raketa u centru Donjecka, prenosi TAS S.

Jedna žena poginula je ranije danas u kada su ukrajinske snage granatirale okolinu okruga Vorošilovsk u Donjecku, saopštio je štab teritorijalne odbrane samoproglašene DNR. Kako se navodi, najmanje šest udara je prijavljeno u zoni stadiona Donbas arena, kao i na krovu jedne stambene zgrade.

AMERIKANCI OTKRILI ŠTA KOČI RUSE! Dovoljna je samo Putinova naredba, ali on ne želi...

Ukrajinski bezbednjaci nastavljaju sa pretresom hramova

Lokalni ogranak Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) saopštio je danas da je izvršio pretres hrama Ukrajinske pravoslavne crkve (Moskovske patrijaršije) u Ivano-Frankivsku kako bi se suprotstavio mogućim "subverzivnim aktivnostima ruskih specijalnih službi u Ukrajini".

Foto: AP/Photo

 

SBU je potvrdila da je pretres izvršen unutar Sabornog hrama Hristovog rođenja, koji pripada Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi – Moskovskoj patrijaršiji (UPC-MP)

LUKAŠENKO RASKRINKAO AMERE! Oni ne žele pregovore, preko Evrope i Rusije žele da unište Kinu!

Glavno iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Ruska vojska je izvela napad na "legiju stranaca" u DNR, likvidirano oko 100 plaćenika;

- Odbijen je napad ukrajinske vojske u području Donjecka, likvidirano oko 70 vojnika:

- Uništeno je skladište municije višecevnih sistema bacača granata "himars" kod Dnjepropetrovska;

- Uništena su četiri ukrajinska skladišta municije u zaporoškoj oblasti;

- Sprečena je ofanziva ukrajisnkih snaga u LNR, likvidirano 30 ukrajinskih vojnika;

- Uništeno je šest komandnih centara ukrajinske vojske u Hersonskoj i Harkovskoj oblasti i u DNR.

AFERA TRESE KIJEV! Ruski raketni napadi otkrili dugo čuvanu tajnu!

Centar Donjecka opet na meti ukrajinskih snaga

 

 

DA LI ĆE RUBLJA PREŽIVETI?! Ruski Ekonomisti apeluju na građane da kupe što više deviza!

Bespilotne letelice zemalja NATO-a pokušale su da pređu granicu Pskovske oblasti (zapad Rusije) i pre početka specijalne vojne operacije (SVO), dok se sada ovaj problem pogoršao, izjavio je gubernator ove ruske oblasti Mihail Vedernikov.

„Nikada nismo mnogo govorili o tome, ali je bilo pokušaja ilegalnog prelaska granice vojnih dronova i drugih letelica“, rekao je Vedernikov na medijskom forumu „Aktuelna pitanja graničnog novinarstva“.

On je dodao da je na delu zemalja NATO koje se graniče sa regionom "sva ta „mirna saradnja“ (po programima prekogranične saradnje) cvetala i pre početka specijalne vojne operacije“.

„Jasno je da se sada sve to dodatno zaoštrilo“, rekao je guverner.
Pskovska oblast se graniči sa dve zemlje članice NATO-a - Letonijom i Estonijom.

NATO OSTAJE BEZ ORUŽJA? Rat u Ukrajini iscrpeo alijansu, nedostatak tenkova i artiljerije ugrožava bezbednost članica!

Novi ruski raketni napad

Guverner Dnjepropetrovske oblasti Valentin Rezničenko izvestio je rano jutros da su dve ruske rakete pogodile transportnu infrastrukturu u gradu Krivi Rog, uzrokujući "značajna razaranja", piše Kijev Indipendent.

Za sada nema prijavljenih žrtava, a očekuje se da će više detalja biti otkriveno kasnije

KIJEV STRAHUJE OD NAJGOREG! Zima će zalediti NATO oružje, može postati neupotrebljivo!

Stanje rovova ukrajinskih snaga blizu Bahmuta

 

 

AMERIKA TREBA DA NAPUSTI NATO?! Bivši zvaničnik SAD-a izneo predlog za kraj rata!

Širom Ukrajine oglasile se sirene za vazdušne napade

Sirene za vazdušni napad oglasile su se rano jutros u četiri ukrajinska regiona, saopštila je služba za upozoravanje na vazdušnu opasnost.

Sirene za vazdušni napad su se oglasile u regionima Dnjepropetrovskom, Kirovogradu, Poltavi i u Čerkaskom, kao i gradu Zaporožju, preneo je TAS S. Detonacije su se jutros čule u gradu Krivoj Rog, u Dnjepropetrovskoj oblasti, navodi se u izveštaju ukrajinskog portala Strana medija.

ON NAS VODI U BANKROT! Amerikanci besni zbog zahteva Zelenskog - odakle mu drskost?!

Zaharova: Samo dvoje diplomata u neprijateljskim zemljama

Broj preostalih ruskih diplomata u pojedinim neprijateljskim državama nije veći od dva, izjavila je juče portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Što se tiče ambasada, naše diplomatsko prisustvo je zapravo svedeno na minimum u određenim zemljama, uglavnom u zemljama EU koje smo označili kao neprijateljske. Imamo samo jednog ili dvoje diplomata u određenim zemljama - rekla je Zaharova za TVC televiziju, preneo je TASS.

Foto: Reuters

 

Rusija nastavlja da bude diplomatski prisustna u ovim zemljama jer su tu, kako je navela, građani i sunarodnici, tu su organizacije koje svakodnevno zahtevaju izdavanje dokumenata, izvode iz matične knjige rođenih, pasoše, legalizaciju prevoda i tako dalje.

- To je rutinski posao koji mora da se obavi...Oni rade svakog dana - istakla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

"Vagnerovci" minobacačima gađaju ukrajinske tenkove

 

 

IPR: Tempo operacija će se povećati narednih nedelja

Institut za proučavanje rata, američki analitički centar, saopštio je da je u ovom trenutku tempo operacija u Ukrajini smanjen zbog kiše i blata, ali da će se intenzivirati narednih nedelja kada se tlo bude zamrzlo.

- Tu će verovatno biti potrebno nekoliko dana konstantnih temperatura smrzavanja da se učvrsti, što znači da će uslovi na zemlji verovatno biti takvi da će se tempo operacija povećati širom Ukrajine tokom vikenda 3. i 4. decembra, kao i sledeće nedelje - piše IPR, a prenosi Kijev Indipendent.

Ukrajinska vojska granatirala Donjeck

Ukrajinska vojska je za sat vremena tri puta granatirala Donjeck, kao i selo Kaštanovo, ispališvi ukupno 16 projektila kalibra 152 i 155 milimetara, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

Ukrajinski generalštab: Odbijeni ruski napadi na istoku

Ukrajinske snage su tokom proteklog dana odbile ruske napade u blizini Steljmahivke u Luganskoj oblasti i Bilohorivke, Marinke, Verhnokamjanske i Spirne u Donjeckoj oblasti, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine, prenosi Kijev Indipendent.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zora

pre 1 godinu

Svaka izjava Stoltenberga je veca glupost od predhodne. Nemacko naoruzanje ce Ukraincima sapasiti zivot? Da li vi stvarno verujete da na planeti zive samo klinci pa ne prestajete sa bajkama?

inspektor

pre 1 godinu

jel to svaki put kad Rusija ostvari prednost onda bi vatikanski drakula da organizira pregovore i za to vreme pregovora da dodatno pripremi i naoruza svoje nacisticke pse da nadjacaju Rusiju . Tako su Vatikan i zapada organizirali pregovore i sa Milosevicem , nema tu sta da se pregovora nego glogov kolac pravo u srce vatikanskog drakule i uranujumsku bombu na vatilkanske nacisticke dvorce .

sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59